Adófórum

Adózási és számviteli információk

Működési engedély cseréje?

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A TEÁOR változása miatt ki kell cseréltetni az üzletek működési engedélyét?

Előre is köszönöm: Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. máj. 21, 2008 2:57 pm

Szia Mari! Amikor váll.ig. cserén voltam rákérdeztem, azt mondták hogy nem kell. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. máj. 21, 2008 5:58 pm

Szia Mari! Én is úgy tudom, hogy általánosságban nem kell foglalkozni a működési engedéllyel, de van olyan e. vállalkozóm, ahol eddig ujságosként, egy pici pavilonban történt az értékesítés, most ez már nem felel meg a követelményeknek, itt már csere lesz, de még nem tudom,  hogyan, még van egy bő hónap, hogy eldőljön. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: kohnmari » szer. máj. 21, 2008 6:31 pm

Sziasztok!

Emlékszem, hogy év elején már beszéltünk erről. Most egy vállalkozó bement az önkormányzathoz (3 üzlete van), s az ügyintéző azt mondta, hogy ki kell cserélni, kezébe nyomott egy csomó nyomtatványt, s közölte, hogy 3.000 Ft/db illetéket kell fizetnie. Még nem volt időm kutakodni a témában, hogy van-e erre valami előírás.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. máj. 21, 2008 6:45 pm

Szia Mari! A vállalkozói igazolvány cseréje alkalmavával történt ez a csomó nyomtatvány átadás,  vagy külön ahol a működési engedélyeket intézik? Ezzel most akkor újat mondtál, mert én nem hallottam , kíváncsian várom mások véleményét én is. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: kohnmari » szer. máj. 21, 2008 6:48 pm

Szia Mária!

Egy társaság tagja mondta ezt, nem vállalkozói igazolvány cseréről volt szó, hanem a helyi önkormányzatnál, ahol a működési engedélyeket intézik.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. máj. 22, 2008 4:12 pm

Olvasgatlak benneteket, és örömmel tanulok! Kérdésem! Ha a vállalkozó lecseréli a vállalkozói igazolványát ki kell cserélni a működési engedélyt, mert az új engedélyen már rajta szerepel a vállalkozói igazolvány szám is!
Hol írja le a jogszabály, hogy mit kell csinálni ilyen esetben? A segítséget köszönöM!

Sziasztok !

Szeretném kérdezni, hogy mi a teendő a TEÁOR számok változtatásával kapcsolatosan, minden esetben ki kell-e cserélni a meglévő (érvényben lévő) működési engedélyeket, illetve illetékköteles-e? 

@Tündy! Nincs már TEÁOR szám a működési engedélyen, az új jogszabály hatályba lépése óta. Minek kicserélni? Csak a féléves statisztikai adatszolgáltatáskor kell a KSH-nak abban a nyavajás táblázatban, ami a Korm. rendelet 3. mellékletében van. Persze ha arra gondoltál, amit gézsu is kérdezett, akkor a kereskedő kérelmére ki kell cserélni, mert a kiadáskor nem jó igazolvány számot írtál rá és a vállalkozói igazolvány csere miatt a vállalkozói igazolvány száma megváltozott.

@gézsu! Nem kell kicserélni, ha a jó számot írtad rá amikor kiadtad. (Ha eddig nem volt rajta, mert mondjuk régi az engedély, akkor a legközelebbi adatváltozáskor kell az adószámmal meg még egy csomó mással együtt hivatalból rávezetni).
A vállalkozói igazolvány nyilvántartási számát kell feltüntetni a működési engedélyen, nem pedig a dokumentum (az okmány) pl.: ES-0000000 számot. Minden adatváltozáskor megváltozik ez a szám. Sokan azt hiszik, hogy a vállalkozói igazolvány száma az a szám, pedig ez az okmány száma. A vállalkozó amikor kiváltja az igazolványt, akkor kap egy ún. nyilvántartási számot, ez "A" vállalkozói igazolvány száma és ez nem változik meg, amíg a vállalkozó meg nem szünteti azt.
Ki érti ezt? Én nem!
A 9. , 10. és 5.oldalon található
Már csak egy apróság van! Megtalálni a Korm.rendeletet vagy tv-t.
Üdv:Nelly
Ja! A "nyavajás" az jó!

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. máj. 22, 2008 6:21 pm

Szia Nelly!

Nekem is tetszik a "nyavajás". A mai nap híre: már az okmányiroda és az önkormányzat is egybehangzóan állítja, hogy ki kell cserélni a működési engedélyt is.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. máj. 22, 2008 6:26 pm

Szia Mari! Nagyon fogok figyelni én is ezután ,ezzel a témával kapcsolatban . Jó , hogy fölvetetted . Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. máj. 22, 2008 6:30 pm

Szia Mari!

És azt olvasttad: "sokan azt hiszik, hogy az a vállalkozói igazolvány száma(ES-.......), pedig az az okmány száma"

Előkaptam gyorsan az enyémet, ez áll rajta:

VÁLLALKOZÓI IGAZOLVÁNY SZÁMA: ES-XXXXXX

Lassacskán már abban is elbizonytalanodom, melyik számot kell a számlára ráírni!!!!

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Következő

Vissza: Ellenőrzés