Szerző: olahneedit » kedd feb. 26, 2013 6:14 pm
Sziasztok!
"...a pénztárkönyvben bevételeken belül a jövedelem kiszámításánál figyelembe veendő bevételek között."
Nekem ez így nem tetszik. A váltópénznek semmi keresnivalója az alapnyilvántartásnak számító pénztárkönyv beszámító bevételei között.
Azzal én is egyetértek, hogy váltópénzt célszerű a műhelyben tartani, de fölöslegesnek tartom lepapírozni, hogy az egyik zsebemből pár forintot átraktam a másik zsebembe, pláne, hogy ezt a bizonylatot az alapnyilvántartáson át is vezessem. A műhelyben található pénzeszköz már eleve része a vállalkozás - pénztárkönyvében kimutatott - felhasználható pénzeszközeinek.
Az megint más eset, hogy ha ez a cipész még a város másik végén is fenntart egy helységet, ahol pl. alkalmazottal végezteti a munkát, és pl. ott sem kell gépi nyugtát adnia. Ott már az alkalmazott elszámoltatásáról is szó van. De ezt most hagyjuk.
A megoldást egy egyszerű füzetben látom, ahol fel lehet tüntetni a kezdő váltópénz összegét, azt is, hogy a nap végén mennyi pénz lett összesen, és akkor közben mennyi bevétel folyt be a nyugták alapján, és mennyit vett ki a vállalkozó a költségei fedezeteként. Mint a pénztárelszámolás nevű nyomtatvány tömbben, csak még jobban leegyszerűsítve.
Ha a szolgáltató valóban tart attól, hogy egy esetleges ellenőrzéskor nem tudja az igazát bizonyítani, akkor ezt az adminisztrációs napi plusz munkát be kell vállalnia, hiszen attól, hogy nem kell pénztárgépet használnia, a pénzzel még el kell tudni számolni.
Az utolsó ami még eszembe jutott: Év végén, a pénztárkönyv zárásakor kimutatott pénzeszköz azért ne legyen kevesebb, mint amit a kis füzet, meg az esetleges bankszámla mutat.