Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított ÁFA - Nyílászáró gyártás, beépítés

ÁFA

HozzászólásSzerző: Zoli000 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy egy fa nyílászárókat gyártó kft. amelyik kizárólag saját gyártmányú nyílászárókat értékesít, illetve egyes esetekben azok beszerelését is végzi, a beszerelési szolgáltatást ÁFA nélkül kell-e kiszámlázni a vevőnek, amennyiben az ÁFA alany, vagy lehet továbbra is a 20.30.91 szj szám feltüntetésével ami a saját gyártmányú nyílászárók beszerelése ÁFÁ-san számlázni. Vagy mivel saját gyártmányú terméket értékesít ezért beszerelést nem is kellene feltüntetni és nem is esik a fordított áfa körébe.

A segítő válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Sziasztok!

Zoli! 

Zoli000

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. jan. 10, 2008 3:47 pm

Ha termékértékesítés (és lehet az, mivel a beépítés csak egy járulékos szolgáltatás, a főtevékenység a gyártás/gyártott termékeladása) akkor VTSZ van, amit nem kötelező feltüntetni a számlán, mert az általános kulcsban 20% van és nincs nevesítve az ÁFA törvényben, mint SZJ,vagy VTSZ , amikor a meghivatkozottat (pl.üzemanyag, személyautó, telefon) terméket/szolgáltatást maga az ÁFA tv. is valamiért hivatkozza.

Ha a bevételszerzés/tevékenység adott esetben a beszerelés nagyobb, akkor szolgáltatást kellene számlázni, ami fordított, de SZJ számot itt sem kötelező szerepeltetni a számlán.  

melcsi62

HozzászólásSzerző: Zoli000 » csüt. jan. 10, 2008 6:18 pm

Köszönöm a választ!

Akkor ez azt jelenti, hogy semmilyen(?) esetben nem esik a Kft. a fordított áfa rendszerébe, hiszen a beépítés maximum a nyílászárók értékének 10%-át teszi ki, maga a nyílászáróértékesítés pedig nem esik az említett körbe, ha mindent jól értelmeztem???

Zoli000

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. jan. 10, 2008 6:33 pm

Szerintem igen és az APEH portálon is közzétett ezzel is kapcsolatos tájékoztatóból is el olvasható ki.  idézem:

Amennyiben az adóalany olyan szolgáltatást nyújt, amely két vagy több szolgáltatást tartalmaz, azt kell megítélni, hogy az adott szolgáltatásban mi a főtevékenység. Amennyiben a főtevékenység olyan szolgáltatás, mely önmagában nyújtva fordítottan adózna, akkor a teljes szolgáltatás fordított adózás alá esik, amennyiben a főtevékenység önmagában nem adózna fordítottan, úgy a nyújtott szolgáltatás egészére nem alkalmazható a fordított adózás.

melcsi62

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 10, 2008 11:13 pm

Melcsi!

Ízlelgessük még egy kicsit az általad idézett tájékoztató szövegét. "Amennyiben az adóalany olyan szolgáltatást nyújt, amely két vagy több szolgáltatást tartalmaz, azt kell megítélni, hogy az adott szolgáltatásban mi a főtevékenység." Én e mondatot úgy értelmezem,  hogy ez csak két, vagy több  SZOLGÁLTATÁS  egyidejű számlázása esetére értendő. Ha például egy számlában takarítási és könyvelési szolgáltatást is számlázok, akkor a főtevékenység alapján kell meghatározni a fordított áfa alkalmazását. Ha a főtevékenységem a takarítás, akkor a számla egészét áfa nélkül fogom kiállítani. Ha külön-külön számlázom a szolgáltatásokat, akkor csak a takarítást fogom nettó módon számlázni. Nekem ez az egész ekként jön le, de lehet, hogy már becsavarodtam.

madora100

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 11, 2008 9:55 am

Madora!

Szerintem egy könyvelési szolgáltatásnak nem mellékszolgáltatása a takarítás és fordítva sem.

De a könyvelő pld.nemcsak könyvel, hanem mérleget is készít, bevallásokat készít és nyújt be, alkalmasint tanácsot is ad,állja a szolgáltatásnyújtása kapcsán felmerült posta költséget , stb. - megsem úgy állítja ki a számláját, havonta pld.-ul (SZJ besorolásonként/szakmakód besorolásonként, ) hogy psotai közvetített szolgáltatás,meg tanácsadás, st., hanem könyvelési szolgáltatás.

Az APEH megfogalmazás szerinten nem arról szól, hogy egy adott számlában ugyanannak a vevőnek, gyártottam le nyilászárókat, és egyébként még könyvelek is neki külön szerződés/megállapodás alapján, meg mentesen adtam neki ingatlant is bérbe, meg ugyanannak a vevőnek takarítási szolgáltatást is végzek - akkor az egész számlára egy ÁFA kulcs vonatkozna!!! 

Hanem pld.-ul arra, hogy ha én ingatlan takarítást végzek, meg egyébként tisztitószerekkel is kereskedek akár, akkor, ha akivel takarítási szolgáltatásra kötöttem szerződést, akkor annak takarítási szolgáltatást fogok számlázni, akkor is, ha ahhoz a saját (ereditelg) árumból használom fel anyagként a takarítószert és nem külön fogom eladni a felhasznált takarítószereket és külön a munkadíjat.

Ha a nyilászáró gyártó cég tevékenységét és a megrendelését/szerződését tekitve ablak gyártására vállalt kötelezettséget, akkor az ablakot/terméket fogja kiszámlázni.

Ha elmegy egy ÁFA-körös (vagy EVÁ-s)  adóalanyhoz, aki megrendelt tőle egy ablakot úgy, hogy nekem az ablak ára meg van határozva, hogy mennyi az eladási ára, ha a telepről szállítják el, mennyi ha én szállítom le, s mennyi ha én be is építem - akkor az "fő tevékenységet/fő szolgáltatást tekintve: ablak/termékértékesítés.

Ha arra szerződök, hogy én vállalom egy ingatlan teljes/vagy részleges nyíllászáró cseréjét - régi kivétele, új beépítése (akár saját nevemben vásárolt anyagból), akkor ott a beépítési szolgáltatás a fő dolog, tehát fordítottan, mint ingatlanhoz kapcsolódó építés-szerelés, stb-t fogom számlázni.

Ez idáig is hasonlóképpen működött, pld. a postai feladás alapból mentes volt, (most is az), de ha csomagküldőst teszek, s a számlán akár külön soron hozom a postai díjat, akkor is annak a terméknek az ÁFA kulcsával fog ÁFÁ-zni az a sor is, amivel az elküldött áru/termék. 

JA és az APEH is azt írja, hogy adott szolgáltatásnál   és nem  azt, hogy adott számlán!.  - szerintem. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 11, 2008 10:01 am

M!. 

Azt még hozzátenném, hogy ha már annyi rémhírt tudtak a szakmabeliek egymás között elterjeszteni - lásd kp,számla, meg, hogy abból nem levonható ÁFA stb -, azt célszerű lenne egymás között elterjeszteni, hogy a gyakorlatban alkalmazzuk már azt a módszert, hogy amikor fordított ÁFA alá tartozó szolgáltatásról van szó, akkor az szerepeljen már külön számlán, még akkor is, - már csak ezért is, mert erre máskor keletkezik az ÁFA fizetési (s ezzel egyetemben az ÁFA levonási) kötelezettség, mint a nem ide tartozó termékértékesítésre/szolgáltatásnyújtásra. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. jan. 11, 2008 2:23 pm

Melcsi!

Egyet értek Veled. Azért hoztam a blőd példámat, mert a törvényi megfogalmazás ismét nagyon pontatlan. Teljesen evidens, hogy az a szabály továbbra is él, hogy ha a járulékos költségek mellékszolgáltatásként, vagy melléktevékenységként kapcsolódnak a főszolgáltatáshoz, akkor annak adóalapjába beépülnek. A törvényi szövegbe a mellékszolgáltatás, vagy melléktevékenység szót kellet volna írni és nem a különböző szolgáltatás szóhasználattal élni.

madora100

Vissza: ÁFA