Adófórum

Adózási és számviteli információk

Virágbolt ellenőrzés

Ellenőrzés

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: PORCSI » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Most volt ellenőrzés a barátnőm virágüzletében. Minden rendben volt, kivétel azt, hogy a 2 példányos kp-s számlatömbjét használja úgy ahogy eddig, miszerint beüti a vásárlást és aki kér számlát, akkor a pénztárgép nyugtáját beletűzi a másodpéldányhoz, és odaadja a számlát. Nos az APEH-os hölgy közölte ez szabálytalan, nincs beütés és számla vagy ez vagy az. Ha a vásárló nem szól időben, hogy számlát kér, akkor így járt, marad a nyugta neki.

Ez tényleg igy van 2008.01.01-től, elég érdekes, hol van ez leírva???

Köszi előre is a segítséget!

Üdv: Porcsi

PORCSI

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. feb. 14, 2008 3:03 pm

Szia! Hát ez elég érdekes dolog, szerintem a jegyzőkönyvben az ellenőrnek hivatkozni kellett, hogy mi alapján tette ezt kifogást, ha nincs hivatkozás én észrevételt tennék. Mária
valterjozsefne

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. feb. 14, 2008 4:21 pm

Szia! Ezt nem akarom elhinni! Erről akkor hallottunk volna. Ani 
adotanacs

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: Emilio » csüt. feb. 14, 2008 4:22 pm

Alig tudtam értelmezni  a leirtakat, ugyanis  megdöbbentem az ellenőr szakvéleményén, hogy, "..nincs beütés és számla vagy ez vagy az..."de röviden  vázolom, hogy szerintem mi a helyes sorrend:

Alaphelyzet lehet:  A vevő már a vásárlás kezdetén mondja, hogy kér számlát, de ha már nyugtát kapott, akkor is meggondolhatja még magát, sőt még zárásig is visszahozhatja a nyugtát, hogy számlát kérjen róla.

- eladó becsomagolja az árut

-megkérdezi, hogy kéri-e?

-átveszi a pénzt

-beüti a gépbe

- ha nem kért számlát: nyugta első pld-nyát  a csomagolásba az áruhoz helyezi,  esetleg  visszajáróval a kézbe

-ha kért:  megirja a számlát, annak első pld-nyát átadja a vevőnek, majd a nyugta első pld-nyát hozzátűzi a számlamásolathoz és elteszi magának könyvelésre.

Ellenőrzéskor számitani kell arra, hogy az ellenőr nem kér előre számlát, mert "kiváncsi", hogy első műveletként kap-e nyugtát, ha kapott, akkor meg kérhet számlát, hogy meggyőződjön minden szabályos-e, különösen mostanában az APEH sorszámos használatra való áttérést vizsgálják.

Nos, ezek a mozzanatok igy nincsennek leszabályozva az Art-ben,  de egy biztos:  a gépbe be kell ütni az árat!

Tegyél észrevételt a nem helytálló kifogásukra, azt hiszem erre 7napod van. Szerintem  az 1000 ujonnan felvettek közül voltak az ellenőrök.

Üdv: Emilio

Emilio

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. feb. 14, 2008 4:45 pm

Új ÁFA tv.

165. §
(1) Mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha

b) a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163. § a) pontjában, illetőleg a 164. § (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri. 

Nyugtakibocsátási kötelezettség
166. §
(1) Abban az esetben, ha az adóalany a 165. § (1) bekezdésének b) pontja szerint mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, köteles a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője részére nyugta kibocsátásáról gondoskodni.
(2) Nyugta helyett az adóalany számla kibocsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben mentesül a külön jogszabályban előírt gépikiállításúnyugta-kibocsátási kötelezettség alól [178. § (1) bekezdése].

178. §
(1) Külön jogszabály a számla és a nyugta kiállításának módjára, ideértve a nyugtakibocsátási kötelezettség kötelező gépi kiállítással történő megvalósítását is, valamint a számla és a nyugta adóigazgatási azonosítására egyéb rendelkezéseket is megállapíthat.

HVG-magyarázat:

Az adóalany dönthet úgy is, hogy vásárlóinak nyugta helyett - a törvényben meghatározott adattartalmú - egyszerűsített adattartalmú számlát ad. Ha minden vásárló ilyet kap tőle, nem kell pénztárgépet használnia. Egyszerűsített adattartalmú számla bocsátható ki akkor is, ha a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési helye másik uniós tagállam vagy harmadik ország területén található.

Valóban nem egyértelmű a tv., mert úgy is lehet értelmezni, ahogy az ellenőr mondta, tehát a nyugtát helyettesítheti a számla kiállításával.

A HVG szerint viszont csak akkor, ha MINDEN vásárlónak számlát ad.

Egyébként ezt már kérdeztem egy pénztárgépek forgalmazásával foglalkozó barátomtól (a felesége könyvelő), ő úgy tudja, áruértékesítés esetén továbbra is kötezelő a pénztárgép.

andulka

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: Emilio » csüt. feb. 14, 2008 5:24 pm

Én továbbra se hiszek e "forradalmi" változtatásban. Először is azért, mert nem kicsi  "életteremben" mindenki ugy csinálja, ahogy leirtam.

Másodszor, az a véleményem, hogy ezt a sok paragrafust, hogy kire, mire, mikor, milyen helyzetben, milyen alkalommmal és mi vonatkozik,  alig követhető, sokan nem értjük, félreértjük.

Harmadszor:  Sokéves, bevált  gyakorlatot/még a multik is igy csinálják!/lehet  könnyiteni és finomitani, de nem  keveréssel, mert ez az.

Vagy számla vagy nyugta?  Akkor az egyikre nincs szükség!  Akkor  1996-ban miért tették kötelezővé a  gépi nyugtakiadást? Ha számlát adok csak, akkor ugye nem ütöm a gépbe, akkor külön könyvelési frontvonalat nyitok a be nem ütött számláknak, hiszen a rajta szereplő összegek nem szerepelnek a pénztárgép napi zárójelentésében. Hát.....ennyi

Emilio

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: jános123 » csüt. feb. 14, 2008 5:41 pm

Sziasztok!

Az ügyfelem pénztárgép mentesség iránt adott be kérelmet, mivel a tevékenységét kiszálló szerelőként végzi, de a tv. alapból pénztárgépre kötelezi. A kéerelm elbírálása előtt helyszíni tájékozódást végzett az apeh. A revizorok elmondták, hogy ha nem kapja meg e mentességet, akkor sem kell majd beütni a szolgáltatás ellenértékét, mivel a külső helyszinen, ahol a szolgáltatást elvégzi, ott kiadja a számlát! (akkor minek a pénztárgép???)

János

jános123

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: komo0419 » pén. feb. 15, 2008 12:06 am

Sziasztok!

Találtam valamit az APEH honlapján, ami érdekessé teszi az ellenőr mondatait...

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/afa_gepi_nyugta.html?query=nyugta%20vagy%20sz%C3%A1mla?

"Az értékesítést a pénztárgépben kell dokumentálni, még akkor is, ha a vevő előre jelzi, hogy számlát kér, mivel a pénztárgép egyben a készpénzforgalom regisztrálására is szolgáló berendezésnek minősül Ilyenkor a pénztárgép nyugtáját nem a vevőnek kell átadni, azt a kibocsátott egyszerűsített számla tőpéldányára tűzve kell megőrizni. Amennyiben a pénztárgép nyugta, és egyszerűsített számla kibocsátására egyidejűleg alkalmas, úgy külön nyugtát kibocsátani nem kell. Az ilyen típusjóváhagyott pénztárgép adómemóriájában az egyszerűsített számla adatai éppúgy rögzítésre kerülnek, mint a nyugtáé. [PM rendelet 7.§ (4) bekezdése] "

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/afa_penzt_haszn.html?query=nyugta%20vagy%20sz%C3%A1mla?

Ha azonban pénztárgépet üzemeltetnek, akkor a számlával bizonylatolt összeget is be kell ütniük a pénztárgépbe, de ekkor a pénztárgépi nyugtát nem kell a vevő részére kiadni, hanem azt az egyszerűsített számla (számla) tőpéldányához kell csatolni.

24/1995. (XI. 22.) PM rendelet

a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról

1. számú melléklet a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelethez

Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában, nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

a) a taxiszolgáltatást nyújtó adóalanyok,

b) a gyógyszertárak,

c) az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet 2. számú mellékletében szereplő valamennyi üzlet, kivéve...

számomra ez azt mutatja, hogy be kell ütni a pénztárgépbe, ha nem így lenne, akkor mi értelme a pénztárgép éves memória kiíratásának ? !

üdv

komo0419

Virágbolt ellenőrzés

HozzászólásSzerző: Emilio » pén. feb. 15, 2008 5:10 am

Sziasztok!

Bocsi, még nem teljesen ébredtem fel,  ugyanis válaszomat  komo helyett andulkának cimeztem. 

Kedves komo!

Hát nekem nem volt türelmem kutakodni a sok  paragrafus között, de köszi, hogy  az idevonatkozó lényeget idézted. Megnyugtattál, hogy  az én  szempontjaim se a regressziót képviselik.  Már megfigyeltem:  néha  a gyakorlatból  előjönnek  olyan, egyébként  természetesnek hitt témák, melyek körül  –kicsit  megkavarva az állóvizet-  hatalmas polémia alakul ki.  Ez is olyan.  Azért mégis van egy haszna: megerősit, megnyugtat.

Ha kapcsolatosan a helyszinen felvett  jkv-ben netán  hibának jelezték volna, én mindenképpen észrevételezném,  ez nem kerül semmibe. Kiváncsi lennék, mit reagálnának rá. Ezt  majd tedd közzé  a fórumon. 

Emilio

Következő

Vissza: Ellenőrzés