Adófórum

Adózási és számviteli információk

Új pénzmosás elleni szabályzat

Ellenőrzés

Új pénzmosás elleni szabályzat

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2007.dec.14-től új tv lépett életbe(2007/CXXXVI A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról), a 2003-as hatályát vesztette.

Egy kis csemege belőle:

1§(3) Az árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató e tevékenységének körében nem fogadhat el hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést, kivéve ha a 33. § (4) bekezdése szerint vállalja az e törvényben a szolgáltatóra meghatározott kötelezettségeket.

33. § (1) E törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére a szolgáltató köteles belső szabályzatot (a továbbiakban: szabályzat) készíteni

(4) Az árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató szabályzatának a kereskedelmi hatósághoz történő benyújtásával vállalhatja az e törvény szerinti kötelezettségek teljesítését. A kereskedelmi hatóság a szabályzat jóváhagyásával egyidejűleg a szolgáltatót nyilvántartásba veszi. Kizárólag a nyilvántartásban szereplő árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató fogadhat el hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést.

45. § (1) E törvény hatálybalépését követően az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szerv e törvény hatálybalépésétől számított 45 napon belül bocsátja rendelkezésre a mintaszabályzatokat.

(2) E törvény hatálybalépésekor működő szolgáltató a szabályzatát e törvény hatálybalépését követő kilencven napon belül köteles e törvény rendelkezéseinek megfelelően átdolgozni.

(3) E törvény hatálybalépése után megalakuló, az 1. § (1) bekezdésének a)-e), i) és l) pontjában meghatározott tevékenységet folytató szolgáltató tevékenységének engedélyezéséhez a külön törvényekben megállapított feltételek mellett szükséges az is, hogy szabályzatát az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szervnek jóváhagyás céljából az engedélykérelemmel együtt benyújtsa.

(4) E törvény hatálybalépését követően az 1. § (1) bekezdésének f)-h), j) és m) pontjában meghatározott tevékenységet megkezdő szolgáltató tevékenysége megkezdését követő kilencven napon belül köteles szabályzatot készíteni és azt az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szervnek jóváhagyás céljából benyújtani.

(6) Az árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató, ha nem szerepel a 33. § (4) bekezdésében meghatározott nyilvántartásban, legkésőbb 2008. március 15-éig fogadhat el hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést.

Jól értem, hogy csak azoknak kell a szabályzatot az arra illetékes szervnek megküldeni aki tevékenységét kezdi, s akinek már van csak át kell dolgozni?

Még egy dolog: "Ügyfél-átvilágítási kötelezettség" is van. Még nyomozni nem kell.

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Új pénzmosás elleni szabályzat

HozzászólásSzerző: hordos » szomb. dec. 22, 2007 5:44 am

Szia Nelly!  Szerintem sem kell a régieknek újra megküldeni, de át kell dolgozni. "A könyviteli szolgáltatás mellé javaslom a nyomozói tevékenység felvételét is !" A végén itt mindenki profi vezető, hivatalnok, ügyintéző,szakmunkás , alkalmazott stb. lesz, azt gondolom bármi történik velünk már olyan terület nem lesz ahol ne tudnánk valamiben tevékenykedni... üdv.hordos
hordos
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Új pénzmosás elleni szabályzat

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. dec. 23, 2007 6:01 pm

Úgy értem csak az újonnan megalakulóknak és aki 3,6 M forint vagy annál nagyobb értékben mozga készpénzt. Ha ráun valaki a jelenlegi pályájára lassan elmehet gyakorlattal az FBI terrorelhárítási csoportjához. Komoly!
gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Új pénzmosás elleni szabályzat

HozzászólásSzerző: hrvthandrea » csüt. jan. 10, 2008 4:17 pm

Sziasztok! Tudja valaki hogy az új mintaszabályzat hol érhető el és tölthető le??? Állítólag közzéteszik.Én is felcsapok nyomozónak!Üdv Mindenkinek!
hrvthandrea
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég