Adófórum

Adózási és számviteli információk

Munkaügyi ellenőrzés!

Ellenőrzés

Munkaügyi ellenőrzés!

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérlek segitsetek! Munkaügyi ellenőrzés történt egy cégnél, megállapitották, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottak bejelentése később történt, mint a munkakezdése. Ezért a foglalkoztatottakat csak munkaviszony keretében lehet foglalkoztatni.>Ezek között olyan is van akinek egyébként van 8 órás munkaviszonya,vagy munkanélküli, a kérdés, hogy a későbbiekben ezeknek az embereknek nem lesz ebből problémájuk? Volt már valakinek ilyen esete?
nagyne_karola
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Munkaügyi ellenőrzés!

HozzászólásSzerző: white66 » szomb. jan. 02, 2016 12:05 pm

A munkanélkülinek, igen. Munkaviszony alatt ugyanis nem munkanélküli. Ha kapott valami ellátást is alatta, az akkor nagyon ciki lesz neki..... bejelentési kötelezettsége elmulasztása, s az ellátást nem fogják tovább (vagy újból) folyósítani a munkaviszony megszűnte után, sőt visszakövetelhetik.
Hát....ha foglalkoztatója korrekt, akkor illene kárpótolnia, mert a foglalkoztató hibázott.........
white66
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:43 am

Munkaügyi ellenőrzés!

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » szomb. jan. 02, 2016 1:23 pm

Vagyis, csakis a munkanélküli hivatal által folyósított munkanélküli ellátsában részesülők esetében lehet ebből baj? De csak a bérrel ellátott időszakra kapott munkanélküli ellást fizettetik vissza?
nagyne_karola
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Munkaügyi ellenőrzés!

HozzászólásSzerző: white66 » pén. jan. 08, 2016 10:31 am

Ha munkanélküliként (álláskeresőként) bármilyen pénzbeli ellátást kapott, akkor vissza kell fizetnie a munkaviszony időtartamára jutó összeget.
Azonban ha a munkaviszony megszűnte után is kapott valamilyen pénzbeli ellátást, azt pedig azért kell visszafizetnie, mert jogalap nélkül kapta.
Ugyanis: amikor munkaviszonyt létesít, akkor azt be kell jelentenie, a státusza megváltozik, már nem lesz álláskereső, pénzbeli ellátását (ha volt) megszüntetik.
Ha újból megszűnik a munkaviszonya, akkor regisztrálják újból álláskeresőként, s kaphat ujjból pénzbeli ellátást is, de a korábban megítéltet már nem folyósítják tovább.

A probléma az, hogy nem jelentette be a munka viszony létesítését, ezzel megsértette az együttműködési megállapodást.....a szerződést, amit aláír álláskeresőként való regisztrálásakor....
ennek következtében, ha újból regisztrálja magát, akkor a korábban megítélt támogatást NEM folyósítják tovább!

Folyamat:
- Bejelenti, hogy munkaviszonyt létesített.
- Megszüntetik az álláskereső státuszát a munkaviszony létesítése előtti nappal.
- Visszafizettetik az e nap után folyósított pénzbeli ellátást.
- Gondolom az óta hosszabb idő telt el, így visszamenőleg nem regisztrálhat álláskeresőként a munkaviszony megszűnte utáni nappal.
- Azonban, ha erre mód lenne és munkaviszony megszűnte utáni napon újra regisztrálná magát álláskeresőként, akkor sem folyósítanák tovább a korábban megítélt pénzbeli ellátást!

Jó hír, hogy erre az esetre is érvényes az 5 év elévülési idő! Utána már követelhető vissza!
white66
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:43 am

Munkaügyi ellenőrzés!

HozzászólásSzerző: white66 » pén. jan. 08, 2016 10:39 am

A nem munkanélküli esetében csak annyi probléma lehet, hogy ugye önellenőrzést kell végrehajtania (az adómegállapítási jog elévülési idején belül) és helyesbítenie kell az érintett bevallásait, amennyiben az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint az szükségessé válna.
white66
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:43 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron