Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított áfa május 01-től

ÁFA

HozzászólásSzerző: nacsazs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves tagok, érdeklődők!

Május 01-től életbe lépő fordított adózással kapcsolatos módosítások értelmezéséhez kérnék segítséget.

Ha egy generálkivitelező kulcsrakész átadásra vállal szerződéses  kötelezettséget - az ő teljesítése fordítottan adózik - és a teljesítésbe bevon alvállalkozót - aki tevékenysége egyébként az új szabályozás szerint már nem lenne fordított adózású, pl vízbekötés -, mivel azonban az építményhez építési engedély kellett, az alvállalkozó(k) teljesítése is fordított adózású lesz?

Másik kérdésem, hogy  a megrendelő úgy nyilatkozott, hogy az adott dolog nem építési engedély köteles és ennek megfelelően alakult az adózás, számlázás. Később kiderül, hogy félrevezetett, akkor mi a teendő? Módosítani kell a számlákat, bevallásokat; van e erre valami határidő, kié a felelősség? A vállalkozási szerződésben célszerű e erre kitérni, hasonlóan mint a fordított adózás alkalmazásakor?

A véleményeket előre is köszönöm!

nacsazs

HozzászólásSzerző: Boholyné » vas. máj. 04, 2008 2:56 pm

Szia !

Mivel a május 01-i változásoknál kihangsúlyozták, hogy csak az építési engedélyhez kötött munkálatok lehetnek fordítottan adósak szerintem ha a vízbekötés nem engedélyhez kötött akkor egyenesen adózik. Ebben az esetben Ő megfizeti a tevékenysége után az ÁFÁ-t te pedig levonod. Amikor kiszámlázod az ingatlant a vevőd részére akkor egy fontos kérdés merül fel magánszemélynek vagy társaságnak számlázod-e? Ha magánszemélynek akkor egyenesen adózol, ha társaságnak akkor fordítottan . A társaságnak adott számlád esetében ugyis nettó összegű lesz a számlád szerintem itt e megrendelőd fizeti és ha jogosult akkor le is vonhatja az ÁFÁ-t.

A második kérdésed esetében szerintem nem a megrendelő nyilatkozata az irányadó, hanem neked is utána kell járnod, hogy az adott munka építési engedélyhez kötött-e, mivel az alvállalkozói munkát te rendeled meg. Ha ezt nem teszed szerintem te is felelősségre vonható vagy az APEH részéről.  Célszerű a szerződésben kitérni ezekre az információkra is. Ha pedig kiderül, hogy rossz volt a számlázás akkor szerintem javítani kell a számlákat és a bevallásokat, mivel neked mint befogadónak kell a fizetendő és a levonható ÁFÁ-t is bevallanod.

Szia Andrea

Boholyné

HozzászólásSzerző: nacsazs » vas. máj. 04, 2008 8:38 pm

Kedves Andrea!

Köszönöm a gyors reagálást. Engem mint lehetséges alvállalkozót érdekelne az eset. A gondolat indító számomra a Saldo Periodikában ezzel kapcsolatban megjelent cikk jelentette, mely a szerző véleményeként az alábbit tartalmazta: ... egy adott, építési engedély köteles munka tervdokumentációjában szereplő valamennyi részlet (pl klíma rendszerek telepítése) létrehozása fordított adózás körébe fog tartozni... Azon az előadáson ahol én voltam ilyen esetre nem tértek ki. És ha egy ilyen részlet kidolgozását alvállalkozó végzi akkor ő is fordítottan fog adózni,(?) mivel a fővállalkozó - alvállalkozó viszonylata ugyanolyan mint a tulajdonos és fővállalkozó közötti.

Szia: Zsuzsa 

nacsazs

HozzászólásSzerző: simke » hétf. máj. 05, 2008 4:40 am

Sziasztok!

Véleményem szerint viszont az alvállalkozói is fordítottan adózik, ha építési engedély köteles ingatlanon hajt végre szolgáltatást. Neki is kötelessége elkérni a fővállalkozótól az irásos papírt (feltételezem másolatban megvan a fővállalkozónak), és eszerint  kibocsátani a számlát.

A májusi trv. módosítás így szól:

8. § Az Áfa tv. 142. §-a (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti:]

b) a szolgáltatás nyújtásának minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka esetében, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására - ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is - irányul, feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása vagy egyéb megváltoztatása építési hatósági engedély-köteles, amelyről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának;”

Vagyis nem elég a szóbeli nyilatkozat. Amennyiben, megvan az írásos nyilatkozata a fővállalkozónak, jogosan állít ki FAD alá eső számlát. Ha ez módosul (tippem sincs, hogy közben miért módosulna), akkor helyesbítő számlát kell kibocsátani a fővállalkozónak, amikor tudomására jut a dolog. Persze ez csak az én logikám. Üdv Etus

simke

HozzászólásSzerző: kálló » kedd máj. 06, 2008 12:10 pm

Az alvállalkozóval nekem is gondom van. Az én értelmezésem szerint a szolgáltatás nyújtója  a fővállalkozó.Sajnos a törvény erre külön nem tér ki. Én áprilisban voltam a Csiliben , ahol az előadó azt mondta, hogy az alvállalkozó nem fordítottan adózik. Üdv: Éva
kálló

Vissza: ÁFA