Adófórum

Adózási és számviteli információk

0753: "tartalmi hibás" volt!

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ahogy dolgozzák fel a 0753-as  bevallásokat, postai uton egyre többen kapnak értesitést, hogy: " A bevallásban tartalmi hibát észleltünk" Kérjük...stb.  Részletezve nincs. Pedig a kitöltéskor nem volt hibajelzés.

Helyszini egyeztetésen kellett szembesülni a lényeggel /mert ugye rutinból töltöttem ki én is/, hogy pl. a Kiegészitő tev-get folytató nyugdijas egyéni vállalkozónak 2007-től kezdődően: 

1./ 4%-os különadót kell fizetnie a 396 sor után /7. lap 212.sorában kell szerepeltetni/

2./ 14% EHO-t  is kell fizetnie a 259. sor után /9. lap/

A  hivatalnál máris sokan várnak a probléma lerendezésére.

Hát igen, mindig tanul az ember. Eddig azt gondoltam, hogy ez a tömegeket érintő bevallás progija a legkiforrottabb, hisz csak irom be a sarokszámokat és a többi rovatot automatikusan tölti, miközben figyelmeztet arra, hogy mit hagytam ki vagy csináltam rosszul.

De épp ma olvastam az interneten /vg.hu/ arról, hogy mostanában megint sok az anomália a 753 és 0808 körül és nem várható el, hogy a progi mindenre utaljon, figyelmeztessen, ez nem kötelessége a hivatalnak, azért van az utmutató, hogy olvassuk el.

Üdv: Pista 

lelik.istvan

07053: "tartalmi hibás" volt!

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » kedd márc. 04, 2008 5:20 pm

Bocsi  azoktól, akiknek nem irtam ujat!

Pista 

lelik.istvan

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd márc. 04, 2008 5:42 pm

Szia Pista!

A különadónál véleményem szerint nem lehet ilyen egyértelműen mondani, hogy a 396. sor után kell fizetni, vannak korrekciós tételek. A 396. sorban szerepel a vállalkozás 2007. évi jövedelme, de a különadónál a bevételt csökkentő tételeket hozzá kell adni, viszont nem kell figyelembe venni a bevételben szereplő támogatásokat. A 14 %-os EHO-t a 25 %-os és 35 %-os osztalékalap után kell fizetni, melyet a 259. sorban kell feltüntetni. Jó lett volna, ha a kitöltő legalább figyelmeztetést hozott volna ezekkel kapcsolatosan, mert akkor talán figyelmetlenségből nem marad ki.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 04, 2008 7:17 pm

Szia István! Látszik hogy a bevallási időszakban nem értél rá a Fórumra figyelni. Büntetésből most javítgathatsz. Mi már akkor jeleztük, hogy mennyire oda kell figyelni, mivel pont ezekre nem figyelmeztet a program. Itt nap mint nap jelen kell lenni. Üdv Ani 
adotanacs

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » kedd márc. 04, 2008 7:39 pm

Szia Ani!

Igazad van. Sajnos nem tehetem meg, hogy nap s mint nap jelen legyek e fórumon, de amikor jelen vagyok, nagy kedvvel szemezgetek.  A fene gondolta volna, hogy hirtelen ennyire megváltozik az évek óta rutinnal kitölthető nyomtatvány. /Mondták, hogy felkészültek a rohamra!/

Köszönöm a soraidból kisugárzó együttérzést!

Üdv: Pista 

lelik.istvan

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 04, 2008 7:46 pm

Igen én is hajlamos vagyok rá, sőt ott tartok hogy a kitölt.utmutatókat sem olvasom el, ami sokszor visszaüt. Azért nem voltam kárörvendő! Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: markne » kedd márc. 04, 2008 9:12 pm

Sziasztok!

Az még csak elmegy hivatkozásnak a részükről, hogy az ellenőrző program nem térhet ki mindenre, és nekünk kell kitölteni a bevallást, nem a programnak, csakhogy olyan probléma is van, hogy az elektronikusan beküldött 0753-ast is hiányosan dolgozza fel a belső programjuk. Nálam is előfordult, hogy a kitöltött EHO-t, egy másiknál az e.ü. szolg. járulékot nem dolgozta fel, ezeken a tételeken kívül minden más a folyószámlán van. Tegnap ezen a honlapon olvastam, hogy nemcsak nálam fordult ez elő. Erre is ugyanazt válaszolták, amit Pista leírt, ami pedig már mellébeszélés, nem tartozik abba a kategóriába, amire hivatkoznak.

Csakhát mi nem birságolhatunk, csak dohoghatunk, miután magunkhoz tértünk az frászból, merthogy az első reakció az, hogy "jaj, mit hibáztam el?"

Na, most kicsit könnyebb! 

Jó éjt, üdv. Rózsa  

markne

Vissza: Adatszolgáltatás