Adófórum

Adózási és számviteli információk

Új kft Iroda vásárlás Áfa visszaigénylése

Ellenőrzés

Új kft Iroda vásárlás Áfa visszaigénylése

HozzászólásSzerző: Nikolinka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Újonnan alakuló kft / hitelből/ irodat vásárol. 10000 e || Áfa

2008. ban mikor igényelheti vissza a 2000 e Ft ÁFÁt.

Árbevételtől függ? vagy él még a 200 e Ft-os tárgyieszközre eső áfa visszaigénylési lehetőség?

   Köszönöm a válaszokat.

                             üdv Nikolinka
 

Nikolinka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Új kft Iroda vásárlás Áfa visszaigénylése

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. aug. 11, 2008 6:45 am

Szia Nikolinka!

Így változott jan. 1-től az Áfa tv. erre vonatkozó része:

ADÓ BEVALLÁSA, MEGFIZETÉSE ÉS VISSZAIGÉNYLÉSE

184. § Az adót önadózással megállapító adófizetésre kötelezett a megállapított adóról az Art. szerint bevallást tesz az állami adóhatóságnak.

185. § (1) Abban az esetben, ha a 184. § szerint bevallott adó megfizetési kötelezettséget eredményez, az adófizetésre kötelezett az adót legkésőbb az Art.-ban meghatározott esedékességig fizeti meg az állami adóhatóságnak.

(2) A határozattal megállapított adót az adófizetésre kötelezett legkésőbb a határozatba foglalt esedékességig fizeti meg.

186. § (1) A 131. § (1) bekezdése szerint megállapított negatív előjelű különbözetnek - a (2) bekezdés szerint korrigált - összege legkorábban az Art.-ban meghatározott esedékességtől kezdődően igényelhető vissza, ha

a) azt a 184. § szerinti bevallás benyújtásával egyidejűleg a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az állami adóhatóságtól kérelmezi; továbbá

b) az abszolút értékben kifejezve eléri vagy meghaladja:

ba) havi bevallásra kötelezett esetében az 1 000 000 forintot,

bb) negyedéves bevallásra kötelezett esetében a 250 000 forintot,

bc) éves bevallásra kötelezett esetében az 50 000 forintot.

(2) Abban az esetben, ha az (1) bekezdés a) pontja szerint eljáró, belföldön nyilvántartásba vett adóalany az adó áthárítására jogalapot teremtő ügylet fejében járó ellenérték adót is tartalmazó összegét az (1) bekezdésben említett esedékességig maradéktalanul nem téríti meg, vagy tartozása egészében más módon nem szűnik meg addig, a 131. § (1) bekezdése szerint megállapított negatív előjelű különbözet abszolút értékben kifejezett összegét - legfeljebb annak erejéig - csökkentenie kell az erre az ügyletre jutó levonható előzetesen felszámított adó teljes összegével.

(3) Arra az összegre, amely a (2) bekezdés szerint a 131. § (1) bekezdése szerint megállapított negatív előjelű különbözet abszolút értékben kifejezett összegét - legfeljebb annak erejéig - csökkenti, a 131. § (2) bekezdésének a) pontja alkalmazandó.

(4) Abban az esetben, ha az adó áthárítására jogalapot teremtő ügylet

a) a 10. § a) pontja szerinti termékértékesítés, vagy

b) olyan más termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, amelynek teljesítése kapcsán a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyt jogszabály szerint megilleti az ellenérték visszatartásának joga,

a (2) bekezdést azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az ott meghatározott csökkentési kötelezettség csak a jogosulatlanul visszatartott összeg adótartalmával megegyező levonható előzetesen felszámított adóra terjed ki.

(5) Abban az esetben, ha az (1) bekezdés b) pontja csak több, egymást követő bevallási időszakban bevallott különbözet előjelhelyes göngyölítésével teljesül, a belföldön nyilvántartásba vett adóalany legkorábban akkor kérelmezheti az (1) bekezdés a) pontja szerint az érintett bevallási időszakok között előjelhelyesen göngyölített különbözet visszaigénylését, amikor annak abszolút értékben kifejezett összege az adott bevallási időszakban eléri vagy meghaladja az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott összeget.

(6) Megszűnés esetében, ha az

a) jogutódlással történik, és a jogelőd záróbevallásában bevallott összegre nem teljesül az (1) bekezdés b) pontja, a záróbevallásban bevallott összeggel való rendelkezés joga a jogutódra, illetőleg - több jogutód esetében - a felek által kijelölt jogutódra száll át, aki (amely) azt a rá vonatkozó rendelkezések szerint gyakorolhatja;

b) jogutód nélkül történik, a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a különbözet visszaigénylését akkor is kérelmezheti, ha a záróbevallásában bevallott összegre nem teljesül az (1) bekezdés b) pontja.

 

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Új kft Iroda vásárlás Áfa visszaigénylése

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. aug. 11, 2008 9:24 am

Szia!  Már nem él az árbevétel korlát és ezzel együtt az sem, hogy a tárgyieszköz...     Nelly feltette a tv-i hivatkozást.  Mint kezdő KFT negyedéves ÁFA bevallási gyakorisággal kezdtek, aminek bevallási határidejei: volt 07.20., lesz okt.20. és ..... (negyedévet kevető hó 20-a.  ha összességében az ÁFA elszámolás/bevallás szerint visszaigényelhető ÁFA jön ki, akkor ha annak az összege eléri a 250 eFt-ot, akkor tovább kell vizsgálni, hogy a kezdetekkekor bejött számlák ki vannak-e fizetve, amelyek nincsenek kifizetve (akár csak részben is!) azoknak az ÁFA összegével (teljes számlának az ÁFA összege, nemcsak a résztartozásra eső!!) csökkenteni kell a visszaigényelhető ÁFÁ-t...      Ha a kifizetetlen számlák ÁFÁ-jával csökkentetten is még a visszaigényelhető ÁFA összege meghaladja a 250 eft-ot, akkor kérheted a kiutalást,  tehát van ténylegesen visszaigényelhetőd.

Ha elszámolásilag a "visszaigényelhető" ÁFA összegében nem éri el a 250 eFt,    vagy  eléri, de a kifizetetlenennek csökkentve már nem, akkor csak átvihető ÁFA követelés van,  amivel a következő negyedéves bevallás úgy fog nyitni: mint előző időszakról áthozott "követelés"..   és abban a negyedévben, majd úgyanúgy viszgálni kell...............  

Attól, hogy hitelből veszitek az irodaházat, vélhetően a saját erőből+hitel összegből a vételár kifizetődik a szállítónak, tehát a tartozás nem az iroda eladója felé fog fennállni, hanem a hitelező (gondolom pénzintézet) felé...  Tehát ÁFA szempontjából ez a számla kifizetettnek fog minősül, ha a hitelből kiegyenlítődik. Üdv. 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Új kft Iroda vásárlás Áfa visszaigénylése

HozzászólásSzerző: hrvthandrea » csüt. aug. 14, 2008 6:40 am

Sziasztok!

Ez mind így van, ahogy leírtátok. Kérdés, hogy az ingatlan egyáltalán áfás lesz-e, vagy áfamenetes, esetleg az eladó adókötelessé tette, ezáltal pedig fordítottan fog adózni.

Andrea

hrvthandrea
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég