Adófórum

Adózási és számviteli információk

Újra könyvelés

Ellenőrzés

Újra könyvelés

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd jún. 29, 2010 8:24 am

Szia!

Szerintem csináld úgy, hogy mond meg neki, mennyi lenne az egy éves díja, ha te könyvelted volna, és ahhoz mérten állapíts meg egy összeget, de ne irreálisan keveset, pl, ha havi 10 eFt, akkor éves szinten minimum 80 eFt-t. Én nem javaslom, hogy előre mond neki azt, hogy mennyit takarítassz meg, mert az csak akkor derül ki igazán, ha lekönyvelted a dolgait. Azt sem javaslom, hogy 10 eFt-ért vállalj el olyan könyvelést, amiért a te gyakorlatodban jóval magasabb díjat kérnél.

A könyvelőre visszatérve, a gyakorlati tapasztalatom az, hogy az ügyfelek igyekeznek előttünk eláztatni a kollégát. Nem hagyom, mert az esetek 90 %-ban az ügyfél a hunyó igazán. De ellenpéldát is tudok mondani: tőlem elvitt egy kolléga egy céget. Elmondta neki, hogy hibás az a könyvelés amit én csináltam, és újra kell könyvelni 2 évet. Ezért kért 300 eFt-t. Az ügyfél velem akarta megfizettetni, én viszont kértem, hogy rendben, de kérem a lekönyvelt évek kartonjait, mérlegét Tao-ját, hogy összehasonlíthassam, mi az ami nem jó. Az eredménye, a Tao-ja, mindene ugyanannyi lett, csak éppen az általa használt főkönyvi kartonok száma nem egyezett az enyémmel. Pl 5114-re teszem az üzemanyagot, ő 512-re tette. Természetesen egy forintot sem fizettem, sőt még azt is megkockáztattam, hogy esetleg hitelrontásért perre viszem a dolgot. Békén hagytak. Tehát, csak azt akartam kihozni ebből, hogy vigyázz ezzel az ügyféllel, mert lehet, hogy te ugyanúgy jársz, mint az előző könyvelője (esetleg nem fizette ki a könyvelési díjat, ezért nem kommunikatív a másik könyvelő.)

Nyerkiné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Újra könyvelés

HozzászólásSzerző: mazsibt » kedd júl. 20, 2010 5:26 am

Sziasztok!

nagy problémám van ezzel az anyaggal. A tegnapi nap leadta az előző könyvelő a 29-es bevallást, de az éves beszámolót nem és a nyenyi adatszolgáltatása is hibás. Mindemellett a tegnapi nap a tao bevallás után gyorsan kijelentkezett a T182-esen.  Mivel telefonon én is képtelen voltam elérni mert nem vette fel a telefont ezért e-mailt írtam neki amire nagy nehezen válaszolt csak nem a kérdésre. Levelemben rákérdeztem a nyenyire is még annó meg a 29-es bevallásra. a nyenyire sose válaszolt, a 29-esre azt mondta hogy nullásan adta le. ami persze kamu hisz nem láttam az ügyfélkapun, és az elfogadó nyugtát se tudta átküldeni. Itt már leírta magát a könyvelő nálam. A szomorú hogy ügyféllel nem beszélt meg soha semmit. Mint olvastátok egy közért könyvelését csinálta. 95-óta működik a cég. 2007ben még nyereséges és 2008 jan 1től új könyvelője lett (ez a link nőci) 08.12.31 el 8 milliós raktárkészletet vallott a bevallásban a 800 ezer helyett, nem elírás mert rákérdeztem és azt mondta hogy ennyi. De láttam az ügyfél által írt leltárt és 800 ezer volt. Így lett a cégnek 2,5 mill nyeresége ami után adózni kellett. Ezt se tudta az ügyfél hogy ekkora a nyeresége, bár mégtöbb lett volna ha 800 lenne a raktár készlet. El se tudja képzelni hogy lehet ekkora nyeresége. Majd jött a 2009-es év! tegnapi bevallást megnéztem. Itt már 465 ezer a raktárkészlet és a 8 mill benne van az eladott áruk beszerzési értékében irreálisan magas az itt szereplő szám. És csinált a cégnek 11,5 millió veszteséget és 14 mill. tagi kölcsönt. mikor közöltem az ügyféllel azt hittem rosszul lesz nem tudott semmiről. nem beszélte meg vele se a tagi kölcsönöket, se hogy hogy alakul az eredménye. Mit tudnék tenni én? Ezért mondta hogy könyveljem újra az évet, de nincs más lehetőség arra gondolok hogy hogy lehetne felelősségre vonni a könyvelőt? Mit tudnánk csinálni vele hogy ennyire nem kommunikatív?

Remélem válaszoltok mert tanácsot kellene adnom az ügyfélnek de sajna tanácstalan vagyok.

 

mazsibt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Újra könyvelés

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd júl. 20, 2010 5:42 am

"Ezt se tudta az ügyfél hogy ekkora a nyeresége, bár mégtöbb lett volna ha 800 lenne a raktár készlet."

Ezt nem értem....

Amúgy véleményem szerint az előző könyvelő is a bizonylatokat könyvelte, mást te sem tudsz, csak ha esetleg eltévesztett valamit.

A készletet lehet önellenőrizni, ha az a valós. De akkor számításaim szerint a 2008-as év is baromi veszteséges lesz, sok lesz az elábé, aránytalanul. Nem biztos, hogy csak a könyvelő a hunyó. Lehetséges, hogy nem volt minden bevétel ütve a pénztárgépbe így első olvasatra.

Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Újra könyvelés

HozzászólásSzerző: mazsibt » kedd júl. 20, 2010 5:52 am

Hihetetlen de nem tudta hogy hogy áll a cége. Véleményem szerint le kellett volna ülniük megbeszélni hogy ez így nem lesz jó. Vagy üssön akkor többet a pénztárgépbe vagy kivesznek költségszámlákat.
mazsibt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Újra könyvelés

HozzászólásSzerző: mazsibt » kedd júl. 20, 2010 5:58 am

A tagi kölcsönre mikor ugrik rá az apeh? és hogy vizsgálja?

 

mazsibt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Újra könyvelés

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » kedd júl. 20, 2010 6:15 am

Szia.

Nekem is volt már ilyen esetem, az ügyfél mindenáron újra akarta könyveltetni az előző évek anyagát, mondván, az nem igaz hogy a pénztárban lévő pénze ekkora összeg. Én úgy próbáltam meg  úgy mond eltériteni ettől a szándékától, hogy azt mondtam neki, nekem most nincs időm rögtön hozzákezdeni az újra könyveléshez, talán majd úgy jul. aug. környékén, addig ő is gondolja végig még egyszer, és visszatérünk a témára. (ez volt 2 éve) . Gondoltam, hogy valami sántit nála is, de ilyen helyzetekben persze csak is kizárólag a könyvelő a "hülye" , az ügyfél nem tud semmit, neki nem mondtak semmit, - tehát kiderül, hogy az ügyfél gyakorlatilag nem is vett részt a vállalkozásban, csak a könyvelő. Aztán telik az idő, és lassan ugyanaz a helyzet fog kialakulni ügyfél-és könyvelő között , mint az előzővel, és rá jössz, hogy jobb lesz minél előbb megszabadulni a "tökéletes, hibátlan ügyféltől."

Jól gondold meg, hogy mit vállalsz, mert általában az ügyfelek így keresnek másik könyvelőt, én speciel kapok egy főkönyvi kivonatot, nyitónak, megnézem természetesen, hogy mi van az előző években, de ez ne az én bajom legyen. Az észrevételt csak nagyon finoman szabad tenni, ez az előző könyvelő felelőssége, lesznek még neked is kellemetlen tapasztalataid, csak idő kérdése és te is belekerülsz ugyan ebbe a helyzetbe, majd amikor nem kapod meg tőle a bizonylatokat, hülyeséget fog neked csinálni, a kezed fogod tördelni, hogy most hogy is csináld meg neki, hogy te is  valahogy kikerülj ebből a helyzetből.   Van ölyan ügyfelem aki azt hazudta, hogy megszünik a könyvelő iroda, ahol könyveltetett, mert az orvosok kimentek külföldre, azért kell elhoznia az anyagot, tudtam hogy sántit, nem is volt igaz, csak egyszerüen a "kedves ügyfél" nem fizetett, nem vitte az anyagot, stb.  és most nekem sem fizet.  Az ügyfél nem fog meg változni, ha kihuztad a szarból elfelejt mindent. Kezdődik minden előről.

nagyne_karola
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Újra könyvelés

HozzászólásSzerző: 494 » kedd júl. 20, 2010 6:42 am

Egyetértek Veled Nelly.
494
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Előző

Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron