Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfa ellenőrzés és a 0-ás bevallások

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: palmika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

Hogyan kezeli le a NAV, ha 2010. 3 negyedévére én egy nullás áfa bevallást adtam be, mert az ügyfél este 8-ig nem ért ide az anyaggal, csak később. Így okt 26-án ment el az önrevizió.
akkor még élt a szabály, hogy a könyvelő is büntethető a bevallások elmaradása miatt.
Az is kérdés, hogy nem-e írnom kellett volna egy kimentést, mondván nem kaptam anyagot. De ki mószerólja be az ügyfelét...kérdem én.

Köszi: palmika
palmika

HozzászólásSzerző: mazsi5 » vas. szept. 30, 2012 8:19 am

Szia! Nálad ezek szerint nincs szó bevallás be nem adásáról/bevallás elmulasztásáról.
Adtál egy nullásat majd önellenőrzést.. A kérdés csak az, hogy azt az önellenőrzést miként töltötted.. csak a fizetendő ÁFÁ-t szerepeltetted benne, vagy a levonhatókat is??

Ha a TE hibád lett volna, hogy önellenőrizni kellett, akkor az önellenőrzési pótlékot viselned kellene a vállalkozás felé.., de mivel minden bizonnyal szerepel a szerződésedben, hogy legkésőbb mennyi idővel a bevallási határidő előtt kell megkapnod a számviteli alapbizonylatokat, s a vállalkozó ehhez képest később,sőt a bevallási határidő után adta át a bizonylatokat... elméletileg még neki kellene fizetni az önellenőrzés plusz melóért és ilyen esetben az önell.pótlékot sem kell "kártérítened" a vállalkozó felé..

Üdv
mazsi5

HozzászólásSzerző: palmika » vas. szept. 30, 2012 10:23 am

Mért lenne baj, ha a levonható is benne lenne?
palmika

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. okt. 01, 2012 3:18 pm

Szia!

Mert levonásba csak akkor helyezheted, ha rendelkezésre állt az eredeti bizonylat. Akkor viszont nem adhattál volna be nullásat. Nyilván erre gondolt.

De nem neked, hanem az adózónál kell rendelkezésre állnia - neki meg nyilván rendelkezésére állt, csak neked nem adta oda időben. Tehát szerintem jogosan helyezheted levonásba. Igaz, hogy ez megkérdőjelezi a nullás bevallás jogosságát, de nem tudtál mit tenni az adott szituációban.

Mindenesetre tudasd az ügyféllel, hogy bármi gond lesz, az az ő baja, nem a tied. Persze ez nyilván a szerződésedben is benne van.

Üdv
validitas

Vissza: Ellenőrzés