Adófórum

Adózási és számviteli információk

Import vagy közösségen belüli termékbeszerzés

ÁFA

HozzászólásSzerző: Sziszkó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ügyfelem Svájcból vásárol árut, amit Németországban léptet be az Eu-ba. Normál esetben a svájci beszerzés import lenne, de hozánk már Németo-ból érkezik, tehát közösségen belüli temékbesz-nek minősül szerintem ( bár nem igazán vagyok tisztában azzal, hogy mit jelent az, hogy szabadforgalomba bocsájtás, de szerintem ha megvannak a svájci-német határ vámpapírjai, akkor ez az. Mert ha németo-ban már szabadforgalomba helyezték, akkor hozzánk már tuti az Eu-ból jön ). Szóval a cég megfizette a határon kivetett áfát, le is könyveltem, de ki és hogyan fogja ezt visszakapni. Ugye normál importnál én ezt az áfa bevallásban visszakérném, de most én ezt közösséginek fogom feltűntetni. Mi alapján kapjuk vissza mi ezt a pénzt?

Köszi

Sziszkó

HozzászólásSzerző: mara57 » szer. jan. 10, 2007 4:48 pm

Sziszkó!

Tudomásom szerint a tárgyidőszaki Áfabevallásodban kell szerepeltetni, mint import Áfa. Kell hozzá a szabadforgalomba bocsájtási határozat, mert annak a számát fel kell tüntetni egy külön oldalon a bevallásban.

Tehát amennyiben Németországban helyezték szabadforgalomba, akkor be kell kérned az ottani okmányokat.

Ha valaki pontosabb választ tudna, engem is érdekel a téma!

üdv.

mara57

mara57

HozzászólásSzerző: Sziszkó » szer. jan. 10, 2007 5:41 pm

Szerintem ez akkor lenne jó, ha normál importról beszélnénk. de most nekem miért adná vissza a Magyar állam azt a pénzt, amit a Német vámhatóságnak fizettem be. Tehát Magyaro. szemszögéből ez már egy közöségi ügylet. Ezért sem tudom, hogy ki adja és mi alapján vissza nekem a pénzt? Vay lehethogy valamit nagyon rosszul gondolok???
Sziszkó

Vissza: ÁFA