Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított áfa gázkazán javításnál.

ÁFA

HozzászólásSzerző: Zöldike1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Mi épületgépészettel foglalkozunk, SZJ számunk főcsoportszáma 45.33. Szerintem itt egyértelmű a fordított  áfa.

Van ugyan akkor egy másik vállalkozó, aki az általunk , vagy más hasonló kivitelező által felszerelt gázkészülékekekt üzemeli, javítja.

Ő egyéni vállalkozó, és a váll.ig. szerinti tevékenység besorolása 28.22.92. Fűtési kazán javítása, karbantartása. Nem tudom, hogy rá vonatkozik -e a fordított ÁFA.

Zöldike1

HozzászólásSzerző: BGabesz » kedd jan. 15, 2008 3:03 pm

szintén fordítottan fog adózni a kazán javitás, üzemeltetés után

Üdv

Gabesz a könyvelő

BGabesz

HozzászólásSzerző: Zöldike1 » kedd jan. 15, 2008 3:07 pm

Gabesz, köszönöm a választ, én is erre tippeltem. Azért mégis jó volna ha az SZJ számokat is közzétennék nagyjaink.

Zöldike1

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jan. 15, 2008 4:41 pm

Szia Zöldike!

Az nem az szj számtól függ, hanem attól, hogy áfás, evás, vagy alanyi adómentes-e! Ezek közül, ha alanyi adómentes, akkor nem vonatkozik rá a fordított adózás.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: geleeva » szer. jan. 16, 2008 6:40 am

Sziasztok!

Ezzel kapcsolatosan kérdeznék én is. Ha gázkészülék garanciális javításáról van szó, amit ugye tavaly építettek be, az is fordítottan adózik vagy sem?  Úgy tudom, hogy nem, mert az tavalyi beépítésű ill. szerződésű? Váleményetek?

geleeva

HozzászólásSzerző: gargoyle » csüt. jan. 17, 2008 8:10 am

Sziasztok!

A gázkazán javítás/karbantartás fordított adózásának helyességével kapcsolatban tudtnátok esetleg néhány indokot feltuntetni?

Én az alábbiak alapján úgy gondolom, hogy nem esik fordított adózás alá, de szeretném, ha megcáfolnátok - vagy megerosítenétek - a véleményemet :-)

ÁFA tv

142. § (1) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti
b) ingatlanhoz kapcsolódó építés-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében;

--> tehát szerintem azt kell eldönteni, hogy a kazán szerelés, karbantartás, javítás mennyire kapcsolódik az ingatlanhoz.

APEH állásfoglalásból részlet

Az épületgépészeti szolgáltatások (karbantartás, javítás) esetében az alapján kell eldönteni, hogy a fordított adózás vonatkozik-e rájuk, hogy ezek a gépek, berendezések alkotórészi kapcsolatot képeznek-e az ingatlannal. Amennyiben igen, vagyis az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne, akkor ezek karbantartása, javítása fordított adózás alá esik.

A kazán épülettol való elválasztásával sem a kazán sem annak egy része nem pusztulna el, és értéke, használhatósága sem csökkenne számottevoen, sot, fel lehet szerelni máshol, ahol ezt követoen ugyanúgy használhato lesz.

Azt, hogy az SZJ-számtól nem függ, már én is több forrásból meg tudom erösíteni.

Ido közben megkérdeztem errol az APEH-ot is. Válasz: nem tudják, nincs hivatalos álláspontjuk. ;-) Kérek állásfoglalást, de addig is várom a véleményeket, hátha már valaki tud tutit!

Elöre is köszi a választ, üdv:
Gergo

gargoyle

Vissza: ÁFA