Adófórum

Adózási és számviteli információk

Emelőberendezés fordított ÁFA?

ÁFA

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy emelőberendezés (lift) legyártása és beszerelése fordított ÁFÁ-s vagy egyenes ÁFÁ-s? Egy új építésű ingatlanba kerül beszerelésre, ez a berendezés. Az ingatlanépítése természetesen építési-engedély köteles, így a vállalkozók fordítottan adóznak, egyedül a liftes állítja, hogy ő egyenes ÁFÁ-s, mivel ő a lift gyártója. De Ő végzi a beszerelést is, ezért én úgy gondolom, hogy ebben az esetben fordítottan kellene adóznia. A 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet 1. számú melléklete szerint a

"5. felvonó, mozgólépcső és mozgójárda építése, áthelyezése vagy a külön jogszabályban meghatározott főbb műszaki adatok megváltoztatásával járó átalakítása, liftgépház építése,"

egyébként is engedély köteles tevékenység, akkor szerintem fordított ÁFA.

Köszi Brigi

hbrigitta79

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. máj. 29, 2009 4:49 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: kanalas.agi1 » csüt. jún. 04, 2009 4:04 am

Szia Brigi!

Szerintem jól gondoltad és fordított ÁFÁ-san kell számláznod. Az egész épületre vonatkozik az építési, hatósági engedély, melynek szerves (elválaszthatatlan) részét képezi a lift megvásárlása és beszerelése is. 

Egy ÁFÁ-s konferencián azt mondták, hogy ha a tevékenység túlnyomó része fordított ÁFÁ-s, akkor az egész tevékenység fordítottan adózik, függetlenül attól, hogy egy kis része egyenes adós lenne. Ez vonatkozik a hozzá kapcsolódó alvállakozókra is.

Ági

kanalas.agi1

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. jún. 04, 2009 9:07 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: kanalas.agi1 » pén. jún. 05, 2009 3:21 am

Szia Olga!

Szerintem itt az a lényeg, hogy egy új építésű házba kerül megvételre és beszerelésre a lift , mely építési engedély köteles, ezért fordított adós.

Üdv: Ági

kanalas.agi1

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. jún. 05, 2009 4:12 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: panni1021 » vas. jún. 28, 2009 1:05 pm

Lányok !

Sokat tanulmányoztam a fordított adózás kérdését. Úgy van, hogy ha a főtevékenység pl. a lift gyártása a főprofil, és ha azt értékesíti, /mellékesen beszereli/, akkor egyenesen adózik.

Van egy állásfoglalásom egy olyan esetről, hogy ha terményszárítót értékesítik, azt összeállítják /engedélyköteles- Mérésügyi Hivataltól/- akkor az egyenesen adózik.

Üdv.Panni

panni1021

HozzászólásSzerző: kanalas.agi1 » hétf. jún. 29, 2009 3:24 am

Én is alaposabban utánanéztem és igazatok van.

Üdv:Ági

kanalas.agi1

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » kedd júl. 07, 2009 10:25 am

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi válaszokat. Végülis arról van szó, hogy egy új építésű engedélyköteles ingatlan teljes gépészeti szerelését elvállalta a Kft. A Kft. egyértelműen fordított ÁFÁ-san számláz. A gépészeti munkák közé sorolták az emelőberendezés gyártását és beszerelését is, vagyis az emelőberendezést gyártó és beszerelő cég (továbbiakban alvállalkozó) a Kft. alvállalkozója kellett legyen. A számlázásnál az okoz gondot nekem, hogy az alvállalkozó azt állítja, hogy ő egyenes ÁFÁ-s. Nekem viszont fordítottan kell számláznom az ő tevékenységét is. Vagyis arra következtetésre jutottam, hogyha neki van igaza, akkor a Kft-nek kell az alvállalkozó ÁFÁ-ját megfinanszírozni, úgy mint anyagvásárlásnál. Úgy hogy a Kft. ÁFÁ-san fizet az alvállalkozónak, és majd ha lehetősége lesz visszaigényelheti. Jól gonodolom?

hbrigitta79

Vissza: ÁFA