Adófórum

Adózási és számviteli információk

Forditott áfa

ÁFA

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: Pappnenagy.maria@chello.hu » hétf. dec. 03, 2007 11:12 am

öRÜLÖK,HOGY BOGOZZÁTOK AZ ÁFA KÉRDÉST!éN IS ELBIZONYTALANODTAM! AZ ELŐADÁSOKRÓL NEKEM IS AZ A VÉLEMÉNYEM,MINT  STAMASI.-NAK!Szeretnék konzultálni veletek: pl.  Alanyi menetes EV.-nek,kell e megerősíteni 2008.-ra,hogy  AM marad 2008.-ra is? Mint eddig. Azután: Ingatlanforgalmazó KFT.- aki esetleg a megvett,használt lakást,kicsit felújítgatja,karbantartást végez,most mit tegyen?Fordítottan adózik?Lehet,hogy a felújított lakóingatlant,magánszemélynek tudja eladni,lehet,hogy cégnek! Nem egészen értem!Egyébként 2.-es adószáma van!Más esetleges  tvékenysége miatt.Mi a véleményetek?Előre is köszi.....
Pappnenagy.maria@chello.hu

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: Rozalinda » kedd dec. 04, 2007 10:13 pm

Most  találtam  meg  ezt  kérdésed  kelemen.

Én  ugy  gondolom,  hogy  ÁFA-s  számlát  kell kiállitanod  a  magán  személy  vevőid  felé.  Amikor   pedig   alvállalkozó  vagy  1-1  nagy  épitkezésen,  akkor  esel  forditott  adózás  alá.  ÁFA  nélkül  számlázol,  de  az  anyag  ÁFÁ-ját  levonhatod.  Amit  viszont  soha  nem  utal  ki  senki,  mert  a  kiutalási  határok  is  megváltoztak:  havi áfásnál  1 millió,  negyedéves  áfásnál  250 ezer,  éves  áfásnál  50 ezer  forint  a  kiutalási  határ. 

Rozalinda

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: terania » csüt. feb. 07, 2008 5:07 pm

Sziasztok!

Fordított áfával kapcsolatban volna egy kérdésem. Vajon az érintésvédelmi mérés és szabványossági felülvizsgálat fordított áfa alá tartozik-e? Sajnos nem tiszta számomra, hogyha az ingatlan tervezése mondjuk már nem fordított áfás, akkor vajon hol a határ, hogy mi tartozik ford. áfa alá.

Köszönettel:

terania 

terania

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: Incike » csüt. feb. 07, 2008 6:14 pm

Szia terania!

Ebben a felülvizsgálat témában én is érdekelt vagyok. Úgy gondolom, hogy az épülettől el nem választható részek (7120) felülvizsgálatát érinti a FA. a különböző egyéb hálózatra csatlakozó elektromos szerkezeteket nem, de ezek kisebb hányadban szerepelnek a jegyzőkönyvekben. De függ a FA a főtevékenységtől is. Az ismerősöm/ügyfelem főtevékenysége 4521 villanyszerelés. Így már FA alá esik, mert ezek a tevékenységek nagyobb százalékban szerepelnek a tevékenységben, mint mondjuk a tervezés.

Már idén adtunk ki számlát felülvizsgálatra így. Három budapesti üzletben elfogadták, legalábbis még nem jött visszajelzés. Egy nagyobb kft viszont visszadobta, pedig 80 %-ban a villamos hálózattal együtt dugaljakat, lámpatesteket is mértünk. Kénytelen voltam áfás számlát kiállítani. A megrendelő szerint áfásan a jó, mert az ő könyvelője volt FA továbbképzésen. Nem tudom, mi lesz belőle. Könyvelőismerősöm, aki tapasztaltabb, mint én, azt mondta, hogy úgyis le kell sztornózni. De találtam egy nyilatkozatot a neten az ilyen számlák befogadására, ezentúl a számlával együtt visszük a megrendelőhöz. Ha kell valakinek, elküldöm.

Kértem állásfoglalást ezügyben az APEH-tól, várom, mit írnak. Ha megkapom, megosztom veletek. 

Incike 

Incike

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: terania » csüt. feb. 07, 2008 6:27 pm

Szia Incike!

Hasonló helyzetben vagyunk. Amerre megyünk, mindenki másképpen értékeli a dolgot. Köszönöm a válaszod, és nagyon örülnék, hogyha az állásfoglalásról beszámolsz.

terania 

terania

Előző

Vissza: ÁFA