Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tehergépkocsi 2500 alatti/feletti?

ÁFA

HozzászólásSzerző: Melcsi83 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Tehergépkocsinak a fogalmával monjuk azt tisztában vagyok, tegyük fel 6 személyes nyitott platos 8704-es VTSz számú gépjármű = tehergépkocsi, de mi van olyan esetbe ha ez az autó nem éri el a 2500 kg-ot akkor cégautó adót kell fizetni? Mit kell ilyenkor nézni a gépjármű súlyát vagy az összsúját?
Melcsi83

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jún. 24, 2008 7:17 pm

Szia Melcsi!

A 2500 kg valóban az szja törvényben a cégautó adónál mérvadó, de ez a 2500-ös kritérium csak a ún. vegyes használatú járművekre vonatkozik. Ami egyértelműen tgk-nak minősül, ott nem kell ezt nézni. Az általad említett szerintem igencsak vegyes használatúnak mondható, így nézni kell a 2500 kg-ot. A vegyes rendeltetésű, legfeljebb 2500 kg együttes tömegű gépjárművek közül az szgk-k közé sorolja azokat is, melyek kettőnél több személy szállítására alkalmasak.

Ebből kifolyólag úgy vélem, hogy az összsúlyát kell nézni, és ha nem éri el, akkor kell cégautó adót fizetni, mert szg-nak minősül.

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: Melcsi83 » szer. jún. 25, 2008 4:26 am

Akkor létszives abban segítsetek, ha van egy egyéni vállalkozó /villanyszerelő/ minden képpen ahhoz ragaszkodik, hogy az üzemanyagot számoljuk el neki áfásan! Még az sem gond ha megveszi a hsznált tehergépkocsit és nem igényli vissza utána az áfát. Egyszerűen vagy én vagyok buta vagy ő, az a gond, hogy egymás után mennek a vállalkozók és ha az egyik vissza igényli az áfát ő nem érti neki miért nem lehet! Tehergépkocsit szeretne vásárolni ami 5 személyes zárt platós, na már itt vannak a gondok szerintem ez már ÁFA szempontjából nem tehergépkocsi, mivel zárt platos gépjárműnél a 3 személyt fogadja el. Fogalmam sincs mit tanácsoljak neki! Mert ha az összsúlya a 2500 kg-om meghaladja, talán elszámolható neki az üzemanyag!? De ezt nem tudom! Van valami más ötletetek?

Melcsi83

HozzászólásSzerző: jános123 » szer. jún. 25, 2008 5:45 am

Hello!

"zárt platós"

Pontosítanád a típust és rakodófelület megnevezését?

Szerintem vagy zárt rakodó felülettel rendelkezik (áfa nem levonható, ha 5 személyes), vagy platós tehát nyílt rakodó felületű (áfa levonható, nem számít a szállítható személyek száma).

János

jános123

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. jún. 25, 2008 9:10 am

2000/37. Adózási kérdés  a személygépkocsi fogalmának értelmezése
(Szja tv. 3. § 45. pont)
A Szja tv. 3. § 45. pontjának első mondata a különféle üzemeltetésű, csak személyszállításra alkalmas gépjármű fogalmát írja le, következésképpen főszabályként a teherautókat nem sorolja ide. Mégis azonban a második mondat a vegyes rendeltetésű, de legfeljebb 2500 kg együttes tömegű gépjárművek közül a személygépkocsik közé sorolja azokat is, amelyek kettőnél több személy szállítására alkalmasak (akkor is, ha az üléseket véglegesen kiszerelték).
Összegezve: a 2500 kg-ot meghaladó együttes tömegű vegyes rendeltetésű gépjárművek tehát nem minősülnek személygépkocsinak.
(PM Jövedelemadók Főosztálya 11.219/1999. APEH Adónemek Főosztálya 1222753442/2000.; AEÉ 2000/5.)

1997/24. Adózási kérdés  Cégautó - vagy nem?
(Szja tv. 3. § 45. pont)
Az 1997. január 1-jétől hatályos személyi jövedelemadótörvény 3. § 45. pontja határozza meg, hogy a személyi jövedelemadó szempontjából mi minősül személygépkocsinak.
E szerint személygépkocsi a négy, illetve három gumiabroncs kerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.
A vezetővel együtt kilenc fő szállítására alkalmas gépjármű, valamint a 2500 kg-ot meghaladó megengedett együttes tömegű vegyes használatú tehergépjárművek után nem kell megfizetni az szja-törvény 70. §-ában előírt adót.
A 2500 kg megengedett együttes tömeget meg nem haladó vegyes használatú személygépkocsik után - amelyeknél a válaszfal mögötti rakodótér gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de szükség szerint átalakítható, akkor is, ha az átalakítás visszafordíthatatlan állapotot idéz elő - cégautó adót kell fizetni.
(PM Jövedelemadók főosztálya 299/97. - APEH Adónemek főosztálya 9270186452/1997.; AEÉ 1997/4.)

mazsi5

HozzászólásSzerző: Melcsi83 » szer. jún. 25, 2008 4:55 pm

Nem értem, sajnálom! Ha a gépjármű összsúlya a 2500 kg -ot meghaladja elszámolhatom az üzemanyag áfáját, vagy ez nem számít így is személyautónak minősül? Összsúlya 2600 kg, a tehergépkocsi saját tömege 1800 kg. Renault traffic 6 személyes /zárt/ teherautóról van szó!
Annyit értek cégautó adót nem kell fizeni!
Melcsi83

HozzászólásSzerző: jános123 » csüt. jún. 26, 2008 5:08 am

Hello Melcsi!

A kérdésedben nyitott tgk-ról írsz, most pedig zártról.

A lényeg az, hogy ha 6 személyes és zárt, akkor a kérdés eldöntött. Nem vonhatod le az áfa-t  a tgk beszerzése, az üzemanyag, a javítás, az alkatrész után sem, de költségként elszámolhatod (az amortizációt is). Cégautó adót nem kell fizetned.

János

jános123

HozzászólásSzerző: Melcsi83 » csüt. jún. 26, 2008 6:57 am

Elnézést János ha egy kicsit össze vissza írok, mert mind a két eset érdekel!
Szóval, ha hatszemélyes zárt tehergépkocsiról van szó és a 2500 kg-ot meghaladja akkor nem vonhatom le az áfát!
Az ügyfelem ezt nem akarja elhinni, mert az ő vállalkozó barátai meg levonják az áfát!
Erre én azt mondtam neki változott nem olyan rég a besorolás KSH, ami miatt már nem lehet elszámolni!

Viszont ugyan ez az eset csak nyitott tehergépkocsi, akkor már levonhatom az Áfát, és mivel 2500 kg-ot meghaladja az összsúly már cégautó adót sem kell fizetni!?
Még egyszer elnézést a zavaros fogalmazásért.
Nem szeretem az ilyen ügyfeleket akik mindig más után mennek!

Melcsi83

HozzászólásSzerző: jános123 » csüt. jún. 26, 2008 8:12 am

Hello Melcsi!

A besorolás nem mostanában változott, hanem sok éve de ez nem lényeges. 

A következő szempontotk alapján kell eldöntened az áfa kérdést:

- VTSZ: 8704 zárt rakodó tér, max. 3 szállítható személy (sofőrrel együtt), az áfa levonható

- VTSZ 8703 zárt rakodó tér, 3 személytől több, az áfa nem levonható

- VTSZ: 8704 nyitott rakodó tér, személytől függetlenül az áfa levonható

Cégautóadó nincs, mert a forgalmi szerint tgk. A cégautó adó kérdést csak szgk-nál (forgalmi szerinti szgk-nál) vizsgálom. Lehet az kavar meg, hogy  a forgalmi szerinti tgk az áfa szerint leht tgk (8704) vagy szgk (8703), de az szja szerint csak az a szgk ami a forgalmiban is szgk. Tehát ebből én azt következtetem, hogy ha a forgalmiban tgk, de az áfa miatt szgk (mert 8703), attól a szj-ban még tgk.

Remélem nem őrültél még meg az szgk, tgk, szja miatt!

Írj, ha valami nem tiszta.

János

jános123

HozzászólásSzerző: jános123 » csüt. jún. 26, 2008 8:57 am

Az ügyfelekkel kapcsolatban lemaradt a véleményem.

Ha az ügyfél ragaszkodik az áfa levonásához, akkor én ilyen esetben írok egy nyilatkozatot, amely tartalmazza az én álláspontotmat és az ügyfél kérését, miszerint kéri az áfa levonásba helyezését, az utólagos szankciókért pedig teljes felelőséget vállal. Ha ritkán ilyen előfordul, a nyilatkozat elolvasása után minden ügyfél úgy dönt, hogy nem vállalja a felelőséget, és elfogadja a könyvelő véleményét.

János

jános123

Vissza: ÁFA