Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bt. megszüntetése

Adatszolgáltatás

Bt. megszüntetése

HozzászólásSzerző: birogizi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Nincs véletlenül valakinek összeszedve, hogy mi a teendő egy Bt. megszüntetésekor? Már azt a nyomtatványt sem találom, amin az APEH felé be kell jelenteni!

Előre is köszi gizi

birogizi

Bt megszüntetése

HozzászólásSzerző: stencil » kedd dec. 19, 2006 3:37 pm

Szia Gizi! Először ügyvédkével (ill. tagokkal) kell egyeztetnek, hogy mi legyen a végelszámolás napja. A tagok elhatározzák, hogy pl. dec. 15-el megszüntetik a bt-t, akkor a végelszámolást megelőző nappal Tevékenységet lezáró mérleget kell készíteni az évről. Kell az ügyvédkének egy Végelszámoló nyitó mérleg is, majd a további feladatok az ő dolga, legalábbis az én ügyvédkém még a taggyűlési jegyzőkönyvet is megcsinálta, amiben a tagok elhatározták a bt megszüntetését. 45 napon belül kell az apeh-nak (29-es), IM-nek küldeni mérleget, a cégbíróságnak az ügyvéd elküldi. Addig más teendő nincs.Amikor a cégbíróság törli a céget, akkor kell újból teljes Záró mérleget és bevallást küldeni az említetteknek! Egyébként a Verlag Dashofer Költségek és ráfordítások elszámolása c. kiadványát én hasznosan forgattam ez ügyben is.Remélem kicsit segítettem.

stencil

Bt megszüntetése

HozzászólásSzerző: aranyfrézia » kedd dec. 19, 2006 4:29 pm

Kedves Gizi!

Én is úgy tudom, mint a Stencil, de az ügyvéd helyett bárki lehet a végelszámoló pl kültag, vagy könyvelő, mert úgye az kell. Egyszerűsített eljárás keretében viszont 120 napon belül le lehet zárni a céget. De ezt a cégbíróságra be kell jelenteni!

A cégközlönyben közzé kell tenni, a végelszámolási időpontot, hogy a hitelezők jelentkezhessenek, erre 40 nap van. 

A beszámolóra rá kell írni végelszámolás alatt áll. 

A beszámolóban külön oszlopba kerül a végelszámolás nyitó adata és a tényleges üzleti év nyitó adata.

Cégtv. 2006. évi V. tv.

A cégbíróság új neve: Céginformációs és Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat

Viszont azt meg én nem tudom ( sajna az ügyvéd sem, akit a kültag megkérdezett ) hogy a beltag halála esetében autómatikusan megyszűnik-e a cég? Állítólag már nem, de nem tudom. És melyik nappal? A beltag halálával, vagy az ügyvédnél tett elhatározás, és a hagyatéki tárgyalás????  Meg akarják szüntetni a céget.

Üdv: 

Andrea

aranyfrézia

Bt megszüntetése

HozzászólásSzerző: birogizi » szer. dec. 20, 2006 7:39 am

Köszönöm a válaszokat, azt hiszem értem.

Már csak egy kérdés .

Az eredménytartalékban az idők során, régről bent maradt összegeket a vagyon felosztásánál a jelenlegi osztalékra vonatkozó szabályok szerint kell kifizetni?

köszi gizi

birogizi

Bt. megszüntetése

HozzászólásSzerző: szobacsi » csüt. dec. 21, 2006 6:53 pm

Sziasztok!

A beltag halála esetén a cég nem szűnik meg, -belépnek a törvényes örökösök és osztoznak a beltag hagyatékaként meglévő vagyonból, de felelnek a kötelezettségekért is, és dönthetnek a cég dolgaiban.

A végelszámoló tényleg bárki lehet, akit a taggyülés megválaszt, kijelől,de a cégbíróságra a cégmegszűnés,tényét, illetve az ehhez tartozó taggyűlési jegyzőkönyvet, határozatot, úgy gondolom ellenjegyzi egy ügyvéd.

szobacsi

Vissza: Adatszolgáltatás