Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gázártámogatás -ellenőrzés

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: F.Juli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy ismerősömet gázártámogatás-ellenőrzésre hívták. Tavaj a kérelem beadásakor a munkábajárási költséget (9 Ft/km a lakóhely és a munkahely között) nem számították bele a jövedelembe. Az adatlap, amit most ki kell tölteni részletesen kitér a havi rendszerességgel kapott természetbeni juattásokra (étkezési jegy, utalvány, havi bérlet, utazási kedvezmény, gépjármű,- és mobiltelefon használat havi költsége). A támogatás igényléshez kiadott tájékoztatásban az szerepel, hogy "Jövedelm: az elismert költségekkel és a befizetett kötelezettségekkel csökkentett - a személyi jövedelemadó törvényben meghatározott..............bevétel, ide értve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is". Egyértelmű, hogy a gk. használat is bevétel e szerint, de költségként is el lehet számolni? Ez nemhogy bevétel lenne, hanem még plusz költséget is jelent a dolgozónak, mivel nem a tényleges értéket kapja meg, amit az autójába betankolt, hanem csak a 9 Ft/km-t.  Egyéb módon nem is tudna eljutni a munkahelyére, csak saját gépkocsival. Mi a véleményetek ezzel kapcsolatosan?

Üdv.:F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. szept. 19, 2008 3:23 pm

Szia Juli!

Nekem az a véleményem, ha nem keletkezik belőle jövedelme, akkor hiába bevétel, nem kell szerepeltetni. Ha bizonylat nélküli elszámolást választ valaki apeh norma szerint, akkor a bevétel egyenlő a költséggel és nulla jövedelme keletkezik. Ha a tételes költségelszámolással (számlákkal) meg ténylegesen igazolja, hogy a költség több, mint amit bevételt kapott, akkor meg főleg nem keletkezett belőle jövedelme! Nem a bevételekre kérdeznek ők sem, hanem a jövedelemre, és azt nyugodt lélekkel kihagyhatjátok ebben az esetben a költségtérítésnél.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. szept. 19, 2008 3:26 pm

Szia Juli !

Az ellenőrzéstől általában  mindenki megijed, de azt gondolom nem olyan nagy a baj. A saját gépjármű munkábajárásra használat  9 Ft/km költségtéritéssel

az SZJA törvény szerint az összevont adóalapba tarozó bevétel,

de a 3.számu melléklet 

II. Igazolás nékül elszámolható költségek 6.pontja szerint:

a munkáltató által a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérités össezgéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km távolság szerint az üzemanyag fogyasztási norma   és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint a  9FT/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeg.

Az adóbevallásban nem tudom  ez a ktg térités  szerepelt-e, de be kellett  volna álliitani, mint bevételt és  mint költséget,  és a jövedelem 0, az össz.  jövedelmet nem befolyásolja.

Az a javaslatom,  ha a dolgozónak a   kifizetésekről szóló bizonylatai, fizetési papirjai  megvannak,azt feltétlenül szedje össze és vigye magával az ellenőrzéshez.

Ha más jövedelem nem maradt ki, akkor nem változik az egy főre jutó jövedelem, és  meguszható egy  ejnye-bejnyével, ha empatikus  az ellenőr. 

Azt az ellenőrök is tudják hogy a saját gk. használat munkábajárásra nem üzlet, én is jártam  igy 10 évig, és a havi tankolás felét, néha 2/3-át fedezte a 9Ft/km. A többi zsebbenyulós, és még ott vannak a fenntartás költségei.

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: F.Juli » hétf. szept. 22, 2008 12:22 pm

Kovalkata és Hvanna!

Köszönöm szépen a válaszaitokat!

Üdv.:F.Juli

F.Juli

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. szept. 22, 2008 12:25 pm

Kedves Juli !

Nagyon szivesen, nekem öröm ha tudtam segiteni !

Üdv:hvanna 

hvanna

Vissza: Ellenőrzés