Adófórum

Adózási és számviteli információk

vegyes kérdések

Ellenőrzés

vegyes kérdések

HozzászólásSzerző: charlie9 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!Családi kedvezménnyel kapcsolatos kérdésem lenne!
Először is, hogy ha a szülők elváltak, és az anyukánál él a gyermek, ő is kapja utána a csp.-ot, akkor az apuka igénybe veheti-e a csal.kedv.t, ha a volt feleség nyilatkozik róla?
A másik eset, hogy nevelt gyermekek után kap valaki csp-ot, ő nem dolgozik, viszont van egy élettársa, ő is azon a lakcímen lakik. Az élettárs igénybe veheti e a csal.kedv.-t, és ha igen, kell-e valahogyan bizonyítani, hogy élettársak, vagy elég az közös lakcím???
Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet hogy kell bevallani, ha volt mellette bejelentett munkaviszony? a 840 ezres értékhatárt még értem, de ez a mentesített keretösszeg dolog...nem tudná elmagyarázni nekem valaki???
Ha egy kismama hónap közepén töltötte be a terhességének 91.napját, akkor arra a hónapra már igénybe veheti a családi kedvezményt???
Aki tud segítsen legyen szives! adnék én a válaszért több pontot is, csak nincsen!!! :)
Köszönöm nektek!
charlie9
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

vegyes kérdések

HozzászólásSzerző: Szávay Viki » pén. feb. 08, 2013 8:09 pm

Szia!

Elvált szülők: az Szja tv. kimondja, h családi kedvezmény érvényesítésére jogosult többek között az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló tv. szerint családi pótlékra jogosult (29/A § (3) a)).
A családok támogatásáról szóló tv. T.9. § (4)szerint pedig családi pótlékra 50-50 %-ban jogosultak a gyermeküket bírósági ítélet alapján felváltva gondozó szülők (közös felügyelet), így őket is megilleti a családi kedvezmény.
Viszont azokra a hónapokra, amelyekben a jogosult, vagy házastársa, élettársa emelt összegű családi pótlékot kap (egyedülállók családi pótléka), a megosztás nem alkalmazható!

Élettársak: az élettársak év közben csak a közös gyermekre tekintettel járó családi kedvezményt oszthatják meg. A magzat és az élettárs gyermeke után járó kedvezményt csak év végén az adóbevallásban ill. munkáltatói adó-megállapításban vehetik megosztottan figyelembe.

A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély írásbeli nyilatkozata
- a jogosultságáról, magzat esetében a várandósságról, a NAV kérheti a várandósság ill. a 91. nap betöltéséről az orvosi igazolást!!
- a családi kedvezmény megosztása esetén a megosztásról, itt fel kell tüntetni – a magzat kivételével – minden eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelét, ennek hiányában természetes személyazonosító adatait, lakcímét, megosztás esetén a másik fél adóazonosító jelét is.

A nyilatkozatot a munkáltatóhoz kell benyújtani, ez a soron következő havi bérkifizetést megelőzően bármikor megtehető, de visszamenőlegesen, év közben a kedvezményt érvényesíteni nem lehet.

„Ha egy kismama hónap közepén töltötte be a terhességének 91.napját, akkor arra a hónapra már igénybe veheti a családi kedvezményt???” Jár neki a kedvezmény, mert jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a jogosultság legalább 1 napig fennáll,és a magzat a várandósság 91. napjától a megszületéséig kedvezményezett eltartottnak minősül, de mint ahogy fentebb is írtam, érvényesíteni csak év végén, a bevallásában tudja.

Légyszíves várd meg más válaszát is, hátha van olyan rész, amin én elsiklottam, és más esetleg kiegészítené / kijavítaná, amit írtam. :)

VikiSzávay Viki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron