Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szigorú számad. nyomtatványok nyilvántartása

Ellenőrzés

Szigorú számad. nyomtatványok nyilvántartása

HozzászólásSzerző: granturismo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A mai napon egy NAV ellenőrzés eredményeképp megbírságoltak, mert szabálytalanul vezetem a "Szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartása" nevű tömböt. Jegyzőkönyv is készült amelyben ez van leírva.
Minden használatban lévő nyomtatvány hiánytalanul, minden előírt adattal szerepel a tömbben. Nem is ez a "gond" hanem én a nyomtatványokat szépen, egymás alá, sorban vezettem fel és az ellenőrök elmondása szerint ez teljesen szabálytalan, ezért büntetés jár mivel minden egyes típusú nyomtatványt; számlatömbök, nyugtatömbök stb... külön-külön új oldalon kell vezetni benne, nem lehet egymás alá. Csak akkor tudnám akkor minek a "nyomtatvány fajtája" mező minden sorban... Namost túl azon, hogy vajon ennek mi lehet a társadalmi veszélyessége amiért ezt büntetni kell azt kérdezném hol van ez leírva, hogy ezt így kell csinálni? Mert az 95. évi CXVII tv 5 mell. 15. bek.-re hivatkoztak. Sajnos utána néztem meg ez és ebben semmi ilyesmi nincs, hogy külön oldalra kell vezetni. Valaki tud segíteni?
granturismo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am

Szigorú számad. nyomtatványok nyilvántartása

HozzászólásSzerző: Szávay Viki » szer. ápr. 10, 2013 7:12 am

Szia!

24/1995. (XI.22.) PM rendelet 1/D § :

A nyomtatványt számlaként, nyugtaként felhasználó adóalany a nyomtatványt szigorú számadás alá vonja. Ennek keretében olyan nyilvántartást vezet, amely nyomtatványfajtánként külön-külön tartalmazza:
a) a nyomtatvány sorszámtartományát, az első sorszám (-tól) és az utolsó sorszám (-ig) megjelölésével,
b) a nyomtatvány beszerzését igazoló számla sorszámát,
c) a nyomtatvány beszerzésének keltét,
d) a nyomtatvány felhasználásának időtartamát, az első felhasználás keltétől az utolsó felhasználás keltéig,
e) a nyomtatvány kiselejtezésének keltét.

Szerintem ez a helyes jogszabályi hivatkozás... :) A "nyomtatvány megnevezése" sor pedig arra vonatkozik, h azok a nyomtatványok, melyeket az adott dokumentumon vezetsz, azok nyugtatömbök, vagy számlatömbök, bevételi / kiadási ptbizonylatok stb.

Viki

Szávay Viki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am

Szigorú számad. nyomtatványok nyilvántartása

HozzászólásSzerző: granturismo » csüt. ápr. 25, 2013 11:22 am

Most a könyvelőm javaslatára beszereztem egy másik típusú nyomtatványt típusa (EcO nyomtatványok B.15-46) Ez úgy néz ki, hogy minden oldalnak van egy "nyomtatvány megnevezése" fejléce és oda be lehet írni, hogy azon az oldalon milyen típusú nyomtatványokat vezetek fel.
Mert a másiknál, ami eddig volt (Nyomell DE 916) nem volt ilyen lehetőség, hanem soronként lehetett bevezetni, hogy az adott sorba milyen fajta nyomtatvány adatait írom be. És persze így ez megtévesztő, mert ez akkor így szabálytalan. Szóval ez a nyomtatvány kialakítása megtévesztő, mert itt semmi utalás nincs arra, hogy nem sorban kell vezetni.
Köszönöm a választ!
granturismo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég