Sziasztok!
Én még ez éven nem voltam a nekem kötelezően fizetős visszaképzésen, most fogok menni decemberben. Törvény alapján legombolják rólunk a 18-19 ezer forintot, de ez még semmi, minden évben általában évvégén (januártól-junius elejéig melyik könyvelő az, akinek van erre ideje?) megyek a képzésre, illetve visszaképzésre, mert minden évben az előző évi törvények alapján gyártanak olyan oktató könyvet, ami már akkor sem igaz, amikor a nyomdából kijon!!, aztán üljek végig - jelenéti aláírás miatt nem távozhat az ember korábban - napi 8 órát egyszer 15 perces szünettel, és hallgassam, hogy az előző évi beszámolóra - amit már rég le kellett adni! - vonatkozóan mire kell figyelni, az előző évben milyen adó, stb.fontosabb változások voltak, amit az ember már igyekezett kiverni a fejéből, mert már rég nem az hatályos! Nekem ezek arra jók, hogy a két nap után újból elő kell szednem az aktuális szöveggel a törvényeket, mert teljes kavart csinálnak az ember fejében.
Most is már azt bogarásszuk, hogy mi minden és hogyan változik 2008. január 01-től, mert az ügyfeleket tájékoztatni kell, s nekik már akár január 3-án számlát kell kiadniuk, ahhoz pedig tudniuk kell, hogy merre hány méter. Nekem rendre január 3-4-én szoktak lenni leszámolóim.
A törvényalkotók azt nem érik fel ésszel, hogy az ő változtatgatásaik azok azzal is járnak, hogy a könyvelési, bérszámfejtő porgramokat, nyilvántartási programokat át kell íratni, s mielőtt az ember élesben használná, nem ártana tesztelni, miközben a zombi nyelvezetű törvények értelmezésével, a december 20-ig határidős mindenféle feltöltés (társasági adó, különadó,iparűzési adó, EVA-adó) számításával és jóslásával van elfoglalva a könyvelő, az egyébként kéthetenkénti aktuális bevallások és a napi munka mellett.
De, ha már így van, akkor legalább lenne a mérlegképes nyilvántartásba vett könyvelőknek, adótanácsadóknak, stb. a PM honlapon egy olyan lehetősége, ahol úgy tehetnék fel törvényértelmezési kérdéseiket, hogy arra választ is kapnának, vagy lenne valami olyan szakmai fórum, melyekre a helyes választ, helyes eszmefuttatást a PM valamely hivatott szakembere döntené el, vagy adná meg. De semmi. Mi fizetünk és szenvedünk ettől a felesleges és zsebbenyúlós (idő és pénz!!) rendelkezéstől, amivel gyakorlatilag semmi haszna. /bocs: van haszna, azoknak, akik ezért beszedik a pénzt és mindenféle felelősség nélkül leadják az, amit leadnak!).
Már sík ideg vagyok, mert dec. 10-11-én lesz a továbbképzés! Ami ugye a 0708-as bevallások készítési ideje is lenne pld., de azon filózok, veszek egy füldugót, viszem magammal a HVG-t és addig is tanulmányozom.