Adófórum

Adózási és számviteli információk

piaci érték

ÁFA

piaci érték

HozzászólásSzerző: k-eva » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy ev. megszűnésekor hogyan kell meghatározni a piaci értéket ? Különösen a kis értékű tárgyi eszközök esetében. Pl. 2004-ben beszerzett mikrohullámú sütőnél.

Egy korábbi kérdésemhez (idegen ingatlan, vagy megszűnéselőtti beruházás - addig variáltam a megfogalmazással, hogy kétsszer küldtem el) kapcsolódóan pedig újabb kérdes merült fel: idegen ingatalnon végzett felújításnál elfogadható szerintetek a könyv szerinti érték megszűnéskori értéknek?

Ez után fizetné a áfa-t és ezt számlázná ki, vagy tekintené ellenérték nélüli átadásnak.

Köszönöm a válaszokat előre is ! Éva

k-eva

piaci érték

HozzászólásSzerző: kati1012 » csüt. jún. 21, 2007 6:04 pm

Szia!

Szerintem az lenne a járható út ha megnéznéd egy használt cikk kereskedőnél az árakat. Neki már van fogalma, egyáltalán van-e piaci értéke a mikrohullámu sütőnek.

kati1012

piaci érték

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jún. 21, 2007 8:57 pm

Sziasztok! Egyeni vallalkozonak  ugy tudom megszunes eseten a kiserteku targyi eszkozoket leltar szerinti erteken kell bevetelnek tekinteni, az pedig az 5O %-os ertek. Udv. Ani
adotanacs

piaci érték

HozzászólásSzerző: k-eva » pén. jún. 22, 2007 6:59 am

Szia Ani !

Az SZJA. mellékletében a leltári érték szerepel, de mivel ezeket leírta rögtön beszerzéskor, ezek leltári értke 0. Ezért gondoltam, hogy a piaci értéken kell megfizetni az áfa-t. Az 50%-os értékre nem emlékszem Megtudod írni, hogy hol tudom megnézni ?

Köszi Éva

k-eva

piaci érték

HozzászólásSzerző: HIDNA » pén. jún. 22, 2007 7:08 am

Szia!

Megszűnéskor bevételként a kis értékű tárgyi eszközök 50%-os értékét kell bevételként tekinteni./SZJA TV:/

Célszerű selejtezni megszűnés előtt, hogy minél kevesebb legyen leltáron.

AZ áFA tv. pedig előírja a piaci értéken történő ÁFA befizetést.

Ennek nem szükséges egyezni az előzőekkel.A piaci érték kevesebb, és több is lehet adott eszköz esetében az 50%-os mértéknél.

A beruházást a papának ki lehet számlázni a könyv szerinti értéken is, de ha a piaci értéke esetleg több ennél, az ÁFÁ-t mindenképp ezen érték után kell befizetni. 

Klári

HIDNA

Vissza: ÁFA