Kedves fórumozók!
A tavalyi 858 -as bevallásban és az idei adóbevallásban összesített vállalkozói kivétem nem azonos .Az adóbevallásban töb kivétet vallottam be.Melyiket önellenőrizzem inkább? köszönöm
Kedves fórumozók!
A tavalyi 858 -as bevallásban és az idei adóbevallásban összesített vállalkozói kivétem nem azonos .Az adóbevallásban töb kivétet vallottam be.Melyiket önellenőrizzem inkább? köszönöm
Szia!
Szerintem az utolsó havi 58-ast önellenőrizd, mert több járulékot kellett volna fizetned a tényleges kivéted után. Így az 53-as bevallásban a IV. negyedéves SZJA -előleg lesz több.
Üdv: Linda
Szia!
Még az sem biztos, hogy önellenőrzést kell beadnod. Az egyéni vállalkozónak a minimálbér duplája, de legalább a minimálbér után meg kell fizetnie a járulékokat akkor is, ha nincs jövedelemkivét. Feltéve, hogy főállású egyéni vállalkozóról beszélünk. A tényleges szja-kötelezettséget viszont csak a 0853-ason kell vallani.
Tehát először azt kellene megvizsgálni, hogy milyen összeg után vallottad a járulékokat a 0858-ason, mégpedig éves szinten.
Ha valóban kevesebb járulékalapot vallottál be, mint amennyit a 0853-asba beállítottál, akkor a 0858-ast kellene önellenőrizni.
Üdv. Andi
Ha a 0858-as bevallásodban szerepel a helyes összegű kivét, akkor ahhoz kell igazítanod a 0853-at.
Egyéni vállalkozó táppénzes időszaka kieső idő, az után nem kell megfizetni a járulékot.
Linda
Szia!
Szerintem az 58-as bevallást töltötted ki jól, ehhez kellene igazítani az 53-ast is. Azt kellene önellenőrizni.
Linda
Szia!
Ha táppénzen voltál, akkor abban az időszakban nem hogy járulékot nem kell fizetni, de jövedelmet sem szabad kivenni a vállalkozásból! Ugyanis nem jár táppénz arra az időszakra, amikor a kereseted megkaptad...
Tehát a 0853-ast kell önellenőrizni.
VAgy megteheted azt is, hogy novemberben/decemberben több kivétet írsz (így a negyedévre vallott szja stimmelni fog a 0853-ason), és ennek megfelelően javítod a 0858-ast. A te döntésed :)
Üdv. Andi
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég