Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bónusz újra a terítéken

ÁFA

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Van egy cégem aki tovább értékesitésre vásárol árút, az árú átvételével egy időben készül el a számla, ill az átvételi bizonylat is melyen bónusz értékkel csökkentve kerül kiegyenlitésre az árú. Hogy kell helyesen könyvelni, lehet-e az árú értékét a bónusszal csökkentve könyvelni, az az az átvett összeg képezi az árú értékét, és ezután kerül visszaigénylésre az áf is. Vagy még sem jó igy.?

nagyne_karola

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: 3HInfo » kedd ápr. 20, 2010 11:46 am

Szia!

A téma engem is érdekel. Egy könyvvizsgálóval van most nézeteltérésem miatta. Átküldött egy a számviteli levelekben megjelent választ, hogy szerinte így a helyes.

Miszerint: Amennyiben a bónuszon az adásvételi sezrődésen alapuló, az értékesítéshez csak közvetve kapcsolódó, utólag adott, nem számlázott engedményt (pl. éven belüli 10 m ft feletti vásárlásnál adott 5% kedvezmény) értjük, úgy az engedmény az áfa tv. 22. §-a (4) bek. a) pontja szerint nem képez adóalapot. Így a szállítónál egyáb ráfordítás, mig a vevőnél egyéb bevételek között kell könyvelni.

Ha pedig bizonyos rendszerességű vásárlás esetén minden korábbi vásárlására visszamenőlegesen (!!!) meghatározott értékű árengedményt kap a szállítótól, ott nem lehet az utolsó számlával rendezni, mivel az előbb hivatkozott jogszabály szerint adóalapot csökkentő utólagos árengedmény csak egy-egy konkrét teljesítéshez köthető. A helyes eljárás helyesbítő számlák kiállítása.

Magyarán vagy nincs számla csak megállapodás és akkor az rabatt és egyéb ráf. meg bev. vagy pedig helyesbítő számlával csinálom és akkor áfa csökkentő.

Szerintetek ez így helyes???

üdv

Tica

3HInfo

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd ápr. 20, 2010 12:25 pm

Én a bónuszt egyéb bevétel, egyéb ráfordításként könyvelem minden esetben, mert véleményem szerint az nem bónusz, ha minden vásárláskor kap valaki árengedményt, az szerintem kedvezmény. A bónusz nem csökkentheti az áru értékét, azt pontosan azért adják, mert x összegű árut vásárolnak, vagy értékesítenek. A bónusz tudomásom szerint nem áfás bevétel, vagy ráfordítás. Legalábbis nálam nagy kereskedelmi áruházak a bónuszt nem számlázzák ki, főleg nem áfásan. Arról időszakonként, megállapodás szerint egy elszámolást küldenek, hogy mennyi bónuszt fizessen az emberke, vagy mennyi jár neki. Kompenzálni lehet, de mint mondtam az áru értékét nem csökkentheti.
Nyerkiné

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: 3HInfo » kedd ápr. 20, 2010 12:35 pm

Szia!

Köszönöm a megerősítést, én is így gondolom, de ez a könyvvizsgáló köti az ebet a karóhoz, hogy számlázzuk ki visszamenőlegesen.

üdv

Tica

3HInfo

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » kedd ápr. 20, 2010 3:01 pm

Sziasztok .

Akkor most az én esetemben, amikor egy db papiron van a vásárlásról készitett számla, és a kiegyenlitését igazoló átvételi elismervény ( a csökkentett összegről) is, akkor mi a helyes könyvelés?

nagyne_karola

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: tevike » kedd ápr. 20, 2010 8:05 pm

Én is ezzel értek egyet, mert közvetlenül szállításhoz kapcsolódik és nem vásárlási kerethez.
tevike

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: tevike » kedd ápr. 20, 2010 8:07 pm

Folytatás: Ha nem kapja mindenki egyenlően, akkor probléma van.
tevike

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd ápr. 20, 2010 8:39 pm

Karola!

A bónuszról (mint előttem is írták), kell számla (áfa nélkül) vagy legalább elszámolás. Mivel Te kapsz bónuszt/engedményt, neked kell kapni erről számlát vagy elszámolást, amit egyéb bevételre könyvelsz az áruszámlával szemben. A kettő kölönbözete kerül kiegyenlítésre. A bónusz nem Áfá-s.

A multiknak megengedett  fordítva is csinálni, ők vásárolnak, ők kapják a bónuszt, és ŐK IS ÁLLÍTJÁK KI erről a számlát vagy elszámolást, és ennyivel kevesebbet fizetnek. Üdv.

Bár lehet nem is bónuszt (utólagos engedményt adnak), hanem símán engedményt, amit általában idő előtti (vagy esetdben kp fizetés esetén) adnak.

Pl: 2 db x 1000 = 2000

1 db x 3000=  3000

engedméyn(-)    500

fizetendő:            4500

Ez esetben a számlán feltüntetett "engedményt" külön nem kell könyvelmi, az áru értéke az engedménnyel csökkentett érték. A fenti példa esetében a 4500 Ft Áfá-s összeg.

Napraforgó

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » szer. ápr. 21, 2010 4:34 pm

Pontosan ezért írtam, hogy a bónusz nem egyenlő az engedménnyel. Igen az engedmény az áru értékét csökkenti, tehát áfás, azaz kevesebb a visszaigényelhető áfa. A bónusz egyfajta jutalék, semmiképpen senm szabad összekeverni az engedménnyel. Én a kapott elszámoló lapok alapján kompenzálom a kiegyenlítéskor (Pl.fizetendő bónusz esetén: T3841-K311 a számla teljes értéke ugyanakkor T869-K3841 a bónusz összege).
Nyerkiné

Bónusz újra a terítéken

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. ápr. 22, 2010 4:01 pm

Szia! A magyarázatban egyetértek veled, de a kontírt nem értem.... Üdv.
Napraforgó

Vissza: ÁFA