Most találtam meg ezt kérdésed kelemen.
Én ugy gondolom, hogy ÁFA-s számlát kell kiállitanod a magán személy vevőid felé. Amikor pedig alvállalkozó vagy 1-1 nagy épitkezésen, akkor esel forditott adózás alá. ÁFA nélkül számlázol, de az anyag ÁFÁ-ját levonhatod. Amit viszont soha nem utal ki senki, mert a kiutalási határok is megváltoztak: havi áfásnál 1 millió, negyedéves áfásnál 250 ezer, éves áfásnál 50 ezer forint a kiutalási határ.
Sziasztok!
Fordított áfával kapcsolatban volna egy kérdésem. Vajon az érintésvédelmi mérés és szabványossági felülvizsgálat fordított áfa alá tartozik-e? Sajnos nem tiszta számomra, hogyha az ingatlan tervezése mondjuk már nem fordított áfás, akkor vajon hol a határ, hogy mi tartozik ford. áfa alá.
Köszönettel:
terania
Szia terania!
Ebben a felülvizsgálat témában én is érdekelt vagyok. Úgy gondolom, hogy az épülettől el nem választható részek (7120) felülvizsgálatát érinti a FA. a különböző egyéb hálózatra csatlakozó elektromos szerkezeteket nem, de ezek kisebb hányadban szerepelnek a jegyzőkönyvekben. De függ a FA a főtevékenységtől is. Az ismerősöm/ügyfelem főtevékenysége 4521 villanyszerelés. Így már FA alá esik, mert ezek a tevékenységek nagyobb százalékban szerepelnek a tevékenységben, mint mondjuk a tervezés.
Már idén adtunk ki számlát felülvizsgálatra így. Három budapesti üzletben elfogadták, legalábbis még nem jött visszajelzés. Egy nagyobb kft viszont visszadobta, pedig 80 %-ban a villamos hálózattal együtt dugaljakat, lámpatesteket is mértünk. Kénytelen voltam áfás számlát kiállítani. A megrendelő szerint áfásan a jó, mert az ő könyvelője volt FA továbbképzésen. Nem tudom, mi lesz belőle. Könyvelőismerősöm, aki tapasztaltabb, mint én, azt mondta, hogy úgyis le kell sztornózni. De találtam egy nyilatkozatot a neten az ilyen számlák befogadására, ezentúl a számlával együtt visszük a megrendelőhöz. Ha kell valakinek, elküldöm.
Kértem állásfoglalást ezügyben az APEH-tól, várom, mit írnak. Ha megkapom, megosztom veletek.
Incike
Szia Incike!
Hasonló helyzetben vagyunk. Amerre megyünk, mindenki másképpen értékeli a dolgot. Köszönöm a válaszod, és nagyon örülnék, hogyha az állásfoglalásról beszámolsz.
terania
Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég