Adófórum

Adózási és számviteli információk

Nyilatkozat haszonkulcsról

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: unimog » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumozók!

Kérem segítsen akinek tapasztalata van a következőben: Az apeh a 2007évi áfa bevallásaim utólagos vizsgálatához az évi átlagos haszonkulcsomat kéri 0,3% pontossággal. Egyéni vállalkozó vagyok magam vezetem a pénztárkönyvem. Építőanyaggal kereskedek. Az árképzésünk olyan, hogy százalékos szorzót nagyon ritkán használok, az árúkra rakodó költségek alapján árazunk. Így a haszonkulcsot gyakorlatilag csak azzal a képlettel tudom nekik számítani, amivel ők ellenőrizni akarják. (beszerzés, értékesítés, leltárok) De vajon figyelembe veszik-e  a szállítókkal és a vevőkkel szemben tartozásokat, követeléseket?

Mert szerintem ez így kerek.

unimog

HozzászólásSzerző: unimog » hétf. ápr. 14, 2008 4:32 pm

Légyszi írjon aki tud erről valamit! Köszike.
unimog

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. ápr. 14, 2008 4:52 pm

Szia!

A haszonkulcs az a % ami a beszerzési árra , mint ahogy írod, rakódó  költségeidet jelenti.  Tehát ha ez a rárakódó költség 20  a beszerzéi árad száz, akkor a haszonkulcs ( 20/100+1= 1,2) Amennyiben áfás a tevékenységed és az áfát is felszámítod az 1,2 -t szorzod az áfa kulccsal, vagyis 1,2 x 1,2= 1,44

A nettó beszerzési áradat ezzel az 1,44-es haszonkulccsal kell beszorozni, hogy a fogyasztói áradat megkapd.

A költségek a vállalkozás összes költségei ( bér- tb- bérleti díj- áram- szemétszállítás-fűtés-fuvar.... stb)

Kiindulásként ez talán segít.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. ápr. 14, 2008 5:27 pm

Szia! Nem lesz egyszerü ilyen pontossággal megállapítanod az átlagos haszonkulcsod, mivel ebbe az egyes termékek értékesítési volumene is belejátszik. Nyilván ha a nagyobb haszonkulcsu áruból többet adsz el, már más eredményt kapsz. Szerintem is a leltárak, beszerzések, bevételek alapján számold ki ugy hogy megközelitőleg egyezzen a bevallás adataival.   Gondolom azért van rá szüksége az APEH-nak mert igy akarja kiszámolni hogy az elszámolt ÁFa összege helyes-e. A haszonkulcson tulmenően ők a bevallásban figyelembevett vevő-szállítói ÁFA egyenlegekkel  is számolni fognak, jól érzed az ugy lesz kerek. Üdv. Ani 
adotanacs

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. ápr. 14, 2008 5:31 pm

Egy dolog jutott még eszembe. Milyen áron vetted fel a leltáradat? - ha csak beszerzési áron akkor tárgytalan az ötletem, mivel lényegében ez kell a bevallásba a zárókészlet- nyitó készlet adatba. Amennyiben fogyasztói áron is szerepelne akkor a fogyasztói áras leltári értéket elosztod a beszerzési áras ( nettó-áfa nélküli) leltári értékkel  Az elóző pélánál maradva a 144 / 100= 1,44 , megkapod a vállalkozás átlag haszonkulcsát. Szúrópróba szerűen ezt meg teheted egy két árunál a kereskedésben és ez alapján már tudsz nyilatkozni milyen haszonkulccsal dolgozol. Ennek hiányában ugyanis becsülni fognak, az viszont nem a legszerencsésebb.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: unimog » hétf. ápr. 14, 2008 6:04 pm

Az a szép, hogy pontos készletnyilvátartást nem vezetek, tudtommal semmi nem kötelez rá. A haszonkulcsaink 2%tól 400% ig terjednek a nettó beszerzési ár százalékában, és úgy 150 árúcikket tartunk. Ennek alapján semmiféle nyilatkozatot nem tudok tenni. Arra gondoltam, hogy levezetem nekik a képletet amivel számoltam, és a nyilatkozatba beleveszem, hogy amennyiben a számításom logikája hibás, úgy az eredményeként kapott éves haszonkulcs százalék is hibás. Csak nem tudom, hogy milyen hatást fogok kiváltani ezzel...
unimog

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. ápr. 14, 2008 6:06 pm

Azt gondolom, mivel nyilatkozatot kérnek, a tényekről kell nyilatkoznod. A haszonkulcs közgazdasági tartalma az, hogy "a beszerzési árat ezzel felszorozva megkapjuk az eladási árat". Valóban a kiskereskedelemben ez egy gyakran alkalmazott módszer. Ha azonban tényszerűen a konkrét vállalkozásnál nem ezzel a módszerrel alakítod ki az eladási árat, mert más tényezőket veszel figyelembe, akkor azt a módszert kell megadnod, amivel nálad ténylegesen a beszerzési árból eladási ár lesz. Természetesen ki lehet utólag számolni, hogy ez milyen átlagos haszonkulcsot jelent. Én ezt így leírnám a nyilatkozatban, mert nehezen hivatkozol olyan tényekre utólag (amikor esetleg kifogással élsz), amelyeket nem közöltél időben. Márpedig a haszonkulccsal számított áfád sose lesz megfelelő egy hasraütött, utólag kalkulált haszonkulcs alapján. Emellett megadhatod persze a kolleginák által megadott módszerek valamelyikével (utó)kalkulált kulcsot is.
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: unimog » hétf. ápr. 14, 2008 6:20 pm

Persze a nyilatkozatot azzal kezdem, hogy leírom miért nem a haszonkulcs alkalmazásával árazok (a szállítási, rakodási kötség gyakran a beszerzési ár többszöröse) Alapesetben a számítás egyszerű Hk%=(N.eladási ár/N.beszerzési ár)-1x100. De az év egészét nézve kicsit komplexebb, mert év végén a vevő még nem fizette a decemberi teljesítést, de az árú a leltárból már hiáyzik. Tehát az éves haszonkulcsnak ez is része kell legyen, hiszen a teljesítés az adóévben történt, alkalmaztam rá a haszonkulcsokat. Áfa viszon csak az idén van belőle. (Pénztárkönyv)

unimog

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. ápr. 14, 2008 6:24 pm

A személyi jövedelemadó bevallásod tartalmazott készletet a tájékoztató adatok között?
kati1012

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. ápr. 14, 2008 6:31 pm

Mást nem is igen tudsz, mint utókalkulált haszonkulcsot megadni. Készlet és árnyilvántartás vezetése nem kötelező, de a kibocsátott számlákból és a hozzátartozó árubeszerzések értékének összehasonlításából már tudnak következtetéseket levonni.  Ani
adotanacs

Következő

Vissza: Ellenőrzés