Adófórum

Adózási és számviteli információk

harmadik országos értékesítés

ÁFA

HozzászólásSzerző: cesar82 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő áfás problémán lenne: társaságunk szerbiába ad fel légi szállítással terméket, viszont a számlát Ausztriába(EU) kell küldeni a termékértékesítésről. Szerbiában csak az osztrák anyacégnek a kereskedelmi képviselete van. Közösségi értékesítés valósul meg ez esetben és be kell e állítani a  negyedéves termékértékesítésről szóló összesítő bevallásba az ügyletet és a számlázás is ennek megfelelően történik, vagy pedig termékexport valósul meg, és akkor hogy kell számlázni és mi a helyzet az áfával.

köszönöm előre is a válaszokat

cesar82

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd szept. 30, 2008 9:17 am

Szia!

Mivel EU-s adószámmal rendelkező a vevőd, ez EU-s értékesítés.

Az áfá-t Ő vallja be.Te csak adatszolgáltatást adsz róla.

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: cesar82 » szer. okt. 01, 2008 6:47 am

Egy másik fórumon azt olvastam, hogy nem a vevő határozza meg az ügylet típusát hanem a szállítás helye, és mivel az EU-n kívüli, így exportnak számít az értékesítés. A szerb partnert mivel ő veszi át az árut elméletileg vám is terheli. Ennek ismeretében várnám még a válaszokat, esetleges jogszabályi hivatkozásokkal.

köszönöm

cesar82

HozzászólásSzerző: ildibf » csüt. okt. 02, 2008 6:47 am

Sziasztok,

Ha jól értem, itt tipikus láncügyletről van szó. Ha az áru elhagyja az EU-t, és ti rendezitek az elszállítását is, akkor  Export értékesítésként kell kiszámláznotok. ÁFA tv.98.§

Tehát ÁFÁ-t nem kell felszámolni, Szöveg: ÁFA mentes export értékesítés ( rá lehet írni, de nem kötelező: Az általános forgalmi adóról szóló 1992.évi LXXIV.tv.98.§ alapján)

Angolul is írd rá: EXPORT SALES

Amikor kiállítod a számlát az osztráknak, javasolnám, hogy írd rá a szállítási címet is.Ebből mindjárt egyértelmű lesz, hogy exportról van szó.

Az ÁFA bevallás 01.sorába kell beírnod ( és ne felejtsd el kitölteni a 101., és 107.sort., én a 101-be a 01+02.sort összeadva teszem be, a 107-be pedig 01.sorba beírt összeget)

Ildi

ildibf

HozzászólásSzerző: M.Éva » csüt. okt. 02, 2008 7:55 am

Engem az zavar, hogy a tipikus lánc-nál van egy harmadik fél is.A kérdésben nem volt benne, hogy egy szerb adóalanynál köt ki az áru.

Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: ildibf » csüt. okt. 02, 2008 9:42 am

1.Mo : kiállítod a számlát az anyának ( Ausztria) exportról, a számlára ráírod a szállítási címet = Szerbia Itt még bejön a vámoltatás kérdése is

2.Az anya továbbszámlázza a szerbnek

3. Te szállíttatod ki az árut

Nem tudom, hogy jól értem-e, hogy így történik az egész?

ildibf

HozzászólásSzerző: BVB » kedd okt. 07, 2008 2:01 pm

Sziasztok!

Ez egy tipikus háromszögforgalom!

az ügylet bonyolitását adóraktáron (régen áfa-raktár) keresztül szükséges bonyolitani a következők miatt:

az anya csak akkor tud áfa nélkül számlázni a szerbnek, ha az uniós szabályok szerint az árut fizikailag leszállitja és azt igazolni is tudja export okmánnyal!

ezt az anya akkor tudja megtenni, ha a magyar beszállitja adóraktárba - ide a számla magyar/osztrák áfa mentes EU jogcim - onnan az anya rendelkezik a kivitelről és számlát ad át - osztrák/szerb - az adóraktár üzemeltetőjének, aki a kivteli azaz export okmányokat elkésziti az orsztrák jogán és kilépteti az EU-ból!

ez a szabályos, de a gyakorlatban legtöbbször kihagyják az adóraktárt, mert nem ismerik a kereskedők ezt a jogintézményt!

üdv FHÉ

BVB

Vissza: ÁFA