Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magánnyugdíj megszűnt egyéni

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérlek benneteket, hogy akinek volt már hasonló esete, segítsen nekem az alábbiakban:

Tavaly egyéni vállalkozó 6 hónapig működött. Le lett neki adva a 06584-es bevallás. Idén kiderült, hogy magánnyugdíj tag, ezért most önellenőrizni kell. A 0731-es azt írja, hogy a 2006-os önellenőrzéseket a 0708-on kell megcsinálni. Csakhogy ő már "sima magánszemély" és semmi nem kötelezi az elektronikus regisztrációra, így a 0708-at nem tudjuk küldeni neki.

Szerintetek ha kitöltöm a 0731-et, és írok mellék egy magyarázkodó levelet, el fogadja az apeh és feldolgozza úgy a bevallást? Ugyanis kötelezettség csökkenése lesz amit visszaigényel, mert a nyugdíjjárulékot most fizeti meg a magánnyug. pénztár felé.

Előrei is nagyon köszönöm, Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. dec. 12, 2007 10:24 am

Szia Kata!

Mint magánszemélynek nem a 0735-öt kell kitölteni neki? Lehet nem vagyok most képben, de így rémlik, ezen van olyan lehetőség, hogy X-el jelölje ha visszajár és visszaakéri.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. dec. 12, 2007 10:31 am

Szia Garbo!

Épp most jöttem rá én is. Lehet, hogy azzal jó lesz, most kezdeném el kitölteni. Ez nem az én napom, a tegnapi sem volt az. Teljesen kiborítja az embert ez a sok hülye tv. változás meg feltöltési kötelezettség számítás. Majd megírom, hogy azzal sikerült-e.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. dec. 12, 2007 1:07 pm

Szia Garbo!

A 0735-ön meg nincs olyan variáció, hogy a 06584-et ellenőrzöm, csak a 06581. A fene egye meg a jó dolgát azoknak, akik az állandó nyomtatvány változásokat kitalálják!

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. dec. 12, 2007 1:29 pm

Szia Kata!

Én egy kicsit fokoznám, ez nem az én hónapom, gondolom vagyunk ezzel egy páran.

Van egy elméletem, miszerint ha megfelelünk a kihívásoknak az maga a boldogság, most aztán van kihívás és olyan boldogok leszünk, hogy ki sem lehet szóval fejezni.

No hogy visszatérjek a kérdésedre, azon gondolkodtam, lehet a 06584-et kell helyesbítened, ott van erre lehetőség és helyére kerülnek a dolgok. Ujból elkészíted ennek az emberkének a 06584-est mostmár a jó adatokkal, bejelölöd a helyesbítést,  így a folyószámláján túlfizetés jelentkezik járulékból ( a mnyp-t azt mondtad lerendezte) és a 0717-en kéred a kiutalást. 

Szerintem csak így lehet megoldani, de hátha van valakinek jobb ötlete 

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. dec. 12, 2007 2:23 pm

Szia Garbo!

A 06584-es engedte rendesen megcsinálni az önellenőrzést (némi kerekítési probléma adódott, mert az önellenőrzési lapon a program magától számol, és oda nem enged belejavítani). Csak azt nem tudom, hogy ilyenkor elég a TB-re vonatkozó lapokat beküldeni hozzá, vagy az egész megimételt bevallást - amiben az vállalkozói szja része is benne van - be kell adni? Az eddigi tapasztalatokból én úgy vélem, az egészet kell egyben. Már az eddigi segítségedet is nagyon köszönöm!

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. dec. 12, 2007 3:08 pm

Szia Kata!

A teljes bevallást meg kell ismételned( jól gondoltad) jelölnöd kell a főlapon a helyesbítést és az önellenőrzést is. A 02-es lapon is ujból, mostmár a helyes soroknak megfelelően, ki kell töltened az értékeket, mert a 8,5 %-hoz nem írsz, csak a 0,5 %-hoz . Így fog a 05-ös  önellenőrzési lappal szinkronba lenni.

Nem tudom érthető e, ha nem , jelentkezz majd megpróbáljuk kibogozni.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. dec. 12, 2007 3:32 pm

Szia Garbo!

Teljesen érthető voltál, nagyon köszönöm hogy foglalkoztál a kérdéssel, így, ilyen "elhavazott állapotban" is. (Ezek a plusz dolgok is ugye mikor jönnének máskor??) Sajnos én még odáig sem jutottam el, hogy amit átküldtél egyénis jövedelem minimum számítást átnézzem, pedig írtad, hogy nálad valami sántított a számításoknál. Na majd ha már kicsit fellélegzünk átnézem, még az a jó, hogy az egyéniknek most nem kell a feltöltést számolni.

Üdv. Kata  

kovalkata

Vissza: Ellenőrzés