Sziasztok!
A gázkazán javítás/karbantartás fordított adózásának helyességével kapcsolatban tudtnátok esetleg néhány indokot feltuntetni?
Én az alábbiak alapján úgy gondolom, hogy nem esik fordított adózás alá, de szeretném, ha megcáfolnátok - vagy megerosítenétek - a véleményemet :-)
ÁFA tv
142. § (1) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti
b) ingatlanhoz kapcsolódó építés-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében;
--> tehát szerintem azt kell eldönteni, hogy a kazán szerelés, karbantartás, javítás mennyire kapcsolódik az ingatlanhoz.
APEH állásfoglalásból részlet
Az épületgépészeti szolgáltatások (karbantartás, javítás) esetében az alapján kell eldönteni, hogy a fordított adózás vonatkozik-e rájuk, hogy ezek a gépek, berendezések alkotórészi kapcsolatot képeznek-e az ingatlannal. Amennyiben igen, vagyis az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne, akkor ezek karbantartása, javítása fordított adózás alá esik.
A kazán épülettol való elválasztásával sem a kazán sem annak egy része nem pusztulna el, és értéke, használhatósága sem csökkenne számottevoen, sot, fel lehet szerelni máshol, ahol ezt követoen ugyanúgy használhato lesz.
Azt, hogy az SZJ-számtól nem függ, már én is több forrásból meg tudom erösíteni.
Ido közben megkérdeztem errol az APEH-ot is. Válasz: nem tudják, nincs hivatalos álláspontjuk. ;-) Kérek állásfoglalást, de addig is várom a véleményeket, hátha már valaki tud tutit!
Elöre is köszi a választ, üdv:
Gergo