Adófórum

Adózási és számviteli információk

használtautó különbözeti áfája

ÁFA

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » szer. júl. 31, 2013 3:29 pm

És szerintetek ha a cég különbözet szerinti és az általános szabályok alapján is értékesít autókat, akkor az általános költségek (könyvelés, nyomtatvány, ilyesmi) áfája teljes egészében levonható vagy arányosítani kell?

És ugye jól gondolom, hogy ha nem különbözeti áfás eladótól vesz autókereskedő viszonteladás céljából, tehát ÁRU-nak személygépkocsit, akkor azt az általános szabályok szerinti áfa szerint elszámolhatja, vagyis attól függetlenül, hogy szgk. levonhatja az áfáját. Ahogy pl. a benzinkutak a benzinét?
Bocsánat ezekért a kérdésekért, de épp ma keresett meg valaki, hogy könyvelném-e az autókereskedését és csak akkor merem elvállalni, ha minden kérdést tisztázni tudok, véletlenül se szeretnék hibázni.

Erika
Ercsi66

HozzászólásSzerző: mama30 » szer. júl. 31, 2013 3:51 pm

Szia Erika!
Nálam az én ügyfeleimnél úgy történik a dolog (különbözet szerinti és általános szabályok szerinti adózóról beszélek), a két dolog elkülönülten, jól kimutathatóan van könyvelve. Tehát amit a különbözet szerinti tevékenységre használ és amit az általános tevékenységére használ külön főkönyvön vezetem, hogy jól egyeztethető legyen. Az áfát a szerint kell megbontani, hogy mely tevékenységére használja fel őket. Én a könyvelési díjat, nyomtatványt, általános költségeket megosztva számolom el. Tehát áfamegosztással (arányosítással). Elég macerás nem is szeretem, de hát ez van. Tehát ilyenkor ha olyan költségekről van szó, amit minden tevékenységére használ, akkor megnézem, hogy milyen, mekkora arányban forgalmaztam áfás terméket és és nem áfás terméket, és ennek megfelelően érvényesítem a költségek áfáját. Ebből baj nem lehet.
Volt már ezzel kapcsolatos ellenőrzésem, ahol nem problémáztak a revizorok, elfogadták ezt a könyvelési módot.

Remélem tudtam segíteni.

Magdi
mama30

HozzászólásSzerző: mama30 » szomb. szept. 07, 2013 9:47 am

Köszönöm az észrevételedet.
Magdi
mama30

Előző

Vissza: ÁFA