Adófórum

Adózási és számviteli információk

Költségtérítés adótartalmának számítása

Ellenőrzés

Költségtérítés adótartalmának számítása

HozzászólásSzerző: Kun » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Magántulajdonú gépkocsi hivatalos használatára a cég havi kilóméterkeretet határoz meg. A térítés a norma szerinti üzemanyagköltségen túl a 3 Ft/km amortizációs térítés helyett 30 Ft/km térítést. fizet.

Ennek jövedelemtartalma után számítja a cég a fizetendő SZJA-t. Rendszeres a havi km keret túllépés. Az útnyilvántartás vezetése folyamatos. A cég részére csak a havi keretnek megfelelő útnyilvántartást kell leadni, mivel ennél többet értelemszerűen nem fizet.

Jogos-e a km keret túllépéséből származó költségtöbbletel csökkenteni az SZJA bevallást és befizetést az alkalmazott éves szja bevallása során?

Kun
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Költségtérítés adótartalmának számítása

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. dec. 06, 2006 8:42 am

Szia Kun!

Nem jogos a további csökkentés. A munkáltatótól kapott teljes összeget a "b" oszlopba, a felmerült és bizonylattal igazolt költség összegét a "c" oszlopba, a megmaradó adóköteles részt (ha van ilyen) a "d" oszlopba kell írni. Ha a költségtérítés címen megszerzett bevételből jövedelem nem származott, akkor az szja bevallás 2.sorának "d" oszlopába nullát kell írni. A kitöltési útmutatóból idézettek alapján a "D" oszlop nem lehet minusz, csak nulla. A bevétel emiatt csak annak mértékéig csökkenthető.  

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Költségtérítés adótartalmának számítása

HozzászólásSzerző: opika » szer. dec. 06, 2006 2:11 pm

Azzal egészíteném ki Madora válaszát, hogy az átalány norma 2006-ban nem 3 Ft, hanem 9 Ft már. Nemcsak a munkába járásnál emelték meg a km/Ft-ot, hanem 2006-tól a saját gépkocsi hivatalos használatára is. A magánszemély számlákkal is elszámolhatja az üzemanyagon felül felmerült költségeket, de csak a hivatalos és magáncél  arányában.  Szerintem sem  jogos a további csökkentés, mivel a munkáltató eleve nem ismeri el hivatalos célú használatnak a kereten felül teljesített km-eket.
opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég