Oldal: 1 / 1

Ellenőrzés során nem stimmelt a kassza.

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: Gaboca323f

Üdvözletem!


Nemrég ellenőrzés volt egy sörözőben, ahol a barátnőm dolgozik pultosként. Az ellenőrzés során kb 1400ft-al több pénz volt a kasszában, mint ami be volt ütve. Ő azt mondta, hogy válltópénz kerülhetett bele valószínűleg.


A kérdése, az lenne, hogy mire számíthatunk ilyen esetben büntetés gyanánt, ő és a vállalkozó részére. 


Van e esetleg valami ami segíthet ilyen ügyben. Előre is köszönöm a válaszokat.


Ellenőrzés során nem stimmelt a kassza.

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 19, 2012 8:33 am
Szerző: vacsikönyvelő
Kedves Fórumozók! Már régi csont látom, de szerintem erre találták ki azt, hogy minden pénztárgép mellé kell nyilvántartást vezetni. Erre van formanyomtatvány, napi pénztárgép zárás, ahol vezetik, a kezdő pénzkészletet ( váltópénz ), a napi forgalmat, esetleges pénzátadásokat, és a zárókészletet. Szerintem ez igazolja azt, hogy nem a napi bevételnek, hanem esetlegesen több pénznek van létjogosultsága a kasszában lenni. Csak valahogy szeretik megspórolni ezt plusz 3 perc munkát napi kasszazáráskor a vállalkozások...
Kérem figyelmeztessetek, ha ez nem megfelelő bizonyíték egy pénztárrovancs alkalmából, mert akkor én adok folyamatosan rossz infót a kereskedőimnek.

Ellenőrzés során nem stimmelt a kassza.

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 19, 2012 8:39 am
Szerző: tothkornelia69
"szerintem erre találták ki azt, hogy minden pénztárgép mellé kell nyilvántartást vezetni."- esetleg egy jogszabályt is tudnál ami ezt előírja?

Ellenőrzés során nem stimmelt a kassza.

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 19, 2012 8:44 am
Szerző: vacsikönyvelő
Nem, sajnos, de én csináltatom az ügyfelekkel...

Ellenőrzés során nem stimmelt a kassza.

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 19, 2012 9:11 am
Szerző: tothkornelia69
Nos, akkor azt hiszem pontot is tehetünk erre, viszont ne azt írd, hogy ilyen nyilvántartást KELL vezetni, mert nincs ilyen előírás.
Napi forgalmi jelentést kell nyomtatni a gépből, meg pénztárgépnapló van, de az nem ezt a célt szolgálja.
Én úgy gondolom, hiába vezet mindenféle nyilvántartást, attól nap közben a nyugta nélkül értékesített bevétel ugyanúgy bekerülhet a pénztárgép fiókjába, gondolom a papíron vezetett nyilvántartásba nem írnak fel minden eladott tételt, tehát nap közben nem hasonlítható össze a nyilvántartás egyenlege a pénztárgépben található valós pénzkészlettel.
Nekem erről ez a véleményem, rosszul vagyok minden felesleges munkától!

A NAV honlapon találhatók a közlemények amelyek a pénztárgépekkel szembeni követelményrendszert írják le, ezeket kellene ismerni a vállalkozónak, meg a könyvelőnek is.

24/1995. PM rend.
(7) A pénztárgép, taxaméter típusjóváhagyásának egyéb feltételeit, részletes technikai követelményeket, nyilvántartási és adatközlési kötelezettségeket az APEH elnöke közleményben írja elő. (2.§)

pl:
http://www.apeh.hu/magyar_oldalak/nav/ado/penztargep/kozl_2006.html?pagenum=2
http://www.apeh.hu/magyar_oldalak/nav/ado/penztargep/kozlemeny_111216.html?query=p%C3%A9nzt%C3%A1rg%C3%A9p
http://www.apeh.hu/magyar_oldalak/nav/ado/penztargep/kozlemeny_111216.html?query=p%C3%A9nzt%C3%A1rg%C3%A9p

Ellenőrzés során nem stimmelt a kassza.

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 19, 2012 10:50 am
Szerző: kriminalkrisztina
Bocsi, én nem arra gondoltam, hogy az ügyfeleim nyugta nélkül értékesítenének nap közben és az van a kasszában, hanem a nyitó pénzkészlet miatti különbözetre. Ugye Te sem gondolod, hogy 0 Ft-tal indul reggel és fillérre a napi forgalom összege kell szerepeljen az ellenőrzéskor benne. Felesleges munkának meg nem tekintem, mert egyébként honnan tudják milyen összegnek kell benne lenni? Mellesleg a nyomtatványboltosom százával értékesíti ezeket a "szükségtelen" nyomtatványtömböket a napi pénztárgépzárásokhoz. Tehát elég sokan nincsenek rosszul ettől a munkától.

Ellenőrzés során nem stimmelt a kassza.

HozzászólásElküldve: csüt. júl. 19, 2012 11:20 am
Szerző: Bakosné
A mai pénztárgépek nagy része tudja kezelni a nyitó váltópénzt, van helye a rögzitésének. Így stimmelnie kell(ene) a kasszának a nyilvántartással.
Én sem vezettettem kézzel a fenti nyomtatványt amíg volt ilyen vállalkozóm. Hiszen a napi zárásról csak át volt másolva az adat. Persze ahol rendszeresen van egyéb pénzmozgás, ilyen-olyan címen kifizetés a kasszából, akkor van értelme vezetni.
Márti