Adófórum

Adózási és számviteli információk

alanyi mentes áttérése utólag

ÁFA

HozzászólásSzerző: andiszaz » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Alanyi mentes Bt.  tavaly (2008)év közben elérte a bűvös határt, de csak jóval később hozta a számláit, meg én se iparkodtam, tehát a felelősség kérdését most hagyjuk is.

Be kellett volna jelentkeznie az áfa-körbe, nem történt meg, ami persze csak most derült ki, amikor a beszámolóját készültem megcsinálni.

Ti hogyan csinálnátok?

Az én elgondolásom: 

1. bejelentkezés az áfa-körbe (melyik nyomtatványon is kell most ezt megtenni?)

2. Számlahelyesbítések: a vevőknek átadni, felszámítani az áfát, majd azt kifizettetni (bár nem tudom, mennyire rugalmasak a vevők.)

3. A bejelentést követően (mondjuk ha már megkapta az adószámát) áfabevallásokat pótolni.

És utána?

Ha mondjuk a mérlegkészítés időpontja pl. május 10, akkor még beállítsam a 2008. évi mérlegbe?

Vagy inkább a következő éviben a középső soron hozzam a módosításokat?

Igazából az áfa kötelezettsége fog változni, illetve a beérkező számlák közül, amelyiket érint, ott az addig áfa nélkül elszámolt számla most megbomlana alap||áfára.

Kicsit össze vagyok zavarodva, kérlek titeket, tegyetek rendet a fejemben.

Köszönettel:

Andi

andiszaz

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 28, 2009 5:14 am

Szia Andi!

A 09T201T nyomtatványon tudod az áfa-státuszt módosítani.  Miután a mérlegkészítés május 10., szerintem - mivel a mérlegkészítés előtt ismertté vált - ezért szerepeltetni kell a 2008.éviben.

Az áfa-bevallást ne felejtsd el pótolni. A vevők sztem nem akarják majd megfizetni az áfát, így utólag. Lehet, hogy jobb lenne úgy helyesbíteni a számlákat, hogy a ténylegesen fizetett összeget bontani alapra+áfára. Emiatt a bevételek is változnak, a levonható áfa miatt a költségek csökkennek, tehát mindenképpen indokolt a mérlegben figyelembe venni. 

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd ápr. 28, 2009 7:13 am

Sziasztok!

Egyetértek Böbével, mindenképpen bele kell tenni a 2008. évi mérlegbe. Az ÁFA miatt a TAO és IPA alap is változhat.

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: andiszaz » kedd ápr. 28, 2009 10:42 am

Köszönöm Böbe és neked is Andi.

A vevődologra rákérdezek, nem tudom, milyen a kapcsolat. Igazából levonhatják, igaz, ha éves áfások, akkor még soká.

Böbe!

Kicsit segítenél technikailag is? 

Jó az, ha a 2008 év végén könyvelem le az önellenőrzött számlákat? Vagy inkább 2009 évben nyissak pl. külön munkaszámmal áfakartont?

Meg a bírság részétől is félek, ui. kedves ügyfél már többször volt büntetve, akkor még nem én csináltam, nem adta le a 0-ás bevallásait. Tehát előélete van. Nincs véletlenül tapasztalatod, esetleg méltányossági...?

Bár leginkább ügyfél trehánysága miatt történt, de azért akkor is egy csomóban van a gyomrom

Azt is köszi, hogy kiönthettem a lelkem:)

Andi

andiszaz

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 28, 2009 1:05 pm

Szia Andi!

2008. végére könyveld le az önellenőrzött számlákat, mert azt az évet érinti, s így a mérlegben, tao. bevallásban is a helyén lesz minden.

A bírság miatt meg ne izgulj előre, mert :  egyrészt nem a te hibád, hogy későn adta le a számlákat (bár egy picit azért te is benne vagy, de ezt neki nem kell tudnia:-)))

- másrészt nem feltétlenül biztos, hogy kiszabnak bírságok. Estek már meg olyan csodák, hogy nem bírságolt az APEH.

Szóval nyugi. Ha meg bírságol, ráérsz akkor izgulni és mélytányosságit kérni :-))

Üdv: Böbe 

validitas

Vissza: ÁFA