Adófórum

Adózási és számviteli információk

2008-as ÁFA tv.

ÁFA

2008-as ÁFA tv.

HozzászólásSzerző: sziszi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Csak annyi lenne a kérdésem, hogy az új áfa tv.-ben hol található meg az, ami a régiben a 36§ (4)-esben volt, azaz hogy az egyéni vállalkozó levonhatta a kezdése előtti 36 hónappal korábban beszerzett termék áfáját? Egyébként a tárgyi eszköz áfája akkor levonható amikor a telj.időpontja van, vagy amikor üzembe helyezik?

Köszi a válaszokat!

sziszi 

sziszi

2008-as ÁFA tv.

HozzászólásSzerző: andulka » hétf. feb. 25, 2008 3:28 pm

134. §
(1) A 11. § (2) bekezdésének a) pontjában említett esetben az adóalanyt megilleti a tárgyi eszköz előállításához felhasznált terméket, igénybe vett szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó levonásának joga akkor is, ha az egyébként egészben vagy részben nem illetné meg.
(2) Az adólevonási jog gyakorlásának egyéb feltételeinek sérelme nélkül az (1) bekezdés szerinti adólevonási jog legkorábban a vállalkozásán belül végzett saját beruházás eredményeként előállított tárgyi eszköz rendeltetésszerű használatbavételekor keletkezik.

Tehát a saját rezsis beruházás esetén a használatbavételekor keletkezik ÁFA-levonási jog, egyéb esetekben a teljesítés időpontja a mérvadó.

Adólevonási jog keletkezése és terjedelme

119.§ - 122.§

Adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltételei
127. § 

(1) Az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon
a) a 120. § a) pontjában említett esetben a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla; (...)

(3) Az a személy, szervezet, akinek (amelynek) adóalanyisága kizárólag a 6. § (4) bekezdésén alapul, az adólevonási jogot - az adólevonási jog gyakorlása egyéb feltételeinek sérelme nélkül - olyan, az (1) bekezdésben említett okiratok tekintetében is gyakorolhatja, amelyek az adóalannyá válását megelőzően keletkeztek, de azok mint a 6. § (4) bekezdésében említett termék igazolt tulajdonosa nevére vagy igazolt jogelődjének nevére szólnak. 

6.§ (4) Szintén gazdasági tevékenység és adóalanyiságot eredményez az is, ha
a) egyébként nem adóalanyi minőségben eljáró, az 5. § (1) bekezdése értelmében jogképes személy vagy szervezet (a továbbiakban együtt: személy, szervezet) belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott új közlekedési eszközt értékesít belföldön kívülre, de - a beszerző nevére szóló rendeltetéssel - a Közösség területére, függetlenül attól, hogy a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy - bármelyikük javára - más végzi;
b) egyébként nem adóalanyi minőségben eljáró személy, szervezet beépített ingatlant (ingatlanrészt), és ehhez tartozó földrészletet sorozatjelleggel értékesít, feltéve, hogy
ba) annak első rendeltetésszerű használatba vétele még nem történt meg, vagy
bb) első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év [ba) és bb) alpont a továbbiakban együtt: beépítés alatt álló, illetőleg beépített új ingatlan];
c) egyébként nem adóalanyi minőségben eljáró személy, szervezet sorozatjelleggel építési telket (telekrészt) értékesít.

A régi tv. 36.§ (4) bek.-nek megfelelő rendelkezést az új törvényben nem találtam. Hátha más... :)

Üdv. Andi

andulka

2008-as ÁFA tv.

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » hétf. márc. 10, 2008 7:35 pm

Reméltem, hogy valaki ír rá választ, mert én is éppen azt keresem, hogy 2008. évben is levonható-e az egyéni vállalkozás kezdete előtt beszerzett áru, tárgyi eszköz áfája, illetve le lehet-e könyvelni.

Már voltam bent az ügyfélforgalmi irodán, telefonáltam a kék számra, de sehol nem tudtak mondani semmit.

Írtam egy e-mailt, majd ha arra válaszolnak elküldöm neked is.

Ha azóta okosabb lettél, légy szives oszd meg.

Köszi

Móni 

Bi.Monika

2008-as ÁFA tv.

HozzászólásSzerző: sziszi » vas. márc. 30, 2008 12:58 pm

Sziasztok!

Sajnos időközben nem sikerült semmit megtudnom, köszönöm, hogy Ti is megpróbáltátok.

Sziszi 

sziszi

2008-as ÁFA tv.

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » vas. márc. 30, 2008 5:12 pm

Én még nem kaptam választ az Apehtől.
Bi.Monika

2008-as ÁFA tv.

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » hétf. ápr. 14, 2008 3:32 pm

Szia Sziszi!

Megkaptam a választ az APEH-tól. Bemásolom neked is.

Tisztelt Asszonyom!

Az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságához érkezett elektronikus levelére az alábbi tájékoztatást adom:

Az Ön által levelében megjelölt az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: régi Áfa. tv.) 36. § (4) bekezdésében meghatározott mentességi szabály 2008. január 1. napjától megváltozott.

A jelenleg alkalmazott az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: új Áfa. tv.) 131. § (1) bekezdésével az a szabály lépett hatályba, hogy a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az adómegállapítási idoszakban megállapított fizetendo adó együttes összegét csökkentheti az ugyanezen vagy korábbi adómegállapítási idoszakban (idoszakokban) keletkezett levonható elozetesen felszámított adó összegével.

A leírtaknak megfeleloen, tekintve, hogy a jelen szabályozás mentességet nem biztosít, és korábbi adómegállapítási idoszakot jelöl, ami azt jelenti, hogy azon egyéni vállalkozónak keletkezik tevékenysége vonatkozásában adómegállapítási idoszaka, aki tevékenységét már megkezdte és az általános forgalmi adónak alanya, így az Ön által ismertetett esetben az elozetesen felszámított adó levonásba nem helyezheto, de a vállalkozás kezdete elott beszerzett termékek árát bruttó módon költségként elszámolhatja. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 11. sz. melléklete szerint az egyéni vállalkozó költségként számolhatja el e tevékenységének megkezdése elott ? legfeljebb három évvel korábban ? beszerzett, és utóbb e tevékenység végzése során felhasznált anyag- és árukészlet beszerzésére fordított, korábban költségként még el nem számolt kiadásait, valamint a tevékenység megkezdéséhez szükséges egyéb kiadásait a tevékenységének kezdo évében, továbbá a legfeljebb három évvel korábban beszerzett tárgyi eszközök és nem anyagi javak értékcsökkenési leírásának elszámolását megkezdheti.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozatban rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.

Tisztelettel:
Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal
Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság
Ügyfélszolgálati és Tájékoztatási Foosztály

Levél szövege:

Szeretném megkérdezni, hogy az új áfa tv-ben hol található meg az, hogy az egyéni vállalkozó levonhatta a kezdése elott 36 hónappal korábban beszerzett termék áfáját, ami a régi áfa tv-ben a 36.§ (4) bekezdésében volt, illetve költségként el lehet-e számolni a nettó értéket.

Amennyiben 2008-ban már nem lehet az áfát levonni, a teljes összeget el lehet e költségnek számolni a vállalkozás kezdete elott beszerzett - vállalkozásához kapcsolódó - terméket.

Válaszukat elore is köszönöm.
Barta Mónika

Bi.Monika

2008-as ÁFA tv.

HozzászólásSzerző: sziszi » hétf. ápr. 14, 2008 3:55 pm

Szia Mónika!

Nagyon szépen köszönöm a fáradozásodat, idő közben lezártam a kérdést, mert már nem bíztam benne, hogy valaki válaszol. Még egyszer köszi!

Sziszi 

sziszi

Vissza: ÁFA