Adófórum

Adózási és számviteli információk

Alanyi mentes határ átlépése

ÁFA

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Alanyi mentes egyéni vállalkozó szeptember 1-én túllépte a 4 milliós bevételt. Ez most derült ki, mert eddig csak ült a babérjain. Az áfa-körbe történő bejelentkezés csak holnap történhet meg. Bőven túl van a 15 napon. Nem volt még ilyen esetem, tudom, hogy mulasztási bírság jár érte, de milyen összegben szoktak ezért bírságolni?

Köszönettel: Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 02, 2007 1:32 pm

Szia!

A magánszemély 100.000 Ft-ig, más adózó 200.000 Ft-ig mulasztási bírsággal sújtható, ha késedelmesen tesz eleget adatváltozás bejelentési kötelezettségének. Először  arra az értékesítése, vagy szolgáltatásnyújtása nem lehet alanyi mentes, amellyel túllépi a 4mill.Ft-ot. Úgyhogy - ha azóta számlázott áfa-mentesen - azt is stornózni kell, és áfásan kell kiállítani.

Általában nem a maximumot szokta kiszabni az APEH ilyen esetekben (vagy egyáltalán nem is bírságol, igazgatósága válogatja).

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd okt. 02, 2007 1:54 pm

Szia Mari! Nekem is volt vállalkozóm akinek jól elkéstünk a bejelentéssel, nem lett birság belőle. Ez tavaly decemberben volt. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd okt. 02, 2007 2:07 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.

Böbe! A stornózást hogyan csinálja, helyesbítő számlát állítson ki? Gázszerelőről van szó, magánszemélyeknek, cégeknek is számláz, több pénzt egyik sem fog fizetni.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 02, 2007 2:10 pm

Szia Mari!

Igen, mivel itt adóalapot és áfát is érintő helyesbítésről van szó, helyesbítő számlát kell kiállítani. Sajnos, ilyenkor az Áfát "bukja", bár talán a költségei miatt levonható Áfa egy picit javít a helyzeten.

Üdv: Böbe 

validitas

Vissza: ÁFA