Adófórum

Adózási és számviteli információk

Használtcikkek eladása az interneten. Hogyan?

Ellenőrzés

Használtcikkek eladása az interneten. Hogyan?

HozzászólásSzerző: vavi78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tiszteletem!

Internetes árverési portálokon keresztül szoktam eladni, néha vásárolni. Mivel használtcikkekről van szó, persze senki nem ad számlát vagy nyugtát a magánszemélyek közül és szerződések sem köttetnek, hiszen ott a régi porcelánok, érmék, poros ruhák, nagypapa bútora, szétolvasott könyvek - értéktelennek tűnő, de más embernek értékes dolgok - lelnek új gazdára megbízható árverési oldalakon keresztül, akik a jutalék után természetesen adóznak.

 Igen ám, de én észrevettem, ha kimegyek a bolhapiacra vagy egy öreg gyűjtőtől megvásárolok pl. szocialista kitüntetéseket, háborús fényképeket, azokat akár dupla áron is el lehet adni külföldre vagy akár itthon is. Ez nem tilos, utánanéztem. Külföldről meg néha olyan használt dolgokat veszek, sokszor nem is internetes árverésen, ami itt kelendő, pl. GPS.

Ám szeretnék jogkövető állampolgár lenni és kizárólag a haszon után adózni, nem pedig a számlára befolyt összeg után. Hogyan lehet ezt elszámolni, bevallani precízen, igazságosan? Mert hiába folyik be 10 millió Ft a bankszámlámra egy évben, ha a valós nyereség ebből csak 2 millió. Köteles vagyok-e elmenteni az adás-vételek történetét, amik amúgy 90 nap után általában törlődnek? És ha el is mentem, hogyan bizonyítom, hogy nekem a valós hasznom csak kb. 20% volt (az eladási jutalékokat levonva) ?

Még egyszer leírom: senki nem várja el a 80 éves bácsikától, hogy egy 100 Ft-os gyufacimkéről adás-vételi szerződést írjon vagy nyugtát adjon nekem... de én vagyok oly ügyes, hogy továbbadom 150 Ft-ért.  Viszont sok kicsi sokra megy, nagy tételben milliókról is szó lehet.

 

Köszönöm!

vavi78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Használtcikkek eladása az interneten. Hogyan?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 28, 2009 8:43 am

Ha ezt ilyen méretben akarod csinálni,akkor egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása  és az SZJA egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályai szerinti adózás (esetleg gazdasági társaság alapítása) nélkül nem fog menni.  És ebben az esetben az öregurakkal való szerződéskötést sem fogod megúszni. Keress fel egy könyvelőt, aki majd minden tudnivalót elmond Neked.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Használtcikkek eladása az interneten. Hogyan?

HozzászólásSzerző: vavi78 » hétf. dec. 28, 2009 10:11 am

Köszönöm. De erre semmi átalány típusú adó nincs? Hogyan legyek becsületes, ha a börzéken, bolhapiacokon nem adnak semmiféle nyugtát, hiszen pont arról szól a dolog, hogy szegény emberek - nem akarok így fogalmazni, de néha homlessek - portékáit adom tovább. Ráadásul, mivel az aukcióim 1 Ft-ról indulnak, benne van, hogy jóval a vételi ár alatt keljenek el, és benne van akár a háromszoros nyereség is, vagyis rengeteg pénzt kell a számlámon megmozgatni ahhoz, hogy egy kis haszon kialakuljon. A vatera, a tesz-vesz, az e-bay és a többi erről szól. Nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy a befolyó összeg (legyen az 10 ezer vagy 100 millió Ft, szerintem ez lényegtelen adózási szempontból) úgy tűnne, mintha 100%-os bevétel lenne. Sőt, bizonyos dolgokat kizárólag gyűjtési célból vásárolok, és csak akkor adom el, ha szebbet találok
vavi78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Használtcikkek eladása az interneten. Hogyan?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 28, 2009 10:58 am

Mint írtam volt, kénytelen leszel mindenkivel adásvételi szerződést kötni.  Pl. egy ilyet:

 

 

"ADÁS-VÉTELI SZERZŐDÉS

 

amely létrejött egyrészről

 

név: ……………………………………………………………………………………….

 

 

születési hely és idő: ………………………………………………………………………

 

 

anyja neve: …………………………………………………………………………………

 

 

lakcím: …………………………………………………………………………………….

 

 

sz. ig. sz.: …………………….……………. adóazonosító jel:…………………………..

 

 

mint eladó (a továbbiakban: Eladó) 

 

másrészről

a …………………………………………………………………………………………………………… , a továbbiakban Vevő  között az alulírott helyen és napon az alábbi feltételekkel: 

 

 

1./ Az Eladó eladja a kizárólagos tulajdonában álló ………………………………………………………………………típusú, 

 

 

…………………….………………………………..…azonosító számú ………………………………………..………………. készüléket.

 

 

2./ A Vevő megveszi az első pontban megjelölt ingóságot. 

 

3./ Az Eladó az ingóság per-, igény- és tehermentességéért szavatosságot vállal, egyben büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy az ingóság saját tulajdonát képezi.  Eladó kijelenti, hogy jelen ingó vagyontárgya értékesítése kapcsán adófizetési kötelezettség nem terheli.

 

4./ A Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy az Eladó a tulajdonát képező ingóságot ………………………...……… Ft,

 

azaz …………………………………………… forint vételár megfizetése ellenében adja el a Vevőnek, aki azt megtekintett és megvizsgált állapotban a fenti vételárért megvásárolja. A vételár megfizetéséről Vevő külön dokumentumot – vételi jegyet - állít ki, mely jelen szerződés elválaszthatatlan melléklete.

 

5./  A Vevő az ingóságot a teljes vételár kifizetésekor veheti birtokába. Ettől az időponttól kezdődően viseli annak terheit, szedi hasznait és ebben az időpontban száll át a kárveszély viselése is. 

 

6./ A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben. a Polgári Törvénykönyv Negyedik részének I. címében található általános szerződési szabályokat (Ptk. 198–338. §), a Ptk. részletvételre vonatkozó 376. §-át, valamint az adásvételre vonatkozó rendelkezéseit (Ptk. 365–369. §) kell alkalmazni. 

 

7./ E szerződés kettő példányban készült, melyet a Szerződő Felek mint akaratukkal mindenben megegyezőt aláírásukkal megerősítenek. 

Kelt: ………………………………  ……… (év) ………… (hónap) … napján.



 

 

 

 

................................................                                                                              ..........................................……….."

            Eladó                                                                                                                                       Vevő

 

 

Egyébként az tanácsolom, keress fel egy könyvelőt, mert sok más kérdés számításba jöhet. Pl. különbözet szerinti ÁFA, stb., stb. 

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Használtcikkek eladása az interneten. Hogyan?

HozzászólásSzerző: vavi78 » hétf. dec. 28, 2009 6:36 pm

Köszönöm!

Valószínűleg áttérek inkább az on-line vásárlásra és onnét továbbadásra. Gondolom az oldal elmentett képe is lehet bizonyító erejű.

 

BÚÉK!

vavi78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég