Adófórum

Adózási és számviteli információk

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

Ellenőrzés

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: sándorka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Ellenőrzésre hívott be az APEH,mert a 2007.évi Tao bevallásban ,az eredménykimutatásban volt térítés nélkül átvett eszközöm.Ennek az összes bizonylatát be kell mutatnom nekik.Az egyik vevőnk a hulladék anyagokat(ami a tőlünk vásárolt termékből megmaradt) visszahozta nekünk,mert nem volt rá szüksége.Erről szla nem készült,mi a 98-ba könyveltük olyan értékkel,amilyen értéken a saját hulladékainkat is nyilvántartjuk.(Ez nem olyan hulladék,amit nevesít az ÁFA tv.)A gond az,hogy ez ajándékozási illeték alá esett (ingó és több mint 150000 Ft)és mi ezt nem vallottuk be,így illetéket sem vetettek ki.Történt mindez 2007 májusában.Kérdésem az lenne.hogy jól tudom-e az illeték 21 % lesz,de mennyi lehet a mulasztási bírság és mit kaphatunk még ezeken felül.Mérsékelhetnek méltányosságból?Mire lehet egyáltalán ilyenkor hivatkozni?Ez az átvett készlet még mindig raktáron van és egyébként csak a jó partneri kapcsolat miatt vettük át a vevőtől.Sajnos nincsen sok pontom,ezért ajánlok a válaszaitokért ilyen keveset.

Köszönettel:Sándorka

 

 

sándorka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. aug. 28, 2008 7:14 pm

Szia!

A kérdésedből látom, hogy ismered a törvényt és az idevonatkozó előírásokat, de idemásolom - mert így magunk előtt látjuk.

Az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény 11. §-ának (1) bekezdése alapján az ajándékozási illeték tárgya a térítés nélkül átvett ingatlan, illetve ingatlannak nem minősülő egyéb eszköz is. Az ajándékozással történő vagyonszerzés esetén is az illetéket a szerző fél (tehát az, aki térítés nélkül kapta az eszközt) köteles megfizetni, ha az ajándékozás az illetéktörvény 17. §-ának (1) bekezdése szerint nem mentes az ajándékozási illeték alól. (Mentes például az ajándékozási illeték alól, ha az ingyenes átadás/átvétel jogszabályi kötelezettségen alapul!) A számviteli törvény előírásai szerint is követelmény, hogy az eszközök térítés nélküli átadás-átvételét írásban dokumentálják. Ezt a dokumentumot az átvevőnek is, az átadónak is alá kell írnia. Társasági adó szempontjából fontos, hogy ezen dokumentum tartalmazza a térítés nélkül átadott eszköznek az átadónál kimutatott könyv szerinti értékét, és célszerű, ha tartalmazza ezen eszköz piaci értékét is. Az illetéktörvény 11. §-ának (2) bekezdése szerint az okirattal történő ajándékozást az állami adóhatósághoz 30 napon belül a térítés nélkül eszközt átvevőnek kell bejelentenie, a 91. § (3)-(4) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével. Az illeték alapja nyilvánvalóan a térítés nélkül átadott/átvet eszköz piaci (forgalmi) értéke lesz. Amennyiben a térítés nélkül átvett eszköz nem ingatlan, és annak (több eszköz átvétele esetén, azok együttes) forgalmi értéke a 150 ezer forintot nem haladja meg, az átvevőt illetékfizetési kötelezettség nem terheli. 

A leírtakból következik, hogy annak a társaságnak, amely társaság térítés nélkül eszköz-(öke)t vesz át, az eszköz átvételét követő 30 napon belüli bejelentési kötelezettsége van az állami adóhatósághoz. Az ajándékozási illetéket az adóhatóság fogja kiszabni.

 

 

Megjelent e témában egy iránymutatás is, érdemes áttanulmányozni, hátha van benne „kiskapu”. (PM Szakállamtitkár 15918/2007/1 - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 1559371322)

 

 

 3). A számviteli törvény (Szv.tv .) szerint az ingyenesen kapott eszközöket a társaságoknak aszámviteli törvény előírásai figyelembevételével kell könyveikben nyilvántartaniuk, amelyjellemzően kétféle módon történhet :

egyéb bevételként jelentkezik a társaságoknál (Szt . 77. § d) pont) ;

rendkívüli bevételként az ajándékozás időszakában, illetve halasztott bevételkéntidőbelileg elhatárolva az eszközökhöz kapcsolódó ingyenesen kapott eszköz (Szt . 86. §).  

 

A számviteli törvény alapján ingyenesen kapott eszközként értelmezhető :

a költségek, ráfordítások ellentételezésére kapott támogatás juttatás összege ;

elengedett, elévült kötelezettségek összege ;

a visszafizetési kötelezettség nélkül kapott, véglegesen átvett pénzeszközök ;

a térítés nélkül kapott szolgáltatások piaci értéke ;

a térítés nélkül átvett eszközök piaci értéke ;

a fejlesztésre visszafizetési kötelezettség nélkül kapott pénzeszközök összege . 

Tartalmi szempontból a számviteli törvény tágabban értelmezi az ingyenes eszközátvételt,beleérti az elengedett, elévült kötelezettségek összegét is, amely a megajándékozottnál (annak beszámolójában az eszköz oldalon nem,) „csak" a rendkívüli bevételek között jelenik meg .  A társasági adóról szóló törvény az előzőekben felsoroltakat társasági adóalap csökkentő tételkent engedi figyelembe venni a bevételként való elszámolás időszakában, ugyanakkor azajándékozónál adóalap-növelő tételként kell figyelembe venni, amely után társasági adófizetési kötelezettség keletkezik . A társasági adóról szóló törvény szakszerűen a gazdaságitársaságok által pontosan értelmezhetően kezeli az ingyenes eszköz átadást, átvételt. 

 

Érdemes elolvasni ezt is: www.mkvk.hu/pages/kamaraiszervezet/ 

 

Ahogy olvasgattam a különféle e témával foglalkozó anyagokat, bennem felmerült kérdésként, hogy vajon eszköznek minősül-e a hulladékanyag? Én kutakodnék ebben az irányban. (ne a mérlegsémában gondolkodj a fogalmon!)

 

 

 

Egyébként én is 21%-ot olvasok ki a törvényből. Ha "nyerő" az APEH, akkor is érdemes méltányossági kérelmet beadni - mert mit lehet veszíteni?

 

Üdv: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: hrvthandrea » csüt. aug. 28, 2008 7:42 pm

.

hrvthandrea
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » pén. aug. 29, 2008 5:20 am

Kedves Sándorka!

Szerintem érdemes lenne utánanézni az Art.-ben, (bocs nekem most annyi időm nincs), hogy az illetéket is lehet e önellenőrizni az ellenőrzés megkezdése előtt. Adóknál biztos,hogy működik. Vagyis az ellenőrzés megkezdése előtt akár egy órával is be lehet(ett) nyújtani önellenőrzést.Nekem Áfá-val kapcsolatos ilyen esetem volt, megúsztam.

 

Ildi

kovacs.attilane
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. aug. 29, 2008 5:35 am

Szia Ildi!

Önellenőrizni azt lehet, amit bevallottam és befizettem. (tehát az adat hibás - de létezik)  Amit nem tettem meg - azt nem! Azt elmulasztottam.

Ebben az esetben magát a tényt kellet volna -ha kellett volna- (erre írtam, hogy utána kéne nézni, hogy vajh eszköz-e a hulladék abban az értelemben, amely illetékfizetési kötelezettséget keletkeztet)  bejelenteni és majd a hivatal állapítja meg az illetéket.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: sándorka » pén. aug. 29, 2008 8:39 am

Kedves P.Zsuzsa!

Nem tudom hol találhatom meg a PM iránymutatást ,amit írtál nekem.Megírnád nekem?

Azt a tippet kaptam,hogy mondjam,azt APEH-nek rossz volt a könyvelés a 96-ba kellett volna könyvelnem,de ezt nem tudom alátámasztani.Mi a véleményed?

Köszönettel:Sándorka

sándorka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. aug. 29, 2008 9:37 am

Szia Sándorka!

 

A forrás az APEH honlapja, de másold be a keresőbe - hamarabb rálelsz. Ráadásul felhoz még egyéb gondolatokat is e témában.(pld.: a társoldalon - kalkulátor- megjelent boncolgatása a kérdésnek)

96-os könyvelheted oda is - csak végig kell gondolni, hogy és "akkor mi van"? De: hátha van valakinek valami használható ötlete. Én még mindig ott tartok, hogy vajon a hulladékkal, mint eszközzel kell-e foglalkozni. Olvastam olyat is, hogy ha vissszakéri (vissza lehet-e kérni hulladékot?) az ajándékozó (mert mondjuk csak értékesítésre "adta oda") akkor már nem esik illeték alá. (mondjuk eléggé megerőszakolt eset lenne) 

Azért írtam, hogy olvasd végig a fizetési kötelezettség keletkezésének feltételeit (esetleg egy jogásszal - mert az olcsóbb lehet, mint egy büntetés), hátha rálelsz a kiskapura. Olvasgatok én is illetve hátha csatlakozik még valaki a témához.

Üdv:

P.Zsuzsa 

 

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. aug. 29, 2008 6:15 pm

Szia Sándorka!

Közben megnéztem, hogy mit lehet elkönyvelni a 86/96-os számlákra. A Te eseted véleményem szerint nem könyvelhető oda, az ilyen fajta ingyenes átadásokat a Szv. tv. nevesítetten a rendkívüli ráfordíítások/bevételek közé rendeli. A számviteli törvény jelenlegi módosítása mindent az eredmény terhére,illetve javára számol el. Rendkívüli bevételként kell elszámolni: a fejlesztési célra kapott támogatásokat, juttatásokat, véglegesen átvett pénzeszközöket, az elengedett kötelezettség összegét, amennyiben ennek terhére beszerzett eszközhöz kapcsolódik, (legfeljebb a kapcsolódó eszköz nyilvántartás szerinti összegében, a térítés nélkül átvett eszköz (nyilvántartási vagy piaci) értékét, ajándék,hagyaték, többlet piaci értékét, itt kell kimutatni a kapott támogatások összegéből (amit egyéb bevételként számolnak el) a tárgyévben költséggel, ráfordítással nem ellentételezett összeget, s ezt a költségek, ráfordítások tényleges felmerülésekor vagy a támogatási szerződésben foglaltak teljesülésekor kell megszüntetni. A rendkívüli bevételek elszámolásakor a kapott összeget passzív időbeli elhatárolásként is el kell számolni, amelyet a kapott támogatás, juttatás felhasználásakor kell feloldani. Egyéb ráfordításként kell elszámolni: a visszafizetési kötelezettség nélkül adott ( belföldi, külföldi gazdálkodónak), pénzügyileg rendezett támogatások, juttatások összegét, adás-vételi szerződésen alapuló,konkrét termékhez kapcsolódó, nem számlázott utólagos engedmények szerződés szerinti összegét, A beszerzési ár részét nem képező , illetve a költségek között nem elszámolt adók, illetékek, hozzájárulások bevallott fizetendő összegét ( elkülönített állami pénzalapok, önkormányzatok felé), a hitelezési veszteségekhez, káreseményekhez kapcsolódó összegek le nem vonható ÁFA-ját. Rendkívüli ráfordítások közé kell elszámolni: Az átadott támogatásokat, juttatásokat, pénzeszközöket (visszafizetési kötelezettség nélküli), A térítés nélkül átadott eszköz nyilvántartási értékét + az átvevő általmeg nem térített ÁFA-t, A tarozás átvállalás esetén az átvállalt kötelezettség értékét(szerződés, megállapodás) az átvállalónál. Bocsánat, de nem tudom formázni valamiért!

Üdv: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: sándorka » szomb. aug. 30, 2008 5:26 pm

Szia P.Zsuzsa!

Köszönöm,hogy ennyit foglalkozol velem.Már én is átnéztem,de nem tudom a 96-ba könyvelni,hiszen nem nevesíti a tv.De ha tudnám is a jogcím akkor is térítés nélkül kapott "eszköz " lenne,ami után a bejelentési és illetékfizetési kötelezettségről elfeledkeztünk.Kiszámoltam,ha mindent "ránkvernek" illeték,kés.pótlék,adóbírság,mulasztási bírság,akkor többe kerül,mint maga az átvett hulladék értéke volt.Ha vége az ellenőrzésnek megírom milyen büntit kaptunk.

Üdv:Sándorka 

sándorka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Térítés nélkül átvett eszköz illetéke

HozzászólásSzerző: sándorka » csüt. szept. 04, 2008 4:09 pm

Szia Mindenki!

Megtörtént az ellenőrzés és kellemesen csalódtam,mert a hulladék nem illeték köteles.A revizor szerint ez kiolvasható az illeték tv.-ből ,de ez sajnos nekem nem sikerült(persze ezt nem vallottam be).Bemutattam a bizonylatokat és ez elegendő volt számukra.

Köszönöm a segítséget kedves Zsuzsa és további jó egészséget és jó munkát kívánok neked.

Üdv:Sándorka

sándorka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég