Adófórum

Adózási és számviteli információk

megszünt egyéni vállalkozó áfa ellenőrzése

Ellenőrzés

megszünt egyéni vállalkozó áfa ellenőrzése

HozzászólásSzerző: BBMónika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2007-es évtől könyvelek egy egyéni vállalkozónak, aki kiskereskedelmi  tevékenységét 2007 novemberében megszüntette. 2002 óta felhalmozott áfa követelését, ami több százezer forint a tevékenység megszüntetésével visszakértük, ennek hatására az APEH egy teljeskörű áfa ellenőrzésret fog végezni. Amihez kérte a 2002-től a nyilvántartásokat, analitikákat, bizonylatokat, valamint a pénztárgép zárószalagjairól a nyitó és a záró adatok összforgalma alapján a bevételek kigyűjtését. A bizonylatok alapján elkezdtem a feldolgozást és kiderült , hogy az elődöm valószínűleg az áfa bevallásokat meghasalva töltötte ki és nem önellenőrzött soha és ráadásul gépen könyvelt, aminek a listáit többszöri kérés ellenére (pénztárkönyv, áfa analitika) nem bocsátott rendelkezésünkre. Kínomban felhívtam én is , hogy segítsen, mert így az általa könyvelt időszakot nem tudom képviselni az APEh-nál, a válasz az volt, hogy ne fenyegessem és különben is ő ezt tudta produkálni.

A kérdésem az, hogy ebben az esetben át lehet-e rá hárítani a felelősséget, képviseletet azokra az időszakokra, amikor ő végezte a könyvelést szerződése is volt az ügyfelemnek vele és az áfa bevallásokot  szerepel a neve ügyintézőként. 

BBMónika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

megszünt egyéni vállalkozó áfa ellenőrzése

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 29, 2008 10:01 pm

Szia!

Ha az egyéni vállalkozónak szerződése volt az előző könyvelővel, akkor nagy valószínűséggel rá lehet hárítani az olyan károkat, amelyek az ő munkájából eredően következtek be (pl. bírság, büntetés). Persze, a szerződést is alaposan át kell tanulmányozni. És természetesen köteles kiadni a könyvelést, az analítikákat, stb. Mindent, ami a szerződés alapján az ő kötelessége volt elvégezni. De ajánlatos ügyvéd segítségét kérni az ügyben, illetve a Ptk-t alaposan átböngészni (vállalkozási szerződés, ezzel kapcs.részek).

Üdv: Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

megszünt egyéni vállalkozó áfa ellenőrzése

HozzászólásSzerző: picur76 » szer. jan. 30, 2008 4:01 pm

Szia, csatlakozom validitas-hoz, jobb lenne mielőbb ügyvédet keresni, menteni a menthetőt. Az a véleményem, hogy ha nem kötött szerződést a régi könyvelővel, melyben rögzítve lett a felelősségvállalás, akkor ezt a békát le kell nyelnie. A régi könyvelő hozzáállása alapján valószínű, hogy nem volt ilyen. Lehetőségként azonban ott van, hogy ha semmiképpen nem áll rendelkezésetekre, viszont a bevallásokon ő az ügyintéző, és ha elég jó volt a vállalkozási szerződés, akkor esetleg az apeh felszólíthatná, ha más nem, tanúként beidézhetné, nyilatkozattétel céljából, hogy vannak az analítikák. Talán erre a lépsre megkapnátok a szükséges iratokat... Picur
picur76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

megszünt egyéni vállalkozó áfa ellenőrzése

HozzászólásSzerző: BBMónika » szer. jan. 30, 2008 6:42 pm

Kedves Picur és Böbe ! Köszönöm válaszotokat,  pénteken bátrabban fogok így neki vágni az ellenőrzésnek.

Üdv: BBMónika 

BBMónika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron