Szia!
Szerintem nem. Mert az önellenőrzési pótlék kiváltja a késedelmit.
(Anno volt is arról moralizálás, hogy azáltal, hogy a feltöltésről bevallást kell beadni, megadták a lehetőséget az önellenőrzésre is, így tulajdonképpen megteremtették a lehetőséget arra, hogy az adózók - már akik észnél vannak - kikerüljék a "büntetést".
Zsuzsa
Sziasztok! Ha kevesebb lenne a feltöltési bevallásom, én is az tenném amit javasoltok.
De véleményem szerint, önmagában az egész 0729K bevallás egy "hülyeség", mert így igazándiból azt is önellenőrizni kellene, ha több volt a feltöltésről a bevallás. Hogy miért nem elég maga az összegszerű feltöltés, azt én nem értem. Üdv:Napraforgó
Szia ljlja!
At APEH értesitő éppen azt irja, hogy a társasági-adóelőleget nem lehet önreviziózni.
Az Art. 4.& (3) bekezdése szerint az adóra vonatkozó szabályokat abban az esetben kell az adóelőlegre alkalmazni, ha az Art. másképpen nem rendelkezik.
Minthogy az adóelőleg összegének módositására az Art 42.&(2)-(4), illetve (6) bekezdése az adó önellenőrzéssel történő korrekciójától eltérően rendelkezik. Tehát erre az önellenőrzés szabályai szerint nincs lehetőség.
Alábbi lehetőségek vannak:
Ha a számítások eredményeképpen többet kell fizetnie, ezt megteheti, ezáltal kvázi tulfizetése lesz a folyószámlán, ezáltal elkerülheti az esetleges adóhiányt, birságot, késedelmi pótlékot (mivel esedékességkor a folyószámla túlfizetést mutat és természetesen most is ott van).
Ha a számítások eredményeképpen kevesebbet kellene fizetni, ezt az adóhatóságtól kérelemben lehet kérni és csak ez alapján módosítható az adóelőleg.
Szia oinformáció
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég