Adófórum

Adózási és számviteli információk

Visszaigénylés-kiegyenlítés

ÁFA

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 16, 2008 7:25 am

Szia Ria!

Az áfa levonhatósága, ill. visszaigénylése szempontjából az üzembehelyezés nem érdekes, a teljesítés időpontja számít. Ha hitelekkel és saját erővel ki van egyenítve a számla, akkor visszaigényelheted.

A fordított áfás számlát a 07. havi bevallásban kell szerepeltetni, úgy a jó.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » szer. júl. 16, 2008 8:46 am

Én már lehet hogy teljesen belegabalyodtam mindenbe, de miért nem a 06.hóra kell lekönyvelni a fordított áfás számlát? Persze, ha már el ment a bevallás, akkor érkeztetem 07.hóra és akkor vallom be, de ha még nem küldtem el akkor is 07.hóra kell bevallani?

Eddig azt hittem ezzel tisztában vagyok, de most már úgy összezavarodtam.

Bi.Monika

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 16, 2008 8:58 am

Szia!

60. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha adófizetésre a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalany kötelezett, a fizetendő adót
a) az ügylet teljesítését tanúsító számla kézhezvételekor, vagy
b) az ellenérték megtérítésekor, vagy
c) a teljesítést követő hónap tizenötödik napján
kell megállapítani.
(2) Az (1) bekezdésben felsoroltak közül az alkalmazandó, amely a leghamarabb következik be.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. júl. 16, 2008 8:59 am

Szia Mónika!  A fordított ÁFÁ-s számla a kézhezvétel hónapja,  vagy ha a számla nem érkezett meg a teljesítést követő 15 napon belül, akkor a teljesítést követő 15-ik nap   -  ez utóbbi azért dilemmás, hiszen honnan tudja az ÁFA bevallást készítő könyvelő, hogy az adott vállalkozásnál/ügyfélnél volt olyan teljesítés, s ha azt még tudja is, hogy esetleg volt, nem biztos, hogy tudja mennyi az összege -,  vagy ha pénzzügyi kiegyenlítés korábbi a fenti két  időponttól, akkor nyilván az.   A fizetendő ÁFA tekintetében ,  a levonhatóság szempontjából viszont a levonás tárgyi feltételei közé tartozik a vevő nevére,címére.... szóló  eredeti első példányú számla  rendelkezésre állása.     A Te esetedben az előttem szóló válasza  helyes, hiszen nem történt a teljesítést, vagy a számla kézhezvételét megelőzően pénzügyi teljesítés,  a számlát kézhez kaptad a teljesítést követő 15 napon belül  --- tehát nálad most a fordított ÁFÁ-s számla miatt az ÁFA fizetési kötelezettség a kézhezvétel hónapjában keletkezik, mely hónapban (mivel a számla rendelkezésre áll) az ÁFA levonási jogod is megvan. 

A főkönyvi könyvelés az más kérdés:  könyvelheted a teljesítés dátumára,  de az ÁFA dátum a számla kézhezvétele most nálad. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » szer. júl. 16, 2008 3:30 pm

Nagyon köszönöm

Mónika 

Bi.Monika

Vissza: ÁFA