Adófórum

Adózási és számviteli információk

Önellenőrzési pótlék-be nem vall.jöv

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

2008.évi SZJA bevallást kell önellenőriznem, mert a magánszemély nem vallotta be a felvett és adóköteles önkéntes mnypt befizetést.  A kifizetéskor az SZJA-előleget levonták tőle (715eFt), és saját maga befizette 11%-os EHO-t (218e Ft).  A jövedelme és az összeg nagysága miatt +79.000,- Ft különadó fizetési kötelezettsége keletkezik az önell-kor.

Az SZJA változás és az Eho változás után is kell önell pótlékot számolni? (Ezek az összegek is változnak az eredeti bevalláshoz képest, de ezek az összegek "határidőre" be lett fizetve ill le lett vonva).  A különadó után mindeképp megy a pótlék.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: 3HInfo » kedd nov. 02, 2010 3:44 pm

Szia!

Amennyiben az szja és az eho az eredeti határidőre be lett fizetve, úgy azok után önrev. pótlékot nem kell felszámítanod, mert az önrevíziónál beírod a befizetésekhez és így nem keletkezik befizetési kötelezettséged. A különadó miatt viszont lesz. Javaslom, hogy csinálj önrev. jegyzőkönyvet amiben néhány szóban írd meg, hogy mi történt és mit és miért javítasz. Később egy esetleges ellenőrzésnél egyrészt kell, másrészt pedig neked is jól jön ha tudod pontosan mi volt a gond (nem tudom de én néha már felejtek, lehet hogy ez a szakma átka??!!)

üdv

Tica

3HInfo

HozzászólásSzerző: pseniko » kedd nov. 02, 2010 4:11 pm

Ez OK.

Ez a kitöltésiből való:

Ha az önellenõrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményezett, mert Ön az adóját az eredeti esedékességkor vagy korábbi önellenõrzése során hiánytalanul megfizette, a fizetendõ önellenõrzési pótlék összegét az általános szabályok szerint kell meghatározni, de magánszemély esetében az 1 000 Ft-ot meg nem meghaladó összeget nem kell sem bevallani, sem megfizetni.

Ez a törvényből való:

Ha az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményezett, mert az adózó adóját az eredeti esedékességkor vagy korábbi önellenőrzése során hiánytalanul megfizette, a fizetendő pótlék összegét az általános szabályok szerinti mértékkel kell meghatározni, de az 5000 forintot, magánszemély esetében az 1000 forintot meghaladó összeget nem kell bevallani és megfizetni

Azért voltam/vagyok bajban mert a kitöltési és a törvény homlokegyenest mást mond, de a törvény az törvény és inkább a törvénynek hiszek.

Kiszámolom az SZJA-ra és az EHO-ra is a pótlékot, de az 1.000,- Ft feletti részt nem kell bevallani és megfizetni?

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 02, 2010 4:38 pm

Szia!

Ha az EHO és az SZJA összege az eredeti esedékességkor meg volt fizetve, akkor önellenőrzéskor - ha az önell. pótlék összege több, mint 1.000  Ft, akkor nem kell csak 1.000 Ft-ot vallani és fizetni. A törvény ezt mondja, és így helyes is, hiszen meg volt fizetve időben.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: pseniko » kedd nov. 02, 2010 4:46 pm

Köszi!  Én is erre jutottam, hogy a törvényt is elolvastam, csak a kitöltési teljesen megkevert.  Enci
pseniko

Vissza: Ellenőrzés