Adófórum

Adózási és számviteli információk

taggyűlés évi 1x

Ellenőrzés

taggyűlés évi 1x

HozzászólásSzerző: gizuzmo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

a bt. köteles-e évi 1x tagyűlést összehívni?
gizuzmo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

taggyűlés évi 1x

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jan. 19, 2009 3:03 pm

Szia!

A gazd.társaságokról szóló 2006.évi IV. törvény 90.§ (2) szerint a számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyásáról (ami tartalmazza az adózott eredményt, ill. annak sorsát (osztalék v. eredménytartalékba kerül) is!) a tagok gyűlése határoz. Tehát emiatt mindenképpen szükséges legalább évente egyszer határozatot hozniuk, de nem feltétlenül kell személyesen összegyűlni:

 

20. § (1) A legfőbb szerv a határozatait - ha törvény vagy törvény felhatalmazása alapján a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - ülésein hozza meg. A társasági szerződés módot adhat arra, hogy a tag (részvényes) vagy meghatalmazottja a legfőbb szerv ülésén való személyes részvétele helyett a tagsági jogaikat elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolja.

93. § (1) A tagok gyűlése határoz a társaság mindazon ügyében, amelyet törvény vagy a társasági szerződés a társaság legfőbb szervének a hatáskörébe utal. A tagok háromnegyedes szótöbbséggel meghozott határozattal bármely kérdés eldöntését a tagok gyűlése hatáskörébe utalhatják.

(2) A tagok gyűlése hatáskörébe tartozó kérdésekben a tagok ülés tartása nélkül írásbeli vagy más bizonyítható módon történő szavazás útján is határozhatnak, kivéve, ha bármely tag az ülés megtartását igényli. A társasági szerződés az ülés tartása nélküli határozathozatal lehetőségét kizárhatja.

Mindenképpen elő kell venned a társ.szerződést, és megnézni, hogyan szabályozza a tagok gyűlését, ill. mit utal a hatáskörébe.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

taggyűlés évi 1x

HozzászólásSzerző: gizuzmo » kedd jan. 20, 2009 5:53 am

Köszönöm én is így gondoltam.
gizuzmo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég