Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyesület telefonközponti díj elszámolása

ÁFA

HozzászólásSzerző: hatita1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egyesületekben nem vagyok jártas, de a főnököm felette a kérdést, és én továbbítanám okosabbaknak. :)

Orvosi egyesületről lenne szó. Nem közhasznú, nincs adószáma,(nyilvántartásba lett véve a bíróságon) csak tagdíjakból volt bevétele. Felmerült, hogy telefonközpontot bízna meg két tag (cég) telefon hívásainak lebonyolítására. Az árajánlat áfás. A két cég  akinek kapkodná a telefont tevékenységük alapján tárgyi adómentes. Az egyesület hogy az áfát visszaigényelje (egyáltalán megteheti?) be kell jelentkeznie áfa körbe? Továbbszámlázni is áfásan kellene? vagy inkább vegyen fel egy emberkét, aki a cégek helyett kapkodja a telefont. Ez már váll. tev. számít?  cél szerinti tev. között ilyen nem szerepel.

Bocs, ha nagyon alap kérdést tettem fel. 

Előre is Köszönöm

hatita1

HozzászólásSzerző: jozsa_b » pén. márc. 13, 2009 4:54 am

Szia !

Én szíves segítenék, de pontosan nem is értem, hogy miről van szó. Tehát van egy egyesület. Adószámának kellene lennie, még akkor is, ha csak tagdíjat fizetnek. vagyis nem ártana az APEH-től szerezni egyet. Eddig oké.

Utána van egy csomó minden, amit nem értek, már azt, hogy ki bíz meg kit a telefon hívások bonyolításával.

De

Ha az egyesület alapszabály szerinti tev. között a fenti dolog nem szerepel, akkor az vállalkozási tevékenység. Ez biztos.Az is biztos, hogy akkor társasági adó bevallási kötelezettsége lesz, vagyis februárban a 01-es bevalláson X-el, hogy május 20.-ig TAO-t vall.

Ha tovább számlázza az ÁFÁ-s szolgáltatást, akkor  Áfá-san kell továbbszámláznia, mentesen nem lehet. Közvetített szolgáltatás. Ebből a témából tavaly engem Böbe kikupált. (Köszönet érte !)

Visszaigénylés: kérdés mekkora összegről van szó. Ha ugyanis éves szinten 5M Ft-ot nem meghaladó, akkor bejelentkezik az Áfa körbe, de alanyi mentes, tehát nem fizet, nem igényel vissza, nem vall.

Vagy az általános szabályok szerint jelentkezik be, akkor fizet, és levonhat, és vall.

Remélem valamit tudtam segíteni.

Üdv. Bea

jozsa_b

Vissza: ÁFA