Adófórum

Adózási és számviteli információk

még mindig 08TAFA-E vállalkozó és őstermelő

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. dec. 08, 2007 5:03 pm

Sziasztok!

Ez az őstermelői is kezd már olyan lenni, mint a fordított áfa.

Napraforgó! Az alanyi mentes értékesítést és a kompenzációs felárast külön kell kezelni. Miután Neked már van adószámod az egyéni vállalkozás miatt, ezért ezt az alanyi mentest (5 millióig) saját magadra választod. Az őstermelői értékesítést illetően is csak Neked bocsáthatnak ki felvásárlási jegyet és esetleg magánszemélynek Te értékesíthetsz számlára alanyi mentesként. Ha ilyen értékesítés is történik, akkor az 5 millió az EV-s tevékenységre és a 4 fő őstermelő alanyi mentes értékesítésére vonatkozik. Az őstermelői bevételt, kiadást év végén osztod 4 felé. A kompenzáció választásának nincs értékhatára, amire Te gondolsz, a fejenkénti 7 millió számodra azért lényeges, hogy mindannyian kistermelőnek minősüljetek, vagyis igénybe tudjátok venni a 40 %-os költségátalányt.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. dec. 08, 2007 5:37 pm

Szia! 2-2 mármint az állásfoglalás az ügyemben. Kösz a megerősítést, de mostmár még bizonytalanabb vagyok!
Napraforgó

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. dec. 08, 2007 5:41 pm

Szia! Kösz a részletes infót. MEGÉRTETTEM! a 7 milliót mindig tévesen értelmezem. Ezek az értékhatárok az ev-nél és a közös őstermelőinél is bőven megfelelnek. Már csak a 08TAFA-E-re kell "ráfordítani". Üdv.
Napraforgó

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. dec. 08, 2007 5:55 pm

Szia Napraforgó!

Azért nehogy azt gondoljuk már, hogy ilyen egyszerű az élet. Egy másik fórumon olvastam, hogy volt olyan előadás, ahol azt mondta az előadó, hogy minden őstermelőnek (családi gazdaság tagjai, közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők) külön-külön adószámot kell kérnie, mert másképp nem osztható év végén a jövedelem. Azért csodálkozok ezen, mert én kifejezetten erre a körre kérdeztem rá, s például a családi gazdaság óvodás korú tagjának nincs is őstermelői igazolványa, mégis oszthatjuk rá a bevételt, kiadást, jövedelmet.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. dec. 08, 2007 6:14 pm

Ebben az egyben ugyanazt mondták ott is ahol te voltál (hogy 1 őstemelő 1adószám), de a hallgatók kezdték firtatni, hogy biztos nem kell-e mindenkinek,már majdnem ráhajlott az előadó, mikor valaki azt mondta, hogy a kiskorúnak nem lehet őstermelőije, akkor hogy lehet adószáma a cs.g-nél. Ekkor értelmezték és mondták, hogy "ja" persze hogy nem kell minden tagnak, csak az őstermelői ig."birtokosának".  VISZONT a szomszéd faluban azt mondja a falugazda, mindenki külön-külön váltsa ki, az a biztos! De könyörgöm, akkor országban több lesz az adószám mint a munkáskéz! Üdv.
Napraforgó

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. dec. 08, 2007 6:20 pm

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nálunk a falugazda még nem is hallott erről az adószámosdiról.

Üdv.

kohnmari

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. dec. 08, 2007 6:39 pm

Nálunk, én hívtam föl a falugazdászt (ismerős), hogy írják ki a "faliújságra" és adjanak tájékoztatást legalább annak aki bemegy mostanság (főleg gázolajjöv.adó vissz.tér.miatt) és vigye hírét, hogy  tenniük kell valamit az adószámmal. Üdv.
Napraforgó

HozzászólásSzerző: iren7 » szomb. dec. 08, 2007 6:46 pm

Sziasztok!

Mari azt írta, hogy csak Napraforgó nevére lehet felvásárlási jegyet kiállítani, ez nem így van, a közös őstermelői igazolványban szereplő bármelyik tagja értékesíthet." A bevételeket...egyenlő arányban kell felosztani, függetlenül attól, hogy a mezőgazdasági terméket melyik családtag értékesítette vagy a kiadást igazoló számla melyik családtag nevére szól" Útmutató a 2006 évi adóbevalláshoz

Üdv: Irénke

iren7

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. dec. 08, 2007 6:49 pm

Szia Irénke!

Mi már 2008-ról beszélünk. Eddig úgy volt, ahogy írtad, de jövőre már a felvásárlási jegy is csak adószám feltüntetése mellett tölthető ki, vagyis ha a közös őstermelőiben szereplők közül csak egynek van adószáma, akkor csak ő lehet értékesíthető (az más kérdés, hogy év végén osztogatunk)

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. dec. 08, 2007 6:51 pm

Szia Napraforgó!

Ha már szóba került a gázolaj jövedéki adó visszatérítés, jövőre ezt is csak elektronikusan lehet beadni. Tudsz már valamit arról, hogy a VPOP-nál hogyan kell regisztrálni, stb.

Üdv. Mari

kohnmari

ElőzőKövetkező

Vissza: Ellenőrzés