Adófórum

Adózási és számviteli információk

fejtörős kérdés! illeték

Ellenőrzés

fejtörős kérdés! illeték

HozzászólásSzerző: nyuszimacsek1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves mindenki!

Az apeh oldalán olvastam, a pénz ajándékozásával kapcsolatban egy állásfoglalást.
Valamin megakadt a szemem: azt irja az állásfoglalás, ha pénzt ajándékozok házastársnak és ez kp-ban történik, akkor ezután is illetéket kell fizetni.
Nem értem: ha van egy család, a szülök szerintem házastársi vagyonközösségben élnek, tehát a pénz egészen biztosan közös, természetesen az ingatlanra más vonatkozik, azzal minden rendben.
De ha tegyük fel feleségnek és és férjnek is van külön bankszámlája és aztán úgy döntenek, hogy nem kell két számla, hanem mondjuk csak a férj nevén legyen egy, akkor a feleség pld. átviszi a pénzét és befizeti a férj bankszámlájára, ezentúl itt lesz a közös pénzük és már nem elkülönitve, a feleség meghatalmazott a számla felett.
Akkor ebben az esetben a feleség ajándékba adott pénzt a férjnek, tehát illeték köteles?

Vegyünk egy másik esetet, ugyan ez a helyzet és a férj elhalálozása esetén a gyermeküket jelöli meg kedvezményezettnek a bankszámla felett. Igen ám, de azon abankszámlán van a feleség pénze is, ő viszont nem tulajdonos, csak meghatalmazott. Ilyenkor lehet, hoy felmeül az a probléma, hogy a férj nem rendelkezhetett volna a feleség részével, mely az ő számláján van? Mert akkor a feleség részéről ez már valóban a férjnek adott pénzbeli ajándék?
Ezen gondolatok merültek fel a fejemben és várnám a várnám a tiéteket is. Köszönöm.
nyuszimacsek1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

fejtörős kérdés! illeték

HozzászólásSzerző: thzs » szer. aug. 06, 2008 5:59 pm

Szia!

Egész extrém variációt írtál - és írhatnánk még - erre a hírre. De véleményem szerint az illetékkötelezettség csak akkor vonatkozik az általad említett esetre, ha a házastársak külön vagyonából/ba történik az ajándékozás.  Amennyiben van ilyen külön vagyon, akkor az abból való ajándékozás illeték köteles, függetlenül a megajándékozottal való kapcsolattól.

Üdv.Zs. 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

fejtörős kérdés! illeték

HozzászólásSzerző: nyuszimacsek1 » szer. aug. 06, 2008 6:16 pm

Mármint mit értesz extrém variáció alatt? Szerintem elég átlagos eset lehet amit leírtam, nem egyedi, hogy esetleg mindkét házastársnak van külön bankszámlája, aztán úgy döntenek, hogy nem fizetnek két banknak jutalékot és szla. vezetési díjat, ezért egy bank mellett döntenek. Valamint nem lehet extrém az elhalálozási rendelkezés sem, sőt ezt ajánlom is mindenkinek.
nyuszimacsek1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

fejtörős kérdés! illeték

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. aug. 06, 2008 6:25 pm

Szia! Valószínűleg nem vagyok kreatív,  én is olvastam tegnap éjszaka ezeket,  hogy ha kp, akkor illetékköteles ajándék, de ha banki utalással adom ugyanazt, akkor nem  ....  na elmennek a jó ...  ,  tényleg már kínjukba nem tudnak miket kitalálni,   amivel már olyan fokon bosszantják fel az adózókat, állampolgárokat,  hogy már többen törik a fejüket azon mit, hogy lehetne elkerülni,  mint  azelőtt,  meg hogy talán komolyan el kellene gondolkodni és valami más országot nézni..  A munkavállalók munkabérének több, mint a felét levonják  - nem a minimálbéren bejelentettekre gondolok, hanem azokra, akiknek nincs lehetőségük erre a sakkozásra - ,   hogy valakik között újra osszák,  aztán a hülye adó és járulékfizető csak les, amikor beteg és mélyen kell a zsebébe nyúlnia, akár hitelt felvenni, hogy ne kerüljön idő előtt a föld  alá,  mert az újra elosztásból mindenre jut, csak arra nem amire a polgártól a pénzt beszedték, meg amire hivatkoznak.....         Már az emberek nagyjából rászoknak, hogy bankszámlán keresztül intézzék az anyagi ügyeiket,  na majd mindenki visszaáll a készpénzre,  és nyomozzák le............ Na nem háborgok, mert árt az egészségnek.  Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

fejtörős kérdés! illeték

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. aug. 07, 2008 12:36 am

Szia!

Ga a házasság alatt házastársi vagyonközösség áll fenn, akkor a megszerzett vagyon közös. Mindegy hogy kinek a nevén futó bankszámláról gazdálkodnak, pénzt utalnak, készpénzt vesznek fel.

Végig gondoltam, hogy ha illeték köteles lenne az általad említett "lkészpénz ajndékozás", akkor külön nyomozócsoportok alakulhatnának minden házastársra, bizonyítandó, hogy mikor és mennyi illetéket csaltak el. 

Üdv. Zs. 

 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég