Madora!
Változottt 2007. 01.01.-től a jövedéki adó mértéke az italokra? Én úgy tudom, hogy csak akkor van ÁFA befizetési kötelezettség ha jöv. adó emelés van. 2006. 09.01-től ugyan volt jöv. adó emelés, de azt a részét "elfelejtették" módosítani és igy tavaly a szeptemberi bevallásban nem kellett ÁFÁ-t vallani.
T.né
T-né!
Bocsi,de csak most tudtam megnézni a válaszodat.
2006.01.01-jén lévő készletre vonatkozott a kérdésem!
Kőbányai 0,5 üveges
Kaiser
arany ászok
csapol ászok
heinekken
Tudnál ebben segíteni?
Madora!
Nekem nincs sörrel foglalkozó cégem, csak más alkohol tartalmú italokkal foglalkozók. De megpróbálok segíteni, mert van olyan könyvelő ismerősöm akinek van ilyen. Már írtam neki levele és kértem, hogy segítsen. Ha jön válasz akkor rögtön jelentkezem.
T.né
Szia Madora!
Nem azért jelentkezek mert én értek hozzá, de találtam valamit, hátha segítségedre lesz. P.Zsuzsa
Ha a sör Balling-foka 10,3, lehet-e a jövedéki adót csak 10,0 Balling-fokkal számolni?
A sörre kivetendő adónak a 92/84/EGK tanácsi irányelv kívánalmainak megfelelően történő meghatározásakor a tagállamok figyelmen kívül hagyhatják a Balling-foknak, vagy a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban kifejezett fokának törtrészeit. Alkalmazható-e ez hazánkban?
A sör jövedéki adó alapjának meghatározásáról Magyarországon az uniós előírásokkal harmonizált 2003. évi CXXVII. törvény, valamint a 8/2004. (III.10.) PM rendelet rendelkezik. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól „Adóalap, adómérték 76. § (1) Az adó alapja a sör mennyisége, hektoliterben és Balling-(Plató-)fokban mérve.(2) Balling-(Plató-)fok alatt a sörlé 20 °C-on mért szárazanyagtartalmát kell érteni, tömegszázalékban kifejezve.(3) Az adó hektoliterre vetítve Balling-(Plató-)fokonként 420 forint.” 8/2004. (III. 10.) PM rendelet a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról „63. § (1) A jövedéki adó alapjául a Jöt. 76. § (2) bekezdése alkalmazásában az adóraktárban gyártott sörválaszték - jogszabály szerinti - gyártmánylapján lefektetett - eredeti névleges (erjedés előtti) szárazanyagtartalmát kell figyelembe venni, ha a kész sörben a szokásos analitikai módszerekkel meghatározott tényleges Balling (Plató) fok a sörszabványban (MSZ 8761) elfogadott +0,5 (-0,3) szóráson belül van. Ha a hatósági ellenőrzés során talált, a szabvány határértékein kívül eső sör után magasabb Balling fok esetén a mért érték, alacsonyabb Balling fok esetén a gyártmánylap szerinti (névleges) érték után kell az adót megfizetni.(2) Import sör esetében az eredeti gyártó által tanúsított Balling (Plató) fok értéket kell az adó alapjában figyelembe venni.” Jövedéki adóalap számításával kapcsolatos további kérdéseivel kapcsolatban a Vám- és Pénzügyőrség tud felvilágosítást nyújtani. Váminformációs szolgálat 1143 Budapest XIV. Hungária krt. 112-114. Telefon: 06-1-470-4119, 06-1-470-4121, 06-1-470-4122 Telefax: 06-1-470-4120
Szia ilyeneket találtam még:
A számítás levezetése: 2000.február havi Kereskedelmi Életben. Bevallom ezt az újságot nem ismerem.
A sör Balling fok meghatározása a 2003. CXXVII jöv. adó tv 76 §.
Igen a 2006. év eleji készletet kell szorozni a jöv. adó tv. 14. mellékletben felsorolt adóösszegekkel. (lsd. 2005.CXIX. tv 188§ (2) bekezdés
Ennyit találtam egyenlőre. P.Zsuzsa
Madora!
A kért sör fajtáknak a Balling foka a következő:
Kőbányai 10,3 Kaiser 12, Arany Ászok 10,5, Heineken 11,4, Csapolt Ászok 10,5. Készletérték számítás a következő: literxBalling-fok/100=Balling fok/hl
Pl. ha a készletleltárban 600 palack 0,5 literes 10,3 Balling fokos Kőbányai világos sor van úgy a számítás a következő 600x0,5x10,5/100=31,5 Balling fok/hl. A sör után 85 Ft/Balling fok/hl a fizetendő adó, igy a 31,5 Balling/hl szorozva 85 Ft-tal=2678 Ft a fizetendő adó.
Üdv
T.né
T.né!
Nagyon köszönöm Neked, az ismerősödnek és a témához még hozzászóló Zsizsinak a segítséget. Addig már az éjjel eljutottam, hogy általában a barna söröknél 16-18 között mozog, a világos söröknél pedig 9-12 között mozog a balling fok. Ezt csak alátámasztja amit írtál. E fokokat tuladonképpen a gyártó tudja megmondni teljes pontossággal, mert ő kötelezett mérni a szárazanyagtartalmat.
Még egyszer köszönet mindenkinek.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég