Adófórum

Adózási és számviteli információk

Inkasszó folyószámla túlfizetés esetén

Ellenőrzés

Inkasszó folyószámla túlfizetés esetén

HozzászólásSzerző: tundi28 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az adóhatóság inkasszót nyújtott be, le is emelték a pénzt az ügyfél bankszámlájáról, annak ellenére, hogy a folyószámla összességében túlfizetést mutat - két adónemen volt tartozás, a többin túlfizetés. Az átvezetési kérelmet még nem adtam be, az való igaz. Ilyenkor lehet fellebbezni, van értelme, vagy így szól a jogszabály és ezt megtehetik? 50.000 Ft-ról van szó amúgy, ennyit emeltek le, de a folyószámla túlfizetés egyenlege ennek a többszöröse.....

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

Tündi
tundi28
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Inkasszó folyószámla túlfizetés esetén

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 09, 2014 8:23 pm

Szia!
Az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII.törvény kimondja, hogy ha túlfizetés van, azt be kell tudnia az adóhatóságnak, át kell vezetnie a tartozásra. Ha nem így történt, akkor vagy valami nincs rendben a túlfizetéssel (pl. nincs még benyújtva a bevallás), vagy hiba történt.

Utóbbi esetben írj a végrehajtási osztálynak - gondolom ügyintéző van a határozaton. Vagy próbáld telefonon intézni.

Átvezetés végrehajtás esetén806

150/A. §807 (1) Amennyiben az adóhatóság az adózót terhelő adótartozás, illetve az adók módjára behajtandó köztartozás és eljárási költségek mellett túlfizetést is nyilvántart, végrehajtási cselekményként a túlfizetés összegét az előzőekben említett, általa nyilvántartott tartozásokra elszámolhatja, és ezzel egyidejűleg az adózót értesíti. Az adók módjára behajtandó köztartozásra történő átvezetésről az adózót az adóhatóság végzéssel értesíti.

(2)808 Ha az állami adó- és vámhatóságnál fennálló túlfizetés összege az adózót terhelő tartozás mindegyikére nem nyújt fedezetet, azt az állami adó- és vámhatóság - a végrehajtási költség elszámolása után - először a magánszemély jövedelemadó előlegére, a levont jövedelemadóra, vagy a kifizető által a magánszemélytől levont járulékokra esedékesség sorrendjében, azonos esedékesség esetén a tartozások arányában számolja el. Az ezt követően fennmaradó összeget először az egyéb adótartozásokra kell elszámolni azok esedékességének sorrendjében, azonos esedékesség esetén a tartozások arányában, az ezt követően fennmaradó összeget a köztartozás jogosultjainak kell átutalni a tartozások arányában. A túlfizetés elszámolásával a jóváírás napján a tartozás megfizetettnek minősül.
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég