Adófórum

Adózási és számviteli információk

ÁFA visszaigénylés pü-i rendezettség alapján

ÁFA

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Úgy látszik teljesen megbugyantam erre a melegre. Mostanában nem igényeltem vissza ÁFÁ-t , és most egy kicsit képzavarban vagyok. Visszaigénylésnél arra kell figyelni elsősorban, hogy a számla teljesítése az adott hónapban legyen, és pénzügyilag is rendezett legyen. A pénzügyi rendezettséget júniusi bevallásnál 07.20-ig nézem? Vagyis ha 07.17-én kifizetek egy nagyobb júniusi számlát (visszaigényhető 1.000 e Ft), akkor annak ÁFÁ-ját a júniusi bevallásban(havi bevalló) visszaigényelhetem? (Remélem érthetőek a kérdések.)

Köszi Brigi

hbrigitta79

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. júl. 17, 2009 6:00 am

Szerintem akkor rendben vagy, a bevallás határidejéig kell pénzügyileg rendezni... De gondold meg, nem érdemes-e átvezettetned más adónemekre a visszajáró összeget? Ugyanis 45 nap múlva utalják, ha utalják... És így akár az ellenőrzést is elkerülheted...
szedlacsek

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. júl. 17, 2009 6:10 am

Sziasztok!

Azért én megnézném a jogosultságot is..

Hasznos lehet:

www.ado.hu/show_pdf.php?id=4129

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. júl. 17, 2009 5:00 pm

Szia Brigi! A teljesítés dátuma szerint, valamint eltérő esetben (pld-ul fordított,stb.) az ÁFA tv. szerinti időben az adott havi fizetendő és levonható ÁFÁ-k különbsége, mínusz az előző időszakról esetleg áthozott  követelés összege az ami, ha negatív és az 1.000 eFt-ot meghaladja, akkor elméletilg visszaigényelhető..

Ha a negatív /"visszajáró" ÁFA az 1 milliót meghaladja, akkor vizsgálni kell a kifizetettséget. A kifizetettséget a bevallás készítésének napjáig, legkésőbb a bevallási határidő napjáig veheted figyelembe..  Ha a juniusi bejövő számlát 07.17-én fizette ki a cég és a bevallást ekkor, vagy ez követően állítod össze 20-ig, akkor nyilván ezt a 07.17-i kifizetést a juniusi ÁFA bevallás kifizetettségi szempontjának vizsgálatánál kifizetettnek veszed..

Nem írod, hogy az előző havi ÁFA bevallás mivel zárt, mert ha átvihető/továbbvihető ÁFA követeléssel, akkor nem csak a június havi levonható ÁFÁ-t tartalmazó számlák kifizetettségét kell vizsgálni..

Ha a kifizetettségi vizsgálat után még mindig egy millió, vagy afeletti a "visszajáró" ÁFA, akkor annak a kiutalása, vagy átvezettetése jelölhető, tehát visszaigényelhető..

Szerintem és tapasztalatból a "kiutalás" előtti ellenőrzésre kijelölést nem befolyásolja, hogy kéred-e a kiutalását, vagy átvezettetsz, vagy éppen ott hagyott az ÁFA számlán.  Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. júl. 20, 2009 3:51 am

"Szerintem és tapasztalatból a "kiutalás" előtti ellenőrzésre kijelölést nem befolyásolja, hogy kéred-e a kiutalását, vagy átvezettetsz, vagy éppen ott hagyott az ÁFA számlán.  Üdv."

Én ha eddig nem kértem kiutalást, vagy átvezetést kértem az esetek 95 %-ában nem nézték meg... Csak az igen nagy összegeket (1,5 millió felett..)

De ez lehet hogy igazgatóságonként, ill. a pillanatnyi revizori leterheltségtől függően is változhat.

szedlacsek

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. júl. 20, 2009 8:37 am

Szia Szedlacsek!  Lehet, hogy régiónként változó a hozzáállás.. de nekem az egyik Kft-m ügyvezetője kórházban volt  és az éves bevallása úgy jött ki, hogy 54 eFT visszaigényelhetője volt, amit nem vezettettünk át, sem pedig a kiutalását nem kértük.. behívták ÁFA kiutalás előtti ellenőrzésre.., telefonon felhívtam a kijelölt revizort, hogy nem lehetne-e eltekinteni, mert ez az egy ügyvezetője van a cégnek és súlyos betegen kórházban van, nem kértük ki a visszajáró ÁFÁ-t. és elmondtam, hogy mi újság van az ügyvezetővel.... a revizor közölte, hogy semmi jelentősége, hiszen bármikor beadhatok rá átvezetést, vagy később kérhetem a kiutalását, ők nem nézik, hogy mennyi az összeg, stb.: a visszaigénylést tartalmazó bevallók közül a gép dobja a vizsgálandó vállalkozást.. 

na írtam egy meghatalmazást, a meghatalmazásban az volt, hogy az akkori ÁFA vizsgálatnál, mint könyvelő én működhetek közre.. a felesége odahozta az APEH-hoz aláírva az ügyvezető által, aztán folytatódott a tortúra az APEH-ban: A revizor nem fogadta el a meghatalmazást, mert nem volt benne, hogy teljes jogkörrel (ami az esetleges jegyzőkönyi észrevételre is felhatalmaz) .. nálam volt az összes cucc, én voltam a bevalláson az ügyintéző.. a vége az lett, hogy telefonálni kellett a kórházban fekvő ügyvezetőnek, hogy valóban ő adta-e a meghatalmazást, és feljogosít-e mindenre.. stb... Az ügyvezető már nem volt eszméleténél, ezért a felesége beszélt a telefonba. Másfélórás huza-vona után végülis valami osztályvezetői jóváhagyással lefolytatták az ellenőrzést és kiadták a jegyzőkönyvet, hogy az ellenőrzés megállapítást nem tesz. Pár napra rá az ügyvezető sajnos meghalt.

havi bevallás esetén minimum egymilliónak kell lenni a visszaigényelhető ÁFÁ-nak, ilyen körülmények és összeg miatt ezt képesek voltak eljátszani, úgy, hogy az ÁFA ott lett hagyva a számlán,  de volt olyan esetem, akinek 6 millió volt a visszagigénylése és kiutalást kértünk, ahhoz meg hozzá sem szóltak 45 napra megjött a pénz.. Ezért írtam, hogy tapasztalatból szerintem nincs jelentősége, hogy kiutalás, átvezetés, vagy bennt hagyás....   Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. júl. 20, 2009 8:44 am

Ezért írtam az utolsó mondatomat... az eddigi saját tapasztalatom alapján...

De hogy az idióta revizor még a halálos ágyán se hagyja békén az adóalanyt....Elképesztő... A te esetedből tanulva, ha lesz ilyen a praxisomban, hogy beteg az ügyfél törvényes képviselője, amíg fel nem épül, én semmilyen meghatalmazást nem fogok belőle kisajtolni. Várjon az APEH a sorára... 

szedlacsek

Vissza: ÁFA