Alig tudtam értelmezni a leirtakat, ugyanis megdöbbentem az ellenőr szakvéleményén, hogy, "..nincs beütés és számla vagy ez vagy az..."de röviden vázolom, hogy szerintem mi a helyes sorrend:
Alaphelyzet lehet: A vevő már a vásárlás kezdetén mondja, hogy kér számlát, de ha már nyugtát kapott, akkor is meggondolhatja még magát, sőt még zárásig is visszahozhatja a nyugtát, hogy számlát kérjen róla.
- eladó becsomagolja az árut
-megkérdezi, hogy kéri-e?
-átveszi a pénzt
-beüti a gépbe
- ha nem kért számlát: nyugta első pld-nyát a csomagolásba az áruhoz helyezi, esetleg visszajáróval a kézbe
-ha kért: megirja a számlát, annak első pld-nyát átadja a vevőnek, majd a nyugta első pld-nyát hozzátűzi a számlamásolathoz és elteszi magának könyvelésre.
Ellenőrzéskor számitani kell arra, hogy az ellenőr nem kér előre számlát, mert "kiváncsi", hogy első műveletként kap-e nyugtát, ha kapott, akkor meg kérhet számlát, hogy meggyőződjön minden szabályos-e, különösen mostanában az APEH sorszámos használatra való áttérést vizsgálják.
Nos, ezek a mozzanatok igy nincsennek leszabályozva az Art-ben, de egy biztos: a gépbe be kell ütni az árat!
Tegyél észrevételt a nem helytálló kifogásukra, azt hiszem erre 7napod van. Szerintem az 1000 ujonnan felvettek közül voltak az ellenőrök.
Üdv: Emilio