Adófórum

Adózási és számviteli információk

előlegbekérő

ÁFA

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: Sznéniki » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy jól értem-e? A mostani Áfa törvény szerint az előgről előlegbekérőt kell írni, az áfáját nem kell ilyenkor megfizetni,csak mikor ez az előleg befolyt akkor írom meg az előlegszámlát a végszámlával együtt és ekkor fizetem meg az áfát is?! Amennyiben ezt jól értem, még egy kérdésm lenne, hogy egy ilyen előlegbekérő tulajdonképp ugyan úgy néz ki, mint egy előlegszla(tartalmilag is, áfa, nettó,besorolás),csak más az elnevezése?! Előre is köszi a segítséget!
Sznéniki

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. jan. 12, 2008 5:54 pm

Igen, jól értelmezed, ez csak arra szolgál, hogy a vevőtől hivatalos formában meg legyen kérve az előleg.

A befolyt pénzösszeg alapján, a fizetés napjára keltezve a teljesítés napját megírják az előlegszámlát ÁFA tartalommal, s ez a bizonylat lesz az alapja a könyvelésnek, és az ÁFÁ-ban való szerepeltetésnek.

Klári

HIDNA

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: Meggle » szomb. jan. 12, 2008 6:02 pm

ez eddig is így volt - nincs változás
Meggle

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. jan. 12, 2008 6:03 pm

Szia!

Az előlegbekérő igazából egy értesítés csak, nem is könyvelési bizonylat! 

A pénzügyi teljesítés napja az előlegszámla teljesítési napja, ekkor keletkezik az áfa kötelezettség.

Üdv:Éva

M.Éva

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: thzs » szomb. jan. 12, 2008 7:14 pm

Sziasztok!

Amennyiben az előleg az ún. fordítottan adózó ügyletekre vonatkozik (új áfa tv. 142. §), akkor a vevő által adott előleg nem keletkeztet áfa fizetési kötlezettséget (eladó) és áfa visszaigénylési jogot (vevő), és ilyenkor számlát sem kell kiállítani a beérkezett előlegről.

Üdv.Zs 

thzs

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. jan. 12, 2008 8:46 pm

Szia! Ahogy a többiek is írták, az előlegbekérő tulajdonképpen egy "levél", amely formailag úgy is kinézhet mint egy számla, de ha a szállítást megállapodás előzte meg, akkor elég hivakozni arra.  Ha a pénz megérkezik, akkor készíted el az "előlegszámlát" a befolyt összegről , ezen  a teljesítés napja a pénz beérkezésének a napja, és ebben az időszakban fizeted meg az előlegre eső Áfá-t is. Majd a végszámlán  az "előlegszámla" szerinti  az összeget mínusszal is szerepelteted.

Ha  fordított adózásra vonatkozna, azt nem én tudom, de THZS  válaszolt. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. jan. 12, 2008 11:23 pm

Sziasztok!

Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de ha én egy írásos szerződésben, megállapodásban, megrendelés visszaigazolásban rögzítem, hogy a szállítási, szolgáltatási feltétel, hogy x napig y összeget előre fizetéssel/ előleggel rendezzen az illető vevő/megrendelő, az megjelölt bankszámlára, vagy éppen kp-ban,  akkor milyen előlegbekérő "levélről/értesítésről" van szó.   Én sehol nem olvastam az ÁFA törvényben ilyesmit-- persze attól még ott lehet..

Azt olvastam, ami eddig is úgy volt, hogy az előleg beérkezésének napjával - mint teljesítés időpont - ki kellett állítani a számlát a befizető felé. Most még rendelkeztek hozzá, hogy a számlát meddig kell kibocsátani.  De én nem láttam ilyen kötelező előlegbekérő dolgot.

Lehet, hogy csak én nem találom, írjatok már egy paragrafus hivatkozást . 

melcsi62

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. jan. 13, 2008 8:13 am

Szia Melcsi! Nem maradtál le semmiről, és tulajdonképpen e témában nem változott semmi, csak a kérdezőnek úgy próbáltam válszolni, mint aki talán először állít ki előlegbekérőt- és számlát.Az előlegbekérő nem kötelező, én sem arról írtam, csak vannak olyan cégek, akik igénylik. Ha a megállapodásban benne van hogy x nappal fizessen előleget, akkor nem kell a "levél/értesítés". Sőt továbbmennék, mindenféle értesítés nélkül is lehet előleget fizetni, ha pl. szóban megegyeznek, és rögtön kp-ben befizetik az előleget, és ezt be is fogadják. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. jan. 13, 2008 8:28 am

KösziNapraforgó!

"A mostani Áfa törvény szerint az előgről előlegbekérőt kell írni "  ezen akadtam fenn, s azon, hogy egyik válaszoló sem írta, hogy ezt nem kell, hanem ez egy lehetőség, esetleg a két fél között. Ráadásul küldhetek én akármilyen előlegbekérőt, ha a másik fél nem fizeti az előleget, akkor passz.  Számlát előlegről csak akkor állítok ki, ha az befolyt.  Ha az terjed el, hogy kell, akkor az ügyfeleim is elkezdenek majd abajgatni, hogy szerkesszek már nekik ilyet, mert valahol a neten azt olvasták, hogy ez kell.  Üdv.

melcsi62

előlegbekérő

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. jan. 13, 2008 8:55 am

Szia Melcsi! Már megint kényszert érezk, hogy újra helyeseljek. Az utóbbi időben a gyakorlati életünkben kellett szenvedni a neten terjedő "álhírekkel" és a sok kitekert szvak értelmezése miatt. Valahogy a hirtelen sok változás miatt úgy tűnik sokan már kezdenek minden szóba más értelmet magyarázni, persze ezt semmiképpen nem rád gondolom (ezt már egyszer máshol írtam) és nem Napraforgóra. Nagyon óvatosan kell lemagyaráznunk mindent. Üdv: Márti
viragmarta60

Vissza: ÁFA