Adófórum

Adózási és számviteli információk

adminisztrativ tévedés?

Ellenőrzés

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. nov. 18, 2009 7:22 pm

Hát most már megírom, miért szerettem volna ha megerősítetek.

Egyik vállalkozómat emiatt az  APEH 2008-ban megbüntette, most pedig ismét elővették 3 havi foglalkoztatást vélelmezve.

A vállalkozó elment az adójogászhoz, aki azt mondta neki, hogy 2008-ban kellett volna fellebbezni a határozat ellen, akár a biróságig elmenve.

Felhívtam telefonon, hogy szerintem fellebbezni nem tudtunk volna, mivel a jogalapját a határozatnak nem tudtuk vitatni, esetleg a méltányossági kérelem jöhetett volna szóba, amit a vállalkozó nem vállalt fel. Azt mondta, pont a jogalapot lehetett volna vitatni, mert ez egy adminisztratív tévedés volt, nem szabálytalan foglalkoztatás. Bíróságra kellett volna vinni akkor az ügyet.

Még azt is mondta, ha akkor, az ellenőrzés napján 1 napra bejelentjük, most nem lenne a vélelmezés.

Pedig nekem az APEH ellenőr mondta, hogy akkor csak 89 napra számolnák a vélelmezést, nem 90 napra.

Tehát ugy néz ki hogy én követtem el a bűnt???

Na ezért kérdeztem a véleményeteket. Üdv. Ani  

adotanacs

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. nov. 18, 2009 7:44 pm

Jaaajjjj..... jó kis adójogász lehet....

Nyugodj meg, nem Te vagy a hunyó. Az adójogászt inkább adójogalsónak nevezném.

Zsuzsa

kaloczy

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. nov. 18, 2009 8:02 pm

Sziasztok!

Az a szomorú, hogy a vállalkozó jobban hisz a jogásznak, mint a könyvelőnek, kívánom, hogy Ani esetében , ne így legyen. Mária

valterjozsefne

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. nov. 18, 2009 8:48 pm

.

gyorkosolga

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. nov. 18, 2009 8:55 pm

Olga nekem ugy érzem azt rója fel, hogy 2008-ban miért nem fellebbeztem meg a határozatot, miután az csak admin. tévedés volt, a jogalap vitatható lett volna. Ha akkor megállapítják hogy igazunk van, akkor most nincs becslés.  
adotanacs

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. nov. 18, 2009 9:15 pm

.

gyorkosolga

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. nov. 19, 2009 9:37 am

No hát gratulálunk a jogász úrnak!

Az Am-ről szóló tv egyértelműsíti, hogy ez szabálytalan foglalkoztatás.

Az 1996.évi LXXV tv meghatározza milyen jogkövetkezményei vannak ha ez egy munkaügyi ellenőrzésen bukik ki.

Idéznék néhány §-ost az Art-ból is:

Mulasztási bírság
172. §

(2) Az adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha
a) a számla-, egyszerűsítettszámla-, nyugtakibocsátási kötelezettségét elmulasztja, illetőleg a számlát, egyszerűsített számlát, nyugtát nem a tényleges ellenértékről bocsátja ki,
b)be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat vagy foglalkoztatott.

(5) A foglalkoztatót terhelő bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén kiszabható mulasztási bírság felső határa a bejelenteni elmulasztott foglalkoztatottak számának és a bírság adózóra egyébként vonatkozó, törvényben rögzített legmagasabb értékének szorzata. E szabályt kell alkalmazni a foglalkoztató mellett arra a személyre, illetve annak a közvetlen vezetőjére, akinek munkaköri kötelezettsége a bejelentési kötelezettség teljesítése, azzal, hogy a kiszabható mulasztási bírság felső határa a bejelenteni elmulasztott foglalkoztatottanként 500 ezer forintig terjedhet.

Ha utólag be lett volna jelentve, akkor is szankcionálható, ugyanis a bejelentésre a következőt írja elő a tv:

A bejelentés szabályai
16. §

(4) A munkáltató és a kifizető [ideértve a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény - a továbbiakban: Tbj. - 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozót és a biztosított mezőgazdasági őstermelőt és a Tbj. 56/A §-a szerinti személyt saját biztosítási jogviszonya tekintetében is] - adóazonosító számának, nevének, elnevezésének, székhelyének, telephelyének, lakóhelyének, továbbá jogelődje nevének és adószámának közlésével - az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak elektronikus úton vagy az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti az általa foglalkoztatott biztosított személyi adatait (neve, születési neve, anyja születési neve, születési helye és ideje), állampolgárságát, adóazonosító jelét, a biztosítási jogviszonyának kezdetét, kódját, megszűnését, a biztosítás szünetelésének időtartamát, a heti munkaidejét, a FEOR-számát, magán-nyugdíjpénztári tagság esetén feltünteti a pénztár nevét, azonosítóját. A bejelentést

a) a biztosítás kezdetére vonatkozóan a biztosítási jogviszony első napját megelőzően, de legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján a foglalkoztatás megkezdése előtt, álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 10 napon belül, illetőleg ha a biztosítás elbírálására utólag kerül sor, legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon,

Tehát az ellenőrzés pillanatában a munkavállaló nem volt bejelentve, a kék könyv helyett nem tudtak felmutatni munkaszerződést, stb, és ami a legfontosabb, nem tudta volna igazolni azt, hogy aznap a munka megkezdése előtt a 09T1041-es bejelentőlap az APEH-hoz be lett küldve, úgyhogy hiába jelentette volna be az ellenőrzést követően, akkor is szabálytalan.

Továbbá:

A becslés
108. §

(8) Ha az adózó be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, az adóhatóság az adózó terhére a megfizetni elmulasztott adót, és járulékot legalább háromhavi foglalkoztatást vélelmezve állapítja meg. Amennyiben az adóhatóság az elévülési időn belül ismételten megállapítja, hogy az adózó be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, a megfizetni elmulasztott adót és járulékot legalább a korábbi ellenőrzés megindításának és a folyamatban lévő ellenőrzés megkezdésének időpontja közötti időszakra, az ellenőrzések alkalmával fellelt be nem jelentett alkalmazottak létszámának átlaga alapján képzett szorzószámmal számítva, vélelmezve állapítja meg.

Véleményem szerint is méltányossági kérelemmel lehetett volna élni, csökkentsék a bírság mértékét, a vélelmezett foglakoztatást pedig abban az esetben lehetne mérsékeltetni, ha be tudja bizonyítani, hogy a vélelmezett időszakban a munkavállaló ennél a vállalkozónál nem is tudott dolgozni, mert pl. beteg volt, vagy más munkáltatónál állt munkaviszonyban amely mellett további munkát nem tudott vállalni, vagy ebben az időszakban külföldön tartózkodott.

Úgyhogy a jogász mondhat amit akar, a vállalkozó meg higgyen csak neki, bűnbakot keresve akar okosnak látszani!

Üdv:Nelly

tothkornelia69

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: ildi59 » csüt. nov. 19, 2009 7:46 pm

Szia!Szerintem is  ez a szabálytalan foglalkoztatás tipikus esete. Az előttem szólók idézték a törvényt, amely ezt a tényt konkrétan szabálytalan foglalkoztatásnak nevezi, igy csak fölösleges költségbe verte volna magát a vállalkozó, ha bíróságra megy.

Itt csak a méltányossági kérelem jöhetett volna szóba, a vagyoni helyzet elemzése alapján. 

Üdv. Ildi

ildi59

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: apóca » csüt. nov. 19, 2009 10:59 pm

Volt egy eset, ami valóban adminisztrációs hiba volt. 31-e helyett csak 3 lett beírva,mert valamivel megzavarták az ügyvezetőt és ezért elfelejtette befejezni. Ha egyáltalán nincs beírva, az nem adminisztrációs hiba. És a közteherjegy nyilvántartásba be volt írva az aznapi dátum? Ha ide sem volt beírva, akkor minden egyértelmű.
apóca

adminisztrativ tévedés?

HozzászólásSzerző: apóca » csüt. nov. 19, 2009 11:03 pm

Biztos, hogy a 2008. évi ugyanilyen eset volt? Biztos, hogy minden tudott az adótanácsadó, ami alapján az adminisztratív tévedést mondta? És ne felejtsd el, hogy a jogerős 2008-as határozat miatt már visszaesőnek minősül a cég és akkor már komolyabb a büntetés.
apóca

ElőzőKövetkező

Vissza: Ellenőrzés