Adófórum

Adózási és számviteli információk

Téves áfa könyvelés, három oszlopos mérleg

ÁFA

HozzászólásSzerző: amina0922 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy régi, 2005-ös téves áfa könyvelése miatt (nem volt visszaigényelhető, mégis abba tette a könyvelő egy ingatlan áfáját vételkor) most jelentős egyéb követelés van a könyvelésben. Ezt hogyan lehet javítani? Nav-val már egyeztetve az áfa, de a könyvelésben még szerepel 13mó ft visszaigényelhető áfa, ezt hogyan kell kiszedni?
Köszönöm a választ!
amina0922

HozzászólásSzerző: loncika » hétf. máj. 06, 2013 8:48 am

Adóügyileg szerintem ez már elévült. Az elévült dolgokra vonatkozó szabályok szerint kell könyvelni a feltárás napjával.
loncika

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. máj. 06, 2013 9:02 am

A le nem vonható áfát az ingatlan bekerülési értékének részeként kellett volna elszámolni (kivéve ha megosztással kellett megállapítani az áfát, mert akkor egyéb ráfordítás), tehát eleve nem követelésként kellett volna kimutatni, így szerintem nem elévült követelésként számolandó el, inkább az ingatlan értékét kellene növelni vele.
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Tulipan69 » hétf. máj. 06, 2013 5:48 pm

Ha így tesz, minden azóta bekövetkezett évét módosítani kell amiatt, hogy nő az érintett ingatlan értékcsökkenése, az adóügyileg még el nem évülteket önellenőrizni is kell. Nem kis munka, bár a több költség miatt csökken(het) a társasági adó alapja és összege is.
Tulipan69

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. máj. 06, 2013 8:35 pm

Tudom!
És?
Nem hinném, hogy engem kellene erre oktatnod.
A kérdés, hogyan lehet helyretenni. Ha az áfa teljes egészében nem volt levonható, az eszköz bekerülési értékét kellett volna képeznie, nincs helye a követelések között. Nem egy tíz-húszezer ft-os tételről beszélünk amit esetleg egyéb ráfordításként "leírunk; kis munka, nagy munka a Szt.előírásai kötnek, természetesen a ktg-haszon elvét is figyelembe véve.
Mellesleg nem biztos, hogy a társ.adóra is hatása lesz.
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: loncika » szer. máj. 08, 2013 6:05 pm

Bocsi lányok, de egy elévült tételt , akár mekkora összeg is, nem szoktunk az elévülés után aktiválni sehová sem. Ami elévült, az elévült !

Ha nagyon szemet szúr a tétel érték aránytalansága, akkor esetleg számitásba jöhet az eszköz piaci értéken történő értékelése, és az értékkülönbözet elszámolása, könyvelése... ezzel a ktg-haszon elv nem sérül...
loncika

HozzászólásSzerző: Tulipan69 » szer. máj. 08, 2013 9:00 pm

Ne sértődj meg, távol legyen tőlem, hogy oktassalak, csak hozzátettem a kérdezőnek.
Aztán látod, a következő hozzászólónak más a véleménye.
Tulipan69

HozzászólásSzerző: amina0922 » hétf. máj. 13, 2013 6:29 am

Köszönöm a válaszokat, az ingatlan jópár éve el lett adva, nem is szerepel a könyvekben már, így azzal már nem foglalkozom.
amina0922

Vissza: ÁFA