Adófórum

Adózási és számviteli információk

építsi-szerlés ford. adózásban

ÁFA

HozzászólásSzerző: ilda17 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ezt most találtam, kiváncsi lennék a véleményetekre, mivel van egy cég, amelyik pont technológiai csőszereléssel foglalkozik!  Ha már volt szó itt róla, akkor elnézést! Akkor most ez kivétel, vagy nem foglalkozunk vele, mivel nincs külön kijelölve  a törvényben a tech. szerelés?

Köszönöm!

51/2000. (VIII. 9.) FVM-GM-KöViM együttes rendelet
4. Építési-szerelési munka: minden olyan teljes körű vagy szakági munka (a technológiai szerelés kivételével), amelynek közvetlen célja az építmények, építményrészek megépítése, bővítése, korszerűsítése, felújítása, átalakítása, helyreállítása, karbantartása és javítása, illetőleg lebontása.

technológiai szerelési munka:

a vas- és acélszerkezeti híd, vas-, acél- és fémszerkezet, tartály, tápházi berendezés, vízlágyító berendezés, gép, gépi berendezések, erőátviteli villamosberendezés, irányítás-, számítástechnikai és automatikai berendezések, híradástechnikai, hírközlő berendezések, kőolaj, kőolajtermék és vegyitermék ipari csatlakozó és üzemi területen belüli technológiai vezetékei, ipari gázcsatlakozó és üzemi területen belüli technológiai gázvezetékek, gőz-, forró víz- és termálvíz vezetékek, zagyvezetékek, vízvezetékek közül az üzemi területen belüli bármilyen vezetésű, a technológiai folyamatot kiszolgáló kohászati alapanyagot elosztó, (ellátó) és bekötő vezetékek, valamint a bármilyen anyagból készült technológiai belső csőhálózat, folyamszabályozó mérő, jelző és vezérlő elektromos-, elektronikus-, hidraulikus-, pneumatikus vezetékek, ezek szerelvényei, műszerei, mérőköri elemei, ipari légtechnikai és klímaberendezések, felvonó és szállító berendezések szerelési munkái;

ilda17

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. dec. 17, 2007 2:58 pm

Szia!

Szerintem ez a tevékenység fordított ÁFA alá tartozik, ugyanis az építmény is inagatlan, márpedig a különböző gőz,gáz, forróviíz, stb. vezeték építménynek minősül - tehát a kör bezárul: inagatlannal kapcsolatos építés-szerelés, javítás,karbantartás,stb. fordított ÁFA 2008-tól. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: derado » hétf. dec. 17, 2007 3:41 pm

Sziasztok!

Előadáson hangzott el, hogy a kertépítés is beletartozik a fordított adózásba, mert az is az ingatlan átalakításával jár. Szerintetek ?

Ilyen alapon az erdőtelepítés is fordítottan adózik ? Baromi sok a bizonytalanság. Az APEH sem mond semmit. A központi Ügyfélszolgálat szóba sem áll velem ! 

derado

HozzászólásSzerző: buzdogan » hétf. dec. 17, 2007 4:05 pm

Tovább bonyolítva a kérdést:

A gépi földmunkavégzés, csatornaépítés, kotrási munka, gépi rakodás, földszállítás hova tartozik ?

buzdogan

HozzászólásSzerző: bordine » hétf. dec. 17, 2007 6:48 pm

Buzdogan! Ezt én is szeretném tudni. Eddig még nem hallottam, hogy egyik előadáson is kitértek volna, ezen tevékenységekre. Ilyen mélységekbe nem merenek belemenni az előadók. Én küldtem ma egy email-t az apehnak és feltettem kérdésként, hogy a fordított adózás alá tartoznak-e. Remélem válaszolnak valamit. A gépi földmunka, a csatornaépítés egyébként a 45-ös szj-be (építőipari tevékenységek) tartozik, tehát valószínüleg a fordított adózási körbe is benne van.
bordine

Vissza: ÁFA